Arkadaşının Alzheimer Hastası Dedesinin Kaybolmasından Etkilenerek Alzheimer Takip Sistemi Üretti
Çekmeköy'de lise öğrencisi, arkadaşının Alzheimer hastası dedesinin kaybolmasından etkilenerek Alzheimer takip sistemi üretti. Genç öğrencinin ürettiği takip sitemi ile diğer öğrenciler tarafından üretilen birbirinden farklı teknolojik tasarımlar, Çekmeköy'de düzenlenen BİLYA-Bilişim ve Yaratıcılık Atölyesi'nde sergilendi.
Çekmeköy Belediyesi'nin, 2018 yılı Çocuklar ve Gençler Mali Destek Programı kapsamında İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan destek aldığı BİLYA-Bilişim ve Yaratıcılık Atölyesi projesinde Robotik ve Kodlama, 3D Tasarım, Uzay ve Havacılık, Biyotasarım olarak dört ayrı branşta, dört kurdan oluşan projenin ilk kuru tamamlandı. Düzenlenen programa Çekmeköy Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Sırmacı, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda veli katıldı.
300 öğrencinin eğitim aldığı kur sonunda, eğitimini tamamlayan öğrencilerin hazırlamış olduğu projeler, Turgut Özal Kültür Merkezi'ndeki panayır etkinliği ile ziyaretçiler ve jüri üyelerine sunuldu. Panayır etkinliğinde Robotik ve Kodlama alanında 10, 3D Tasarım, Uzay ve Havacılık ve Biyotasarım alanlarında 5 proje olmak üzere toplam 25 proje sergilendi.
Çocukların yeteneklerini keşfetme, üretici düşünme, hayal gücünü kullanma, bilimsel düşünme, problem çözme, kolektif çalışma kapasitelerinin artırılmasının hedeflendiği projenin panayır etkinliğinde; farklı gruplardaki öğrencilerin birbirlerinden ilham almaları ve akranlarını projeye teşvik etmeleri amaçlanıyor.
Alzheimer hastaları artık kaybolmayacak
Arkadaşının Alzheimer hastası dedesinin kaybolmasından etkilenerek takip sistemini ürettiğini belirten 10. sınıf öğrencisi Tarık Hakan, "Ben bir Alzheimer takip sistemi ürettim. Alzheimer hastasının kaybolmasını engelleyemiyoruz fakat onları bulmayı kolaylaştırabiliyoruz. Bir GPS modülüyle Alzheimer hastalarını daha kolay bulmayı sağlıyoruz. Bir arkadaşımın dedesi Alzheimer hastasıydı. Kendisiyle konuşurken çok yakın bir zamanda dedesinin kaybolduğunu fakat çok zor bir biçimde bulunduğunu söyledi. Ben de bundan etkilenerek böyle bir şey üretebileceğimi düşündüm. Bu modülleri satın aldıktan sonra Alzheimer hastasının üzerine, iç çamaşır kısmına yerleştirerek, modül sayesinde modülü internete bağlanmasıyla otomatik olarak internete veri aktarıyor. Alzheimer iç çamaşırını kaybetse hatta cihazın pili bitse bile son konumunu gösterdiği için Alzheimer hastasını bulmayı kolaylaştırıyor" şeklinde konuştu.
Türkiye'de yapılmamış bir proje
Projeye çocuğunun katılmasından ötürü mutluluk duyduğunu ifade eden bir vatandaş, "Böyle bir projede oğlumun olmasından dolayı mutlu ve gururluyum. Çekmeköy Belediyesine bu tarz projelere destek vermesinden dolayı çok teşekkür ediyorum. Oğlum robotik kodlama ile Alzheimer hastalarının yaşadığı sorunlara çare olabilmek için bu projeyi geliştirdi. Bu projede oğluma destek veren Çekmeköy Belediyesi çalışanlarına, hocalarına çok teşekkür ediyoruz. Türkiye'de yapılmamış bir proje inşallah Alzheimer hastalarının sorunlarına çare olacaktır "diye konuştu.
BİLYA projesinin bir kurunda 48 saat süren eğitimler verildi. Kültür Merkezleri ve projeye dahil edilen iki okulda gerçekleştirilen birinci kurda 300 öğrenci eğitim aldı. Mart 2020'de ikinci kur, Nisan 2020'de üçüncü kurun yapılması planlanan projeye kur başlangıçlarında yeni kayıtlar alınacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.