Alman Medyası Soruyor: Türkiye’de Görevden Alınanlara Ne Olacak?
Deutsche Welle Türkçe bu konudaki haberinde, ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) çerçevesinde düzenlenen kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) görevden alınan on binlerce kişinin hukuki durumlarıyla ilgili tartışmaların artarak sürdüğünü belirtti. 15 Temmuz'dan bu yana 70 binden fazla kişinin görevden alındığına işaret edilen haberde, "Bazı hukukçular, görevden alınanların Danıştay ya da AYM'de dava açmasını önerirken, doğrudan AİHM'e gidilmesini önerenler de var" denildi.
DWelle, kamu görevinden çıkarılanların, KHK'lar uyarınca bir daha devlet memurluğu görevi yapamadığı gibi, kamuyla alakalı işlerde de çalışamayacağını, yargıya gitme yollarının da kapalı olduğunun altını çizdi. Bir uzmanın "Açığa almalar tedbir amaçlıdır. Dolayısıyla, tedbir geçici bir işlem olduğu için, bu kişiler haklarında açılan soruşturmada aklanırlarsa görevlerine dönebilir. Bu süreçte maaşlarının üçte ikisini de almaya devam ederler. Göreve döndüklerinde maaş farkları ve diğer hakları da iade edilir" değerlendirmesine yer verildiği haberde, başka bir uzmanın "hem kamu görevinden çıkarmalar, hem de açığa almalar hukuka ve anayasaya aykırı" görüşü de aktarıldı.
Dwelle, "İşten çıkarmalar konusunda temel görüş, KHK'ların yalnızca OHAL dönemlerinde uygulanabileceği ve olağan dönemlere yansıyan kalıcı sonuçları olamayacağı yönünde" sözlerini kullandı.
(CN/GO)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.