Berlin-ankara Hattında ‘Soykırım’ Gerginliği
"Türkiye ile Almanya'nın "stratejik diyalog" sürecinde sancılı döneme girildi" diyen DWelle, geniş analizinde "Almanya'nın geçen yıl karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizi, Merkel hükümetini Türkiye ile işbirliğine zorlamış, bunu stratejik diyalog mekanizması, ilk hükümetlerarası stratejik istişareler ve AB mutabakatları izlemişti. Ancak son haftalarda yaşanan gelişmeler ve Federal Meclis gündemine gelen Ermeni soykırımı tasarısı sürecin geleceği konusunda soru işaretlerine yol açıyor" dedi.
"Türk ve Alman dışişleri bakanlarının başkanlığında yapılması öngörülen Stratejik Diyalog Toplantısı için Berlin Ankara'dan iki buçuk aydır yanıt bekliyor. Alman İçişleri Bakanlığı Müsteşarı'nın Türkiye'ye ziyareti ise ertelendi" denilen analizde "Türkiye'nin, AB ve Almanya ile işbirliğinden beklediklerine somut karşılık bulamaması nedeniyle duyduğu hayal kırıklığı, Almanya'nın ise Türkiye'deki iç siyasi gelişmeler, düşünce ve ifade özgürlüğü ihlalleri ile Alman gazetecilere yönelik uygulamalardan duyduğu rahatsızlık, ilişkilerde ilerleme sağlanmasını engelliyor" görüşü öne sürüldü.
-"TÜRKİYE YEDİ KEZ UYARDI"-
Federal Meclis'te 2 Haziran'da oylanacak olan 1915 Ermeni tehcirinde yaşananları "soykırım" olarak tanıyan karar tasarısının, iki ülke arasında ipleri daha da gerecek gibi göründüğünü söyleyen DWelle, Türkiye'nın tasarının tartışıldığı süreçte yedi kez uyarılarını iletmek üzere Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği yetkililerini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdığına, iki ülke ilişkilerinin tarihinde benzeri bir süreç yaşanmadığının belirtildiğine dikkat çekiyor.
Alman hükümetinin ise, tasarının beklendiği gibi onaylanmasına Ankara'nın tepkisinin ortak çıkarlar doğrultusunda süren işbirliğini sekteye uğratmamasını umut ettiği vurgulanılırken Alman Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı 1 Haziran'da, meclisteki "soykırım "oylamasından bir gün önce Ankara'da istişarelerde bulunacak. Görüşmenin kilit önem taşıyacağı belirtiliyor" denildi.
-"KAYGILAR ALMANYA'YA EN ÜST DÜZEYDE İLETİLDİ"-
Tasarı ile ilgili kaygıların "en üst düzeyde" Almanya'ya iletildiğini vurgulayan Türk tarafının ise Berlin büyükelçisini istişareler için Türkiye'ye çekme dâhil birçok seçeneği değerlendirdiğinin kaydedildiği analizde Alman uzmanlarının işbirliğini sürdürmenin her iki ülkenin çıkarına olduğu ancak bunun ne ölçüde gerçekleşeceğini ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bağlayan değerlendirmeleri de aktarıldı.
-MERKEL'İN İSTANBUL ZİYARETİ-
Türkiye-Almanya işbirliği konusunda dikkatler, Almanya Başbakan Angela Merkel'in BM İnsani Yardım Zirvesi için 22 Mayıs'ta İstanbul'a yapacağı ziyarete çevrilmiş durumda. DWelle'ye göre, Merkel geçen aylarda Davutoğlu ile yakın bir ilişki inşa ederek birçok sorunu üst düzeyde doğrudan diyalog yoluyla çözmeyi sağladı.
"Ancak artık Davutoğlu görevi bırakıyor ve Merkel- Erdoğan ilişkisinin çok da iyi olmadığı da bir sır değil. Peki, bu gelişmeler ışığında iki liderin ilişkilerini düzeltmesi mümkün mü?" denildiği analizde Merkel ilişkiyi yönetebileceği değerlendirmelerine yer verilirken "Mülteci meselesindeki beklentileri karşılandığı müddetçe Erdoğan'ı gemide tutmak için onun beklentilerine karşılık verecektir" görüşü dile getirildi. ( ANKA)(CN/HF)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.