Economist: Türkler Büyük Bir Cesaretle Sokaklara Çıkıp Askerlere Dur Dedi
BBC Türkçe'ye göre Economist, Türkiye'deki terörist FETÖ darbesini kapak yaptığı sayısında şu satırlara yer verdi:
"Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili birçok aydınlanmayan nokta var. Neden bu kadar kötü planlanmıştı? Darbecilerin eli hangi kademelere kadar uzanıyordu?
-Ancak net olan iki şey var. Birincisi Türkler büyük bir cesaretle sokaklara çıkıp askerlere dur dedi. Yüzlercesi de hayatlarını kaybetti.
-Türkiye'deki darbe girişimi, Avrupa açısından 1989 sonrası kurulan düzenin geçirdiği üçüncü şok. 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, Avrupa'da sınırların bundan böyle değişmeyeceği yargısını kırmıştı. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı almasıysa Avrupa'nın doğrusal bir çizgide bütünleşmeye doğru ilerlediği inancını yerle bir etti. Türkiye'deki darbe girişimi ve sonrasında yaşanan tasfiyeler ise Avrupa'da demokrasi yolundan geri dönülmeyeceği ilkesini sınıyor. Türkiye'deki çalkantı, Avrupa demokrasilerinin dayanağı olan NATO'yu da rahatsız ediyor.
-Türkiye Fethullah Gülen'in iadesini talep edip bu isteğin yerine getirilmemesi durumunda Batı'ya sırtını döneceği mesajını veriyor.
-Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma Partisi iktidara geldikten sonraki ilk yıllarda Türkiye refah düzeyini artıran, istikrarlı, demokratik bir Müslüman ülke modeli haline gelmişti. Kürtlerle bir barış süreci başlatıldı ve akılcı reformlar sayesinde ekonomi de sağlıklı biçimde büyüdü. 2005'e gelindiğinde AB'yle müzakereler resmi olarak başlatılıyordu.
-Erdoğan kendisini icracı Cumhurbaşkanı haline getirecek yeni bir anayasa da istiyor. Ancak şu anda herhangi bir güç zafiyeti yaşadığını söylemek zor.
-Eğer darbe girişimi sonrası iyi idare edilebilseydi Türkiye'deki militaristlerin tabutuna son çivi de çakılmış olurdu.
-Erdoğan bölünmüş ülkesinin asil birleştiricisi haline gelirdi. Basın üzerindeki baskı kaldırılabilir, Kürtlerle yeniden masaya oturulabilir ve bağımsız kurumsal yapılar inşa edilebilirdi.
-Türkiye'nin Batılı dostlarıysa Erdoğan'ı itidalli davranmaya ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye çağırmalı. Peki ya Erdoğan bu çağrıları dinlemezse ne olacak? Türkiye IŞİD'e karşı yürütülen mücadelede hayati öneme sahip bir müttefik. Aynı zamanda Avrupa'nın güneydoğu sınırlarını ve dolayısıyla doğalgazdan mülteci akınlarına kadar her şeyi kontrol ediyor.
-Erdoğan'ın bugüne kadarki en büyük başarısı olan ekonomi de bugün zayıf noktalarından birisi. Ülkenin cari açığı yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Ülkenin ihtiyaç duyduğu fonlamalar için dış yatırım ve uluslararası borç şart. Türkiye'nin, yatırımcıları istikrarlı bir ülke olduğuna ikna etmesi lazım.
-Darbe girişiminin etkileri uzun vadede dahi etkilerini gösterecek. Darbeciler çok sayıda Türkü öldürdü, ordunun itibarını yerle bir etti ve ülkenin sınırlarını koruma yeteneğini, terörle mücadeleyi zorlaştırdı. Ayrıca darbe girişimiyle birlikte otokrat bir Cumhurbaşkanı'nın önündeki engeller kaldırıldı. İktidar hırsıyla bir gecede ödenen büyük bir bedel."
(HM/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.