Almanya: Gülen Hareketi, Anayasa Koruma Teşkilatı’nca Gözlem Altına Alınmadı
DW Türkçe, "Almanya Gülen konusunda taleplere soğuk bakıyor" başlığı ile verdiği geniş haberinde Türk Hükümeti'nin, Gülen cemaatiyle ilgili Almanya nezdinde yaptığı son girişimler, Alman hukuku uyarınca yeterli kanıtların bulunmaması nedeniyle sonuçsuz kaldı" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye'nin, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından, Almanya nezdinde bir dizi girişim yaparak, Fethullah Gülen cemaatinin Almanya'daki faaliyetlerinin mercek altına alınmasını talep ettiğini anlatan DW Türkçe, şöyle devam etti:
"Ankara, terör örgütü olarak sınıflandırdığı Gülen hareketi hakkında Alman makamlarını bilgilendirirken, cemaat ile bağlantılı oluşumlara mesafe alınmasını, eğitim, kültür ve ticari alanlarda faaliyetlerinin yakın takibe alınmasını, cemaatin iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından izlenmesini istedi. Türkiye, Berlin'deki federal hükümetin yanı sıra, Türklerin yoğun olarak yaşadığı eyaletlerde de eyalet hükümetleri nezdinde girişimlerde bulundu."
-"EYALETLER TALEBİ GERİ ÇEVİRDİ"-
Ancak Türkiye'nin talebinin eyaletlerce geri çevrildiğine dikkat çekildiği haberde bu bağlamda Berlin Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Michael Müller ile Baden-Württemberg Başbakanı Winfried Kretschmann'ın Gülen hareketinin mercek altına alınması talebini kabul etmediklerini, Alman Anayasası ve yasalarına uyması halinde Gülen hareketine karşı adım atılmasına yer olmadığı yönündeki açıklamalarına vurgu yapıldı.
Federal Hükümetin ise Türkiye'nin talepleri konusunda "ihtiyatlı" bir yaklaşım izlediği belirtidi. Nitekim, Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü, DW Türkçe'nin, "Almanya, Gülen cemaatini terör örgütü olarak nitelendiren Türkiye'nin cemaatin Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi talebini nasıl değerlendiriyor?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"İlkesel olarak diğer ülkelerin politikalarıyla ile ilgili yorum yapmayız. Gülen Hareketi, Alman Anayasa Koruma Teşkilatı ve birimlerinin gözlem altına aldığı hareketler arasında bulunmuyor."
Anayasa'yı Koruma Teşkilatı'nın hangi oluşumları gözlem altına alacağı konusunda Almanya'nın kendi kriterlerinin esas aldığını vurgulayan İçişleri Bakanlığı kaynakları ise, bu konuda Alman hukuk düzeninin, anayasa ve yasaların çizdiği çerçevenin belirleyici olduğunu söylediler.
Bir Alman yetkili, "Bizim izleme kararı almamız ancak Alman hukukunun öngördüğü önkoşulların karşılanması halinde mümkün. Eğer Gülen hareketinde olduğu gibi bu önkoşulların karşılanmadığı kanaati varsa izlenmesi söz konusu olmaz. Başka ülkeler farklı kanaate sahip olabilir" görüşünü ifade etti.(CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.