Dezenfektan Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar

Dezenfektan Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar
Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, en sık ve en güvenli kullanılan alkol bazlı el dezenfektanları olduğunu belirterek,...

Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen, en sık ve en güvenli kullanılan alkol bazlı el dezenfektanları olduğunu belirterek, "Alkol bazlı el dezenfektanları çok kısa sürede buharlaştığı için genellikle 2 ile 5 saniye içerisinde mikroorganizmaların çoğunu öldürür" dedi.

Medicana Samsun Hastanesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nurullah Dikmen el dezenfektanlarının kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Görünür ya da görünmez kirlenme olduğunda el dezenfektanı hastalık oluşturan mikroorganizmaların vücuda veya başka kişilere, yüzeylere hastalık bulaştırmasını engellemek amacıyla kullanıldığı söyleyen Dr. Nurullah Dikmen, "Hastanelerde kullandığımız alkol bazlı dezenfektanlar içeriğindeki alkol oranı ayarlanmış ve son kullanma tarihleri yazılmış dezenfektanlardır. Evlerde kullanılan kolonya dediğimiz maddeler 70 derece ve üstü alkol içeren 70 ila 90 derece arasında dezenfektan özelliği olan kimyasallardır. Ağzı açık kalmış kolonyaların alkol içeriği hızla buharlaşacağı için mikrop öldürme özelliği azalabilir. O nedenle büyük volümdeki dezenfektan ve ev kolonyalarının ağzının sıkı kapatılması koşuluyla 60 ila 90 derece arasında dezenfektan özelliği olan kimyasallardır" diye konuştu.

"Dezenfektanların çoğu zarflı virüslere karşı etkilidir"

Dezenfektanların etkili olması için avucu doldurması ve elin avuç içi ve dışında parmak aralarında bilekleri içine alacak şekilde ovalanarak yayılması gerektiğini ifade eden Dikmen, "Etkili olması için avucu doldurması ve elin avuç içi ve dışında parmak aralarında bilekleri içine alacak şekilde ovalanarak yayılması gerekir. Çok kısa sürede buharlaşma özelliği ve 2 saniye içerisinde de bakterileri ve virüsleri öldürme özelliği olduğu için hızla el üzerinde yayılması gerekir. Dezenfektanların çoğu zarflı virüslere karşı etkilidir. Bunlar HIV, Hepatit B, influenza ya da korona virüs gibi insanlarda hastalık yapan virüslerin, sporsuz bakterilerin çoğunda etkilidir. Bazı dezenfektanların daha sert ve kesin bir kokuya sahipken bazıları ise parfüm de içerebiliyor. Hiçbir dezenfektanı ellerimizi dezenfekte ederken koklamamamız gerekir çünkü içeriği nedeniyle solunum yolları için zararlı olabilir. Bu nedenle parfümlü olmasının hiçbir faydası yoktur. Tercih nedeni değildir" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.