Almanya İle Türkiye Arasında ‘Yeni Bir Kriz Kapıda’
"Aghet" konserinin Dresden Senfoni Orkestrası'nın aylık etkinlik programında da yer verildiğine dikkat çeken Deutsche Welle Türkçe, "Dresden Senfoni Orkestrası'nın "Aghet" konserini seslendirmesi, geçen nisan ayında da Türkiye ve Almanya arasında daha önce gerilime neden olmuştu" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Türkiye, projeye Avrupa Birliği'ne bağlı Yaratıcı Avrupa Programı tarafından mali destek verilmesinden ve Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de sözlü olarak destek açıklamasından rahatsız. Türkiye'nin bu nedenle projeye mali destek sunan Yaratıcı Avrupa Programı'ndan ayrılma kararı verdiği hafta sonu Alman basınında yer almıştı."
Bu arada, Dresden Senfoni Orkestrası'nın kurucusu ve başkanı Markus Rindt , "Aghet" projesiyle ilgili DW Türkçe'nin sorularını yanıtlarken Türkiye'nin Yaratıcı Avrupa Programı'ndan çıkma kararının kendisini şaşırttığını belirterek çok sayıda Türk sanatçının bu yüzden Avrupa kurumları ile birlikte çalışamayacağına ve fon alamayacağına dikkat çekti.
-"ALMAN-TÜRK-ERMENİ DOSTLUK DERNEĞİ'NİN OLUŞTURULMASI İÇİN KATKI SAĞLAYACAĞIZ"-
İstanbul'daki konserin ise oda orkestrası şeklinde daha küçük kapsamlı olacağını ifade eden Rindt, "Bunun akabinde de Türkiye'de bir Alman-Türk-Ermeni Dostluk Derneği oluşturulması için katkı sağlayacağız. Bu da Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun gelişmesine ve davam etmesine hizmet edecek. Sahnede Türk, Ermeni ve Alman müzisyenleri bir araya getirerek, diyaloğun ve barışın birebir sergilenmesine, pratikte yaşanmasına çalışıyoruz ki, gelecekte de bu ilişkiler böyle devam etsin" şeklinde konuştu.
Bu konserin Ermenistan ile Türkiye'nin diyaloğa geçmeleri açısından önem taşıdığını dile getiren Rindt, "Almanya açısından da önemli, çünkü Almanya'nın geçmişteki Ermeni soykırımı konusunda sorumluluk payı bulunuyor" dedi.(CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.