Buffalo Üniversitesi Bilim Adamları: “Amerika’ya İlk Geçiş Berring Boğazından Değil Kanada’nın Kıyı Şeridinden Yapıldı”
ABD'de Buffalo Üniversitesindeki bilim adamları, Avrupa'dan Amerika kıtasına geçişin Sibirya'daki bir zamanlar var olan Berring boğazındaki kara köprüsünden yapıldığı klasik hikayesine karşı Kanada'dan yürüyerek geçtikleri tezini geliştirdi.
Bilim adamları, Amerikalı ilk yerlilerin Kanada kıyılarındaki iki büyük buz örtüsünün ayrılmasıyla ortaya çıkan kara şeridini kullanarak geldiğini ileri sürdü.
Yapılan araştırmalarda bu kara şeridinin 14 bin yıl önce açıldığını ancak insan hayatını destekleyecek biyolojik gelişmenin 13 bin yıl önce gerçekleştiğini gösteriyordu. Bu görüş İnsanların Şili'de 15 bin yıldır, Florida'da da 14 bin 5 yüzyıl var olduğu gerçeği ile çelişiyordu.
Buffalo Üniversitesinden bir araştırma ekibi, kayalar ve taş yataklarını analiz ederek Alaskan'nın kıyı göç yolunun 17 bin yıl önce kullanılabilir hale geldiğini gösteren delil bulduklarını söylüyor.
Araştırmayı yapan Buffalo Üniversitesinden bilim adamları, bu dönemde eski buzulların çekilerek Alaska'nın güneyindeki Aleksandır adalarını ortaya çıkardığını, Avrupa'dan Amerika'ya gelen ilk insanların bu yolu kullandığı sırada, buraların eski halkalı ayı balığı gibi insan hayatını destekleyecek gıda kaynaklarını bulunduğunu tespit ettiklerini söyledi.
Son yapılan genetik ve arkeolojik araştırmalar ilk yerlilerin, kıyı şeridi yolunun açıldığı zamana denk gelen 16 bin yıl önce Amerika'nın içlerine doğru ilerlemeye başladıklarını gösterdi.
Buffalo Üniversitesinden Jeoloji doktor adayı Alia Lesnek yaptıkları araştırmaların insanları Amerika'ya ilk geliş zamanında bu kıyı yolunun var olduğun gösterdiğini söyledi.
Amerika'ya ilk gelenlerin Alaska'nın güney kıyısındaki şeridi kullanarak gelmiş olacaklarını ileri süren araştırma Science Advances (Bilim ilerlemeleri) dergisinde yayınlandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.