Ab: Türkiye’nin Adı Çıkmış Volatil Altın Ticareti Açıktan Fazlaya Geçmesinde Etken Oldu

Ab: Türkiye’nin Adı Çıkmış Volatil Altın Ticareti Açıktan Fazlaya Geçmesinde Etken Oldu
Avrupa Komisyonu'nun "AB Aday ve Potansiyel Aday Ülkeler Üç Aylık Ekonomik Değerlendirme Raporu" yayınlandı.

AB Komisyonu Türk ekonomisinin açıktan fazlaya geçişinde petrolde ucuzlamadan sonra ikinci önemli faktörün de cari işlem dengesini 7.9 milyar dolar kadar iyileştirmiş olan Türkiye'nin "adı çıkmış, parasal olmayan altın ticareti" olduğunu bildirdi. Şu anda ABD'de tutuklu bulunan Reza Zarrab da geçmişte faaliyetlerinin Türkiye'nin dış açığını azaltıcı sonuç doğurduğunu belirtmişti.

AB Komisyonu Ekonomik ve Finansal İlişkiler direktörlüğü tarafından hazırlanan "AB Aday ve Potansiyel Aday Ülkeler Üç Aylık Ekonomik Değerlendirme Raporu" yayımlandı.

-"TÜRKİYE'NİN BÜYÜMESİ SÜRPRİZ"-

Raporda "Türkiye'de reel büyüme 2015'in son çeyreğinde sürpriz olarak güçlü bir şekilde yıldan yıla, üçüncü çeyrekteki yüzde 3.9'dan yüzde 5.7'ye çıkarak arttı. Sonuç olarak yıllık GSYH büyümesi hükümetin Ocak'ta gözden geçirilen Orta Vadeli Programında öngörüldüğü gibi yüzde 4'e ulaştı. Dördüncü çeyrekteki güçlü GSYH büyüme oranı temelde canlı tüketime dayalıydı" denildi.

-TÜKETİCİ TERÖRİSTLERDEN ETKİLENMEDİ-

Son anketlere göre tüketici güveninin Ankara ve İstanbul'u mart ortasında vuran terörist saldırılardan etkilenmemiş göründüğü belirtilen raporda cari işlemler açığı konusunda ise şöyle denildi:

"Cari işlemler açığı 2014'te 43.6 milyar dolardan (GSYH'nın yüzde 5.5'i), 2015'te 32.1 milyar dolara daraldı (GSYH'nın yüzde 4.5'i.) Bu iyileşme temelde net enerji ithalatını yıldan yıla 15.5 milyar dolar azaltan petrol fiyatlarındaki düşüş sonucuydu. Açıktan fazlaya geçişte ikinci bir önemli faktör de cari işlem dengesini 7.9 milyar dolar kadar iyileştirmiş olan Türkiye'nin adı çıkmış değişken parasal olmayan altın ticaretiydi. Enerji dışı ve altın dışı kalemler için denge; 2014'te GSYH'nın yüzde 1.1'i olan 11.9 milyar dolar fazladan, 2015'te GSYH'nın yüzde 0.4'ü açığa doğru kötüleşti."

Raporda ayrıca "Türkiye'de kredi genişlemesi ilk çeyrekte yavaşlamaya devam etti. Bankacılık sektöründe, ödenmeyen kredilerin toplam kredilere oranı yavaş yavaş yükselirken, sermaye yeterlilik rasyosu, görece istikrarlı kaldı" ifadesi yer aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.