Abd’de ‘İncirlik’ Tartışması
Washington'daki düşünce kuruluşlarından Demokrasileri Savunma Vakfı'nın (FDD) Türkiye ile ilgili raporu, Kongre binasında düzenlenen bir panelde tartışıldı. ABD'nin başta İncirlik Üssü olmak üzere Türkiye'deki askeri varlıklarına alternatif seçenekleri incelemesi gerektiğinin savunulduğu raporda, "Türkiye'deki rahatsız edici eğilimler ve artan istikrarsızlığa dair soru işaretleri, orada hassas ve stratejik askeri varlıklar tutmaya devam edilmesinin neticeleri üzerinde kapsamlı bir gözden geçirme çalışmasını gerektiriyor" denildi.
Amerika'nın Sesi'ne (VOA) göre, "Türkiye'deki tesisler Amerika'nın hedefleri açısından önemli taktiksel ve stratejik çözümler sağlamaya devam ediyor" denilen raporda, şunlar da kaydedildi:
"Bunun da ötesinde, ABD'nin Türkiye'deki üslerini küçülttüğü ya da terk ettiği şeklinde herhangi bir iddia, Ankara, Washington ve NATO arasında daha da büyük bölünmelere yol açabilir. Bununla birlikte, son dönemki gelişmeler ve devam etmekte olan gidişat düşünüldüğünde, kritik önemdeki stratejik varlıklar için alternatif üs noktalarını incelememek sorumsuzluk olur."
-OLASI ÜS SEÇENEKLERİ-
FDD Raporu'nda, İncirlik Üssü'ne alternatif olarak, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ndeki İngiliz Akrotiri üssü, Ürdün'deki Muvaffak Salti Hava Üssü ve Irak'ın kuzeyindeki üsler, olası seçenekler arasında gösteriliyor.
Bu arada, Türkiye'de darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu yönündeki suçlamalara işaret edilerek, "ABD'nin Türkiye'deki faaliyetleri, Ankara tarafından sınırlandırılabileceği, hatta Amerikan güçlerinin tamamen çekilmesinin istenebileceği ihtimaline" dikkat çekilerek, "Eğer Türkiye'deki siyasi vaziyet daha kötüleşirse, güvenlik alanındaki endişeler de ABD'yi kaynaklarını yeniden konumlandırmaya zorlayabilir" savları dile getirildi.
-"15 TEMMUZ'DAN SONRA TÜRKİYE İLE GÜÇLÜ ASKERİ İLİŞKİLER DAHA ÖNEMLİ"-
Öte yandan, panelin konuşmacılarından eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı John Breedlove, Türkiye'nin çok zorlu bir coğrafyada yer aldığına dikkat çekerek, "Türkiye gibi bir ülkeyle askeri ilişkiler de olağanüstü derecede önemlidir. Türkiye ile ilişkilerimizi daha da geliştirme noktasında çaba göstermemiz gerekiyor ve bunu yaparken güçlü askeri ilişkilerimizi sürdürmemiz de gerekiyor. Bence darbe girişiminden sonra bu daha da önemli hale geldi" dedi.
-"İNCİRLİK VE DİYARBAKIR ÜSLERİ ÇOK ÖNEMLİ PLATFORMLAR"-
İncirlik ve son dönemde Diyarbakır'daki üssün hem NATO ittifakı hem de Türk-Amerikan ikili ilişkileri açısından çok önemli platformlar olduğuna vurgu yapan Breedlove, ABD'nin Türkiye'ye yönelik politikalarında "ani ve sert değişikliklere" gitmemesi gerektiği uyarısında bulundu. "Görmek istemediğimiz şey, ilişkilerde öngörülemezlik" diyen Breedlove, ABD'nin Türkiye'deki askeri varlıklarını taşımasıyla ilgili, "İlk tercihimiz olmadığına katılıyorum ama askeri yetkililer tedbir gereği planlar yaparlar. Ancak bu karar, planlama üzerinde iyi düşünülmüş ve gerçekçi diyalog temelinde alınmalıdır" dedi.
Bir soru üzerine ise Breedlove, ABD'nin Türkiye'deki askeri varlıklarının sadece İncirlik'ten ibaret olmadığını belirterek, arama-kurtarma faaliyetleri açısından Diyarbakır üssünün çok önem taşıdığını kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.