Daniel Glaser: 'Türkiye Işid’in Finans Kaynaklarını Kesme Çabasına Aktif Destek Veriyor'
ABD Maliye Bakanlığı'nda terör finansmanı konusundan sorumlu Bakan Yardımcısı olan Daniel Glaser, Washington Instute'de terör finansmanı konusunun ele alındığı bir toplantıya konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda "IŞİD'in dış kaynaklardan beslenen diğer terörist örgütlerden farklı olarak iç kaynaklardan beslendiğini" söyleyen Glaser, "IŞİD'in başlıca kaynakları petrol ve doğalgaz. Petrol ve doğalgaz satışından 2015 yılında kazandıkları para tahminen 500 milyon dolar civarında. Bu rakamın 2016 yılında ciddi ölçüde azaldığını düşünüyoruz. Örgütün bir diğer önemli gelir kaynağı da vergi ve haraç" dedi.
Amerika'nın Sesi'ne (VOA) göre, örgütün finansman kaynaklarının kesilmesi için birçok koldan hareket edilse de önceliğin askeri çözüm olduğunu vurgulayan Glaser, askeri operasyonlar sürerken "IŞİD'in kontrolundaki bölgelere para akışını engellemek için kullandıkları yöntemleri" şöyle anlattı:
"Bunun en önemli adımlarından birini Irak hükümeti attı ve IŞİD'in kontrol ettiği bölgelerde kamu maaşlarının ödenmesini durdurdu. Bu bölgelerde devlet daha önce ayda 170 milyon dolar maaş ödüyordu. Yani yılda 2 milyar dolar. Askeri anlamda toplu paranın olduğu yerler de hedef alınıyor. Bu da milyonlarca dolar para demek. Hava operasyonları sayesinde milyonlarca dolarlık toplu nakit para da kül oldu. Irak hükümeti, IŞİD'in finans sistemlerine sızmaması konusunda çok kararlı. Finans sisteminin başında da bankalar var. IŞİD, Musul'u ve etrafındaki yerleşim bölgelerini aldığında, ele geçirilen bölgede 90 banka vardı. IŞİD'in eline geçtikten hemen sonra bu bankaların merkezle yani Bağdat'la olan bağlantısının kesilmesini sağladık. Bence üzerinde durulması gereken bir başka nokta da döviz büroları. Irak'ta yaklaşık 1900 döviz bürosu var ve IŞİD bu şekilde finans sistemine sızmanın bir yolunu bulabilir. IŞİD bölgesinde yer alan ya da IŞİD'le işbirliği yapan döviz bürolarının uluslararası sistemle ilişkisinin kesilmesi, uzun vadede de bu büroların sayılarının azaltılması gerek."
-TÜRKİYE KOALİSYONUN ÖNEMLİ BİR PARÇASI"-
Bu arada, esas yük Irak'ın sırtında olsa da bölge ülkeleri başta olmak üzere küresel çabanın gerekliliğine de dikkat çeken Glaser, Amerika'nın Sesi'ne (VOA) verdiği demeçte Türkiye ile koalisyon dışında ikili görüşmeler yaptıklarını belirtti. Glaser, şunları söyledi:
"Türkiye koalisyonun önemli bir parçası. Koalisyon içinde IŞİD'in finans kaynaklarını kesmek için önemli bir çaba var ve Türkiye de bu çabalara aktif olarak destek veriyor. Bunun dışında istihbarat paylaşımında bulunduğumuz ikili görüşmelerimiz de var ve bu paylaşımı yaptığımızda Türkiye'nin bu istihbaratı izlemesi önemli."
Bakan yardımcısı Glaser, gelecek haftalarda 30 ülkeden temsilcinin terör finansmanını engelleme yollarını görüşmek üzere Kuveyt'te toplanacağı bilgisini de verdi. (CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.