Başkan Kütükcü: “Konya, Geleceğini Ar-ge Merkezleriyle İnşa Edecek”
Konya Sanayi Odasının (KSO) ev sahipliğinde yapılan Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Koordinasyon Toplantısı'nda konuşan Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, Konya'nın AR-GE merkezleriyle, yüksek teknoloji üretimiyle kendi geleceğini inşa edeceğini ve en rekabetçi ilk 5 il arasında yer alacağını söyledi.
Konya Sanayi Odası ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Koordinasyon Toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında söz alan KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya'nın AR-GE merkezlerine önem verdiğini ve 5 yılda merkez sayısının 1'den 16'ya yükseldiğini söyledi. Konya'nın AR-GE merkezleriyle 2012 yılında tanıştığını aktaran Kütükcü, "İlk AR-GE merkezimiz kurulduktan 3 yıl sonra ikincisi kuruldu. 2016 yılında ise toplamda 4 merkezimiz oldu. Biz oda olarak 2017 yılının başında AR-GE merkezleriyle ilgili çalışma yaparak bir seferberlik başlattık. Yıl içerisinde bakanlığımızın da destekleriyle sanayicilerimiz hızla kendi merkezlerini oluşturmaya başladı. Şu anda 16 AR-GE merkezimiz, bir tane de tasarım merkezimiz oldu. Bu bizim için bir dönüm noktası. Yıl sonuna kadar 20 AR-GE merkezi kurulması hedefimize ulaşacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu. 16 tane merkezin 8 tanesinin makine ve aksamları sektöründe, 2'sinin otomotiv sektöründe olduğunu aktaran Kütükcü, ilaç, gıda, tarım, ambalaj, kimya ile bankacılık ve finans sektörlerinde de birer merkez olduğunu iletti. Konya'nın potansiyelinin 20 AR-GE merkezinden daha fazla olduğuna da dikkat çeken Kütükcü, yeni dönemde yüksek teknoloji ve yeni teknoloji üretimiyle, yeni AR-GE merkezleriyle Konya'nın kendi geleceğini inşa edeceğini ifade etti.
"Konya en rekabetçi iller arasında ilk 5'te yer almayı hak ediyor"
Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) tarafından, iller arası rekabetçiliği ölçen endeks çalışması yapıldığını ve Konya'nın 81 il içerisinde rekabetçilikte 6. sırada yer aldığını belirten Kütükcü, konuşmasına şöyle devam etti: "İller arasındaki rekabetçilik endeksinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'nin ardından 6. sırada yer alıyoruz. AR-GE merkezlerimizle, nitelikli üretim kabiliyetimizi geliştirerek ilk 5 rekabetçi il arasında yer almamız hiç zor değil. Buna gönülden inanıyorum. Bunun için biz Konya Sanayi Odası olarak, her zaman sanayicilerimizin yanındayız."
"Nitelikli iş gücü ihtiyacının giderilmesi sağlanacak"
Bilim, Teknoloji ve Sanayi Eğitimi Daire Başkanı Zübeyde Arslanoğlu da, bakanlığın mesleki eğitime bakışıyla ilgili bilgiler verdi. Amaçlarının nitelikli iş gücünün belirlenmesi ve ortaya çıkan ihtiyacın giderilmesine yönelik YÖK, MEB gibi direk eğitimden sorumlu kurumlar ile işbirliği programları yapmak olduğunu söyleyen Arslanoğlu, "Özellikle Konya gibi sanayisi ileri olan illerde üretim değer zincirindeki tüm halkalarda yetişmiş iş gücünü geliştirmeyi hedefliyoruz. Bazı sanayilerimiz daha çok ürün geliştirmeye odaklanırken, Konya, Kocaeli, Bursa, Ankara gibi illerdeki sanayilerimizin, kavramsal tasarımdan temel AR-GE'ye kadar bütün boyutları ele alabilecek bir kapasitesi olduğunu düşünüyoruz. Bunu iyi yönlendirmemiz gerekiyor " diye konuştu.
Programın devamında Bakanlık Uzmanı Ekrem Türker Fidan, AR-GE ve tasarım merkezleriyle ilgili sunumunu yaparken, Uzman Recep Uzungil de KÜSİP ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi. Toplantı soru ve cevaplarla devam etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.