El Cezire: Abd’den Ankara’nın Tutuklama Talebine Yanıt Yok
El Cezire'nin Türk Adalet Bakanlığı yetkililerinden edindiği bilgiye göre ABD Adalet Bakanlığı'ndan beklenen yanıt hâlâ gelmedi. Geçici tutuklanma talebine ilişkin yanıt gelmediği için Türkiye randevu talebinde de bulunmadı.
Türkiye'nin ilk olarak, 15 Temmuz darbe girişiminden dört gün sonra ABD'ye Fethullah Gülen'in iadesi için darbe girişimi öncesi dönemine ait dört ayrı dosya ilettiğini anımsatan El Cezire, Bakanlığın 1981 tarihli Suçluların İadesi Anlaşması'na dayanarak Gülen hakkında geçici tutuklama kararı alınmasını talep ettiğine dikkat çekti.
Adalet Bakanlığı yetkililerinin, Türkiye'nin iade talebinin ulaşmasından sonra iade sözleşmesinin 9.maddesinin 2.fıkrasına göre Gülen'in tutuklanması gerektiğini belirtiklerini anlatan El Cezire, dosyaların iletilmesi ardından 22 Ağustos 2016'da ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in Türkiye ziyaretinden önce, üçü ABD Adalet Bakanlığı, biri de Dışişleri Bakanlığı'ndan olmak üzere dört uzmanın Türkiye'ye geldiğini anımsattı.
Adalet Bakanlığı yetkilileri ve soruşturmaları yürüten savcılarla görüşmeler yapan heyetin bir kez daha Türkiye'ye gelebileceği belirtilirken buna karşılık olarak Türkiye'den de bir uzman heyetin ABD'ye gitmesine karar verildiği belirtilen habere şöyle devam edildi:
"Bunların dışında 10 Eylül tarihinde de, 15 Temmuz darbe teşebbüsü ile ilgili Ankara Sulh Ceza Hakimliği'nin verdiği yakalama kararı ABD'ye iletildi. Bu da yine 1981 tarihli sözleşmenin 10.maddesine dayanarak yapıldı ve Gülen'in acilen tutuklanması gerektiği belirtildi… Adalet Bakanlığı yetkilileri, tutukluluğun Türkiye'nin iade talebi hakkında verilecek karara kadar süreceğini belirtiyor. ABD iade talebinin kabulü ya da reddi konusunda karar verebilir." (CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.