Başkan Başdeğirmen: "Gül ve lavantayı çok farklı şekilde tanıtacağız"
Isparta Belediyesi tarafından Turan Mahallesi’nde bulunan ve yaklaşık 270 yıllık bir geçmişe sahip olan Aya Baniya (Payana) Kilisesi’nin restorasyonu için başlatılan çalışmalarda sona yaklaşıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığının 6 milyon 500 bin lira destek sağladığı proje için iş birliği protokolü imzalandı.
Göreve geldiği ilk günden bu yana şehrin tarihinin yeniden ortaya çıkarılması amacıyla birçok projeye imza atan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta açısından önemli bir yere sahip olan ve 1750’li yıllarda yapıldığı tahmin edilen Turan Mahallesi’ndeki Aya Baniya (Payana) Kilisesi’ni de turizme kazandırıyor. Kilise Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın (BAKA) Güdümlü Proje Desteği kapsamında “Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane” ismiyle hayat buluyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte kilise, şehrin ekonomisine, sosyo-kültürel hayatına olumlu etkiler katacak, turizmde bir cazibe merkezi haline getirilecek.
Aya Baniya (Payana) Kilisesi’nde başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Kilisede çalışmalar sürerken Kilisenin Koku Müzesi olarak kullanılmak üzere teşhir ve tanzim işi için 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve Kamu Eliyle Yapılan Kültürel Yatırımlarına Destek Projesi kapsamında Isparta Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında iş birliği yapıldı. Bu kapsamada Koku Müzesi yapılması için bakanlık tarafından 6 milyon 500 bin lira destek sağlanıyor. İş birliği protokolü Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Osman Çot arasında imzalandı.
İl Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Osman Çot, iş birliği protokolünün içeriği hakkında bilgi verdi. Çot, “İlimiz Turan Mahallesi, 436 ada, 4 parselde yer alan tescilli Aya Baniya (Payana) Kilisesi’nin Koku Müzesi olarak kullanılmak üzere teşhir ve tanzim işi için, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ve Kamu Eliyle Yapılan Kültür Yatırımlarına Destek Projesi kapsamında Belediye Başkanlığı ile Bakanlığımız arasında iş birliği yapılmış olup, söz konusu Koku Müzesinin yapılabilmesi için Bakanlığımızca 6 milyon 500 bin lira destek sağlanmıştır. Aya Baniya (Payana) Kilisesi Koku Müzesinin, özellikle Gül ve lavanta gibi koku yönünden zengin olan ilimiz ve ülkemiz turizmine önemli katkılar sağlamasını temenni eder, tüm halkımıza hayırlı olmasını dilerim. Katkılarından dolayı sayın belediye başkanımıza teşekkür ediyorum” dedi.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, projede emeği geçenler ile destek verenlere teşekkür ederek, şehirde 2 kilise bulunduğunu, bunlardan bir tanesi olan Aya Baniya Kilisesi’nin 1750’li yıllarda yapıldığını, bakımsız bir yer haline geldiğini belirterek, önceki dönemde kiliseyi şehre kazandırmak amacıyla girişimlerde bulunduklarını anlattı. Başkan Başdeğirmen, “Koku Atölyesi projemiz onay gördü. Burayı Türkiye’de bir benzeri olmayan güzellikle şehrimize kazandırmayı hedeflemiştik. Şu anda sonuca ulaşmak üzereyiz. Kilise restorasyonu yüzde 90 seviyelerine gelmiş durumda. Kısa süre sonra projemizi vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Burada Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız çok destek verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İl Müdürlüğümüz iş birliğinde Isparta Belediyesi olarak sunumunu yapacağız. Bu konuda iş birliği protokolü imzaladık. Şehrimize gelen misafirlerimizin güzel bir yer görmesi açısından önemli bir çalışma olduğu inancındayız. Isparta’nın gülü ve lavantasını çok daha farklı şekilde tanıtma imkanımız olacak. Gül hasat döneminde çok sayıda misafiri ağırlıyoruz. Lavanta döneminde de şehrimiz çok sayıda misafir ağırlıyor. Bu çerçevede çok güzel bir hizmet olacağı inancındayım. Koku Atölyesinin ülkemize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu.
Konuşmaların ardından iş birliği protokolü Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ile İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Osman Çot arasında imzalandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.