Codexter Raporu Ab İçin Referans Oluşturur Mu?
"Vize serbestisinin terör çıkması"nı Strazburg mahreçli analizinde değerlendiren DWelle, Volkan Bozkır'ın zikrettiği CODEXTER raporu için "AB için referans olabilir mi?" sorusunu sordu. Analizde "CODEXTER yetkilileri, bu raporların ülkelerin kendileri tarafından hazırlandığına işaret ediyor. Bir diğer deyişle, Avrupa Konseyi üyesi her devlet, Avrupa Konseyi normları çerçevesinde terörle mücadele konusunda attığı adımları bir rapor halinde CODEXTER genel kuruluna sunuyor. Bu rapor genel kurulda görüşülüp onaylanıyor ve "Ülke Profili" belgesi olarak CODEXTER tarafından yayımlanıyor" denildi.
-TÜRKİYE'NİN "ÜLKE PROFİLİ"-
Analizde CODEXTER'in son Türkiye ülke profili belgesinin Mayıs 2013'te yayımladığı belirtildiği analizde toplam 10 sayfalık raporda, Türkiye'nin terörle mücadele politikası, bu konudaki yasal mevzuatı, Ceza Kanunu'nda yaptığı değişiklikler, terörün finansmanına karşı aldığı önlemler, terörle mücadelede kurumsal yapılanma ve uluslararası işbirliği gibi alanlarda atılan adımların not edildiğinin belirtikten sonra şöyle devam etti:
"Ancak CODEXTER ve Avrupa Konseyi sekreteryası, tüm bu bilgilerin bir "değerlendirme olmadığına" özellikle vurguda bulunuyor. Her ülke gibi Türkiye'nin de kendi belgesini kendisinin hazırladığını belirtiyorlar. Örnek olarak da bu hafta Strasbourg'da Fransa ve Hırvatistan'ın belgelerinin sunulacağı bilgisini veriyorlar."
-"AB İÇİN REFERANS OLABİLİR Mİ?"
DW'ye göre, CODEXTER genel kurulunda kabul edilmiş olsa da ülke profili belgelerinin AB için referans oluşturma "şansı yok". Buna karşılık, AB'nin CODEXTER'den görüş alabileceği ve Türkiye tarafından sunulmuş bilgilerin ne derece Avrupa normlarıyla bağdaşık olduğunu sorgulayabileceği anlatıldığı analizde şu görüşler de dile getirildi:
"Bir Avrupa Konseyi organı olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından Türkiye'ye karşı açılmış terörle mücadele yasalarını kapsayan davalarla ilgili kararlar ise AB için doğrudan referans oluşturuyor. AB vize serbestisi kriterlerinin terörle mücadele bölümünde, örgütlü suçlar ve terörle ilgili yasal çerçevenin "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, AİHM içtihadı, AB mevzuatı ve AB üyesi devletlerin icraatı ile uyum içinde düzenlenmesi; bu düzenlemelerin yargı, güvenlik ve kolluk güçleri arasında özgürlük, güvenlik, adil yargılama, düşünce özgürlüğü, toplantı ve örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alması" talep ediliyor."
-" AVRUPA KOMİSYONU TAVSİYELERİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ"-
Avrupa Konseyi'nin terörle mücadelenin her devletin hakkı, hatta vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak için ödev olduğunu söylediğine ancak bu mücadelenin temel hak ve özgürlüklere ve hukuk devleti ilkesine saygı çerçevesinde yapılmasını istediğine dikkat çeken DWelle, analizinde Türkiye'nin Avrupa Konseyi Daimi Temsilcisi büyükelçi Erdoğan İşcan ise Ankara'nın "gerek uluslararası planda gerekse Avrupa Konseyi zemininde terörizmle mücadele normlarının geliştirilmesine aktif katkıda bulunduğu" açıklamasına yer verdi.
İşcan, "Terörizmin tanımına takılmamak, mevzuat ve uygulamanın iyileştirilmesi ve bu bağlamda AİHM içtihatları dahil, denetim mekanizmalarının rapor ve tavsiyelerine bakmak lazım. Terörizm konusunda Türkiye son yıllarda özellikle AİHM içtihadını ve kararlarını dikkate alarak mevzuat ve uygulamasını iyileştirmeye devam etmektedir. Avrupa Komisyonu, tavsiyelerini bu temelde gözden geçirmelidir" dedi.(CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.