Bbc’ye Göre Türkiye’de ‘Demokrasi Sınavı Sürüyor’

Bbc’ye Göre Türkiye’de ‘Demokrasi Sınavı Sürüyor’
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'deki havayı irdeleyen BBC, "Sokaklarda büyük bir milliyetçilik havası da esiyor. Türkiye bu süreçten dirençle...
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye'deki havayı irdeleyen BBC, "Sokaklarda büyük bir milliyetçilik havası da esiyor. Türkiye bu süreçten dirençle ve demokrasi için ayağa kalkmanın gururuyla çıktı. Fakat hala korku ve bölünmüşlük var. Demokrasi sınavı hala sürüyor" yorumunu yaptı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Türkiye muhabiri Mark Lowen imzalı haberinde "Darbe girişiminin gerçekten bazı bakımlardan, çok derin bir şekilde kutuplaşmış olan toplumu birleştirdiği söylenebilir" dedi. "Değişen Türkiye'de gurur ve korku" başlığı ile verilen haberde Türkiye'de 1960'dan bu yana 4 askeri müdahalenin yaşandığına işaret eden BBC, şöyle devam etti:

"Fakat bu defa insanlar direniş gösterdi ve kanlı bir bedel ödedi. Tayyip Erdoğan konusunda seçmen bölünmüş olabilir fakat 15 Temmuz'un mesajı açıktı: Türkler siyasi geleceklerini askeri bir darbe ile değil, seçim sandığıyla belirlemekten yanaydılar."

-"BAZI UÇURUMLAR KAPANDI"-

Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla İstanbul'da yapılan ve milyonlarca insanın katıldığı büyük demokrasi mitingine iki muhalefet partisi liderinin de katılmasını " bazı uçurumların kapandığının işareti" olarak görülürken "Fakat siyasi birliğin sınırları var" denilerek HDP'nın "dışlanmasına" dikkat çekiliyor.

BBC, darbe girişimi sonrası "görülmemiş boyutlarda bir "temizlik" harekatının yaşandığı" görüşünü de dile getirdiği haberinde Türkiye'den Batı'ya gösterilen tepkilere değinirken de "Batı hükümetleri darbe girişimini kınadılar ama aynı zamanda gözaltı dalgasını da eleştirdiler. Türkiye'de hükümete yakın kesimlerde bu "dayanışma göstermemek" şeklinde algılanıyor ve tepki yaratıyor" dedi.

"Almanya Başbakanı Angela Merkel mülteci krizi sırasında Türkiye'yı sıkça ziyaret etmişti fakat NATO üyesi ve AB üye adayı Türkiye'yi darbe girişiminden bu yana hiç bir Batılı lider ziyaret etmedi" sözlerini kullanan BBC şu yorumu da yaptı:

"Şimdi Gülen yaftasının geniş bir muhalif yelpazede istenen kişiye yapıştırıldığı ve "Yeni Türkiye'de" insanların hükümeti kuvvetle savunan darbe karşıtları ya da muhtemel Gülen yanlıları olarak görüldükleri endişesi var".

BBC, haberine son verirken de darbe girişiminden sonraki üç hafta boyunca büyük kentlerin meydanlarında gerçekleşen "demokrasi nöbeti"ne değinirken de "Çoğu, göreve geldiğinden bu yana popülerliği doruğuna ulaşmış olan Cumhurbaşkanı Erdoğan için sokağa çıkmıştı, ama "vatan için" çıkanlar da vardı. 15 Temmuz'dan bu yana sokaklarda büyük bir milliyetçilik havası da esiyor. Türkiye bu süreçten dirençle ve demokrasi için ayağa kalkmanın gururuyla çıktı. Fakat hala korku ve bölünmüşlük var. Demokrasi sınavı hala sürüyor." sözlerini de kullandı. (CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.