Almanya'da Yeni 'En Alttakiler' Vakası: İş Başvurularında Türk/başörtülü Adaylara Ayrımcılık Kanıtlandı

Almanya'da Yeni 'En Alttakiler' Vakası: İş Başvurularında Türk/başörtülü Adaylara Ayrımcılık Kanıtlandı
Almanya'da yıllar sonra yeni bir "En Alttakiler" vakası yaşandı. Yeni "Günter Wallraff" ise Linz Üniversitesi oldu.
Almanya'da yıllar sonra yeni bir "En Alttakiler" vakası yaşandı. Yeni "Günter Wallraff" ise Linz Üniversitesi oldu. Almanya'da, iş başvurularında Türk ismi taşıyan adaylara ayrımcılık yapıldığı, aday bir de başörtüsü takıyorsa ayrımcılığın daha da arttığı belirlendi.

BBC Türkçe, Almanya'da iş başvurularında "Türk isimli ve başörtülü adaylara ayrımcılık" başlıklı haberinde "Bonn kentindeki İstihdam Araştırmaları Enstitüsü'nün yayımladığı deneyde, Linz Üniversitesi'nden bir araştırmacı Alman şirketlerine birbirinin aynı 1,500 özgeçmiş yolladı. Ancak özgeçmişlerin birinde Meryem Öztürk, diğerindeyse Sandra Bauer adı yer alıyordu" dedi. Habere şöyle devam edildi:

"Sandra Bauer isimli özgeçmişe yüzde 18,8 oranında geri dönüş olurken, Meryem Öztürk isimli özgeçmişe yüzde 13,3 oranında geri dönüş yapıldı. Meryem Öztürk ismiyle beraber, başörtülü bir resmin kullanıldığı özgeçmişlerin görüşmeye çağırılma oranıysa yüzde 4,3'te kaldı."

Deneyi yapan araştırmacı Doris Weicshelbaumer da, başörtülü fotoğraflarda "adayın laik bir ortama kolayca uyum sağlayabilecek genç ve çağdaş biri olduğunu vurgulamak için modern bir bağlama biçimi kullanıldı" dedi.

Weischelbaumer, "başörtülü bir adayın, Alman isimli ve başörtüsüz bir adayla aynı oranda iş görüşmesi daveti alması için ortalama 4,5 kat daha fazla sayıda özgeçmiş yollaması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Ayrımcılığın daha üst düzey kabiliyetler isteyen işlere başvuruldukça daha da arttığı görüldüğüne dikkat çeken BBC "Meryem Öztürk isimli, başörtülü aday bir sekreterlik işine başvururken, Sandra Bauer'den 3,5 kat daha fazla sayıda özgeçmiş yollaması gerekirken, muhasebe şefliğine talip olunca bu oran 7,6 katına çıkıyor" dedi.

Weischelbaumer'in daha önce yaptığı çalışmada Avusturya'da da benzer bir ayrımcılığın görüldüğü sonucuna varılmıştı.

"En Alttakiler" adlı ünlü kitapta gazeteci Günter Wallraff Türklerin arasında bizzat yaşayarak, Alman toplumunda nasıl bir ayrımcılığa tabi tutulduklarını ortaya koymuştu. Gazetecinin ortaya koyduğu belgesel Avrupa'da 80'li yıllarda büyük yankı bulmuştu. (CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.