Agit Parlamentosu Başkanı Türkiye’ye Agit Gözlemci Heyetini Önerdi

Agit Parlamentosu Başkanı Türkiye’ye Agit Gözlemci Heyetini Önerdi
15 Temmuz darbenin ardından Türkiye ile dayanışmayı dile getirmek amacıyla Ağustos ortasında Türkiye'yi ziyaret eden AGİT Parlamentosu Başkanı Christine...
15 Temmuz darbenin ardından Türkiye ile dayanışmayı dile getirmek amacıyla Ağustos ortasında Türkiye'yi ziyaret eden AGİT Parlamentosu Başkanı Christine Muttonen, darbe girişimi sonrası "Türk demokrasisini daha da dirençli kılmak amacıyla AGİT'ten Türkiye'ye bir gözlemci heyetinin" görevlendirilmesini önerdi.

Avusturyalı parlamenter Christine Muttonen, EuroActiv tarafından yayımlanan makalesinde 15-18 Ağustos tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret eden AGİT Parlamenter Meclisi heyetine başkanlık ettiğini anımsatırken, kendilerine darbe girişimi sonrası Türkiye'ye ilk üst düzey ziyaret yaptıklarının defalarca anlatıldığına dikkat çekerek "Sadece misafirperverlikle değil Türk demokrasisine verdiğimiz destekten dolayı samimi bir minnettarlıkla da karşılandık" dedi.

Darbe girişiminden bu yana Türkiye ile Batılı ülkeler arasındaki ilişkilerin, Türkiye'deki "anlayış ve empati yokluğu" algısı nedeniyle kötüleştiğini belirten Muttonen, "Var olabilecek başka kaygılar olsa da 15 Temmuz'un Türkiye'nin demokratik kurumları şiddet yoluyla devirmeye yönelik kabul edilemez bir girişimi olduğunu sürekli açıkça ifade edilmeli" dedi.

Bunun ardından darbe girişimi sonrası alınan önlemler konusunda "hukuk üstünlüğü kaygıları üzerinde durulduğu makalede, "medya özgürlüğü ve yargı bağımsızlığına saygı" gereğine vurgu yapılıyor ve TBMM üyelerinin bu konularda çok önemli bir rol oynaması isteniyor.

Muttonen, Türkiye ziyareti sırasında muhataplarının Ankara'nın uluslararası yükümlülüklere bağlı kalacağı yönünde güvence verdiklerini de anlattığı makalesinin son bölümünde de "Türkiye'nin onayı ile AGİT, Türk demokrasisini daha dirençli kılmak için tecrübelerini aktaracak ve darbe girişimine ilişkin davalar ve diğer eylemleri izleyecek bir gözlemci misyonunu hızla konuşlandırabilir" sözlerini kullandı.

"Türk hükümetin (darbe girişimimin) sorumluları adil ve tarafsız bir biçimde yargılama hakkına saygı gösterilirken böyle bir misyon Batılı başkentlerde dile getirilen kaygılara doğru yanıt oluşturur" görüşü savunulurken "En önemlisi de bu zorlu dönemde Avrupa ülkelerinin eleştiri ötesine giderek dost ve müttefik Türkiye'ye desteklemeye hazır olduklarının bir sinyali oluşturur" diye eklendi. (CN/TA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.