Ankara'da “4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı”
Türk Dünyası Birlik Platformu tarafından düzenlenen geleneksel "Türk Dünyası Birlik Kurultayları"nın dördüncüsünü Ankara'da gerçekleştirildi.
Geleneksel "Türk Dünyası Birlik Kurultayları" etkinliği, Bilkent Üniversitesi Milliyetçi Düşünce Topluluğu, Türk Dünyası Araştırmaları Topluluğu ve Türkçe Topluluğu'nun girişimleriyle gerçekleştirildi. Etkinlik Bilkent Üniversitesi'nden 34 topluluk ve 117 katılımcıyla Ankara'da yapıldı. Katılımcıların Alparslan Türkeş'in kabrini ziyaretiyle başlayan programda, Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Türbesi ziyaret edildi. Burada kılınan cuma namazının ardından Anıtkabir'e geçildi. Anıtkabir'de yapılan resmi törende mozoleye çelenk bırakan TDBP Genel Sekreteri Ahmet Alkan, Misak-ı Milli Kulesi'ndeki defteri imzaladı. Kurultay katılımcılarının Anıtkabir müzelerini gezisinin ardından Bilkent Üniversitesi'ne geçildi.
Bilkent Üniversitesi'nde yapılan açılış programında Bilkent MDT Başkanı Vasıf İnanç Duygulu, TDBP Genel Sekreteri Ahmet Alkan, TDBP Genel Koordinatörü Dr. Halit Gökalp Küçük ve 4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı Danışma Kurulu Başkanı Emre Kartal birer konuşma yaptı. Konuşmalarda TDBP'nin faaliyetleri ve çalışmaları değerlendirildi. Ayrıca Türk gençliğinin Türk dünyasının geleceği için yeni şeyler söylemesi gerektiği ve yeni medeniyet tasavvuru üzerinde duruldu. Açılış konuşmalarından sonra gerçekleştirilen konferansta TOBB ETÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Toğrul İsmayıl, "Rusya'nın Türk Dünyası Politikaları ve Türkiye'nin Konumu" başlıklı bir sunum yaptı.
HOCA AHMET YESEVİ VE TÜRK DÜNYASI PANELİ
Programın ikinci günü "Yesevi Yolunda" temalı kurultay çerçevesinde gerçekleştirilen panel ile devam etti. "Hoca Ahmet Yesevi ve Türk Dünyası" başlıklı panelde oturum başkanlığını Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Aytürk yaptı. Konuşmacılar ise Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Orhan Kavuncu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş ve Gazi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Atabey oldu. Panelde Hoca Ahmet Yesevi'nin çeşitli yönleri ele alınırken, Yesevilik ve Yesevi'nin din anlayışı, Divan-ı Hikmet ve Yesevi'nin Türkçe anlayışı ile Türk dünyasında bir birlik sembolü olarak Yesevi başlıkları değerlendirildi. Panelin ardından yenilen öğle yemeğinin akabinde 4. Türk Dünyası Birlik Kurultayı oturumları başladı. Kurultay oturumlarının divan başkanlığını Nihat Ispartalı, divan üyeliklerini ise Mertcan Arıtürk ve Mustafa Koçyegit yaptı.
Türk Dünyası Birlik Platformu'nca belirlenen "Yesevi Yolunda" projesi kapsamında yapılacak çalışmaların değerlendirildiği oturumda proje kapsamında Türk dünyasının çeşitli yerlerine gidilmesi, temaslar kurulması ve yardım çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırıldı. Yesevi'nin pek çok coğrafyaya gönderdiği gazi dervişler, alperenlerden esinlenilerek planlanan projede Balkanlar, Kafkasya ve Türkistan'daki Türk Cumhuriyetleri ve bölgelerinde gidilmesi ve çeşitli faaliyetler yürütülmesi hedeflendi. Projenin TDBP Genel Koordinatörü Dr. Halit Gökalp Küçük ve SDÜ Türkçe Topluluğu Başkanı Mertcan Arıtürk tarafından yürütülmesi kararlaştırıldı. Ayrıca bu oturumda başka proje önerileri ve çalışmalar da değerlendirildi.
TÜRK DÜNYASI MESELELERİ ÇALIŞTAYI
Kurultayın son gününde sonuç bildirgesi üzerine çalışmalar yapıldı ve "Türk Dünyası Meseleleri" çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştaya Türk Cumhuriyetleri'nden ve topluluklarından da katılım oldu. Çalıştayın ilk kısmında Azerbaycan'dan Dr. Elnur Paşa, Güney Azerbaycan'dan Babek Şahit, Özbekistan'dan Farangis Sharipova, Kırgızistan'dan İbrahim Gubarov, Azerbaycan'dan Hasan Süleymanlı ve Tural Ömerli birer konuşma yaparak Türk dünyası hakkındaki düşüncelerini ve çalışma önerilerini aktardı. Emre Kartal ve Mustafa Koçyeğit yönetimindeki çalıştayda pek çok Türk dünyası meselesi üzerinde fikirler ortaya atıldı ve beyin fırtınası yapıldı. Pek çok proje ve önerinin çıktığı çalıştayın ardından katılımcılara katılım belgeleri takdim edildi ve kapanış konuşmalarıyla kurultay sona erdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.