Emine Erdoğan: "Teknoloji Tehdide Dönüştü"
Yeşilay tarafından düzenlenen 3. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Ne yazık ki son yıllarda teknolojinin bir fırsat olmaktan çıkıp, bağımlılık yaparak tehdide dönüştüğünü görüyoruz. İnternet, cep telefonu, akıllı telefon uygulamaları ve dijital oyunlar hayatımızın merkezine yerleşiyor. İnsanlar teknoloji olmadan yaşamını sürdüremez hale geliyorlar" dedi.
Yeşilay'ın ev sahipliğinde düzenlenen 3. Uluslararası Teknoloji Bağımlılığı Kongresi, dünyanın önde gelen uzmanlarını İstanbul'da bir araya getirdi. WOW Otelde düzenlenen kongreye Cumhurbaşkan'ı Recep Tayip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve davetliler katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan Emine Erdoğan, dünyadaki iletişim alanındaki gelişmeleri dikkat çekerek, "İnternet, radyo ve televizyonlar istemediğimiz kadar bilgiyle muhatap kılıyor. Fakat ne yazık ki bu toplumsal duyarlılığımızın arttığı anlamına da gelmiyor. Dünyanın sorun ve acılarım karşısında yeterince sorumluluk göstermiyoruz. Mülteciler sorunu bunun en çarpıcı örneğidir. Çocukların Akdeniz sahillerinde ölümü haberi çoğu vicdana akla ve kalbe uğramadan istatistik verisi olarak kalmıştır. Oysa bilmek sorumluluk ister. Dünyanın acıları karşısında aksiyom almayı gerektirir. Bilgi ve haber yığınları arasında kalmak vicdanlarımızı köreltmemelidir" diye konuştu.
Türkiye'de her 10 evin 7'sin de internet erişim imkanı olduğunu kaydeden Erdoğan, "Çocuklar ortalama on yaşında cep telefonu kullanmaya başlıyorlar. Her on çocuktan dokuzu her gün televizyon izliyor. İnsan alışkanlıklarının çocuğudur. Uzmanlara göre, günlük insan davranışlarının yüzde kırktan fazlası alışkanlıklardan oluşuyor. Bu nedenle anne, baba ve öğretmen olarak çocuklarımıza doğru teknoloji kullanımını kazandırmak durumundayız. Aksi halde hafızası teknolojiye bağlanmış nesiller yetişecek. Çocuklarımız gerçek toplumsal yapılar yerine, siber alemin bireyleri haline gelecekler. Teknoloji bağımlılığı konusunda gerekli tedbirleri almazsak kayıp nesiller vereceğiz" şeklinde konuştu.
"TEKNOLOJİNİN BİR FIRSAT OLMAKTAN ÇIKIP, BAĞIMLILIK YAPARAK TEHDİDE DÖNÜŞTÜĞÜNÜ GÖRÜYORUZ"
Teknoloji hayatımızın her alanına giren ve gündelik yaşamımızı etkileyen bir unsur haline geldiğini vurgulayan Erdoğan şunları söyledi
"Çocuklarımız topaç çevirme, saklambaç oynamak gibi geleneksel oyunlar yerine dijital oyunları tercih ediyorlar. Yeri geliyor alışverişimizi internetten yapıyor, banka işlemlerimizi ekran başından yapıyoruz. Teknolojinin en önemli getirilerinden birisi bize zaman kazandırıyor olması tabi ki. Taki bağımlılığa dönüşüp zamanımızı çalar hale gelene kadar. Ne yazık ki son yıllarda teknolojinin bir fırsat olmaktan çıkıp, bağımlılık yaparak tehdide dönüştüğünü görüyoruz. İnternet, cep telefonu, akıllı telefon uygulamaları ve dijital oyunlar hayatımızın merkezine yerleşiyor. İnsanlar teknoloji olmadan yaşamını sürdüremez hale geliyorlar. Bilinçle kullanılmadığında ruhsal, fizikler, zihinsel bir çok sonuçlar doğuruyor. Teknoloji sosyal ortamlarda dahi insan ilişkilerinin önüne geçiyor. Bu insani ilişkilerinin önüne geçiyor. Bu insani ilişkileri yıprattığı gibi her açıdan sağlıksız nesiller yetişmesine de neden oluyor. Uzun süre internet başında oturmak uykudan, spordan ve hareketli yaşamdan feragat etmeyi gerektiriyor. Etrafımızı saran sinyallerin beyin hücrelerimizde hasarlar oluşturduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat boyutlarının henüz yeterince farkında değiliz. Aslında büyük bir biyolojik deneyin parçası olduğumuz da söylenebilir. Yoğun radyasyona maruz kalıyor, medyatik dalgalar arasında bir ömür geçiriyoruz. Bu noktada ölçülü bir teknoloji kullanımı son derece önemlidir"
AVCI, "İNSANI ÖZÜNE YABANCILAŞTIRAN VE KURMACA ROBOT HALİNE GETİREN BİR KÜLTÜR YAYIYOR"
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı ise Sosyal medya araçlarının yerleştirdiği ve ileri derecede cehaletle malul ve malumat furyasını da zikretmek zorundayım. Sahte ve sanal kimliklerin insan haysiyetine cüretkar saldırılalılarının her gün yeni bir biçimine tanık oluyoruz. Her konuda her şey üzerine fikir beyan edilebilen, bir yalanın binlerce kez tekrarlanarak sürümde kalmasını temin eden, insanları sosyal medya mecralarını durmaksızın kullanmaya teşvik eden bu yapı, arka planda kendine rağbet etiği insanların sayısı üzerinden akla hayala gelmeyecek büyük miktarlarda paralar devşiriyor. Daha tehlikelisi insanı özüne yabancılaştıran ve kurmaca robot haline getiren bir kültür yayıyor. Bahsettiğim bütün bu konular özellikle çocuklar ve genler söz konusu olduğunda daha da tehlikeli ve milletlerin geleceğini ciddi manada tehdit eden bir özellik arz ediyor" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ise özellikle oyunların çocuklar üzerindeki etkisine değinerek, "Oluşturdukları bağımlılığı sürdürebilir kılmak için, şiddeti, cinselliği, kolay kazanma alışkanlığını, üstün gelme dürtüsünü kullanmaktan çekinmiyorlar. Kısacası internet üzerinden çocuklarımızın üzerine üzerine gelen ve onları tehdit eden bir anlayış var ve buna hepimiz elle tutulur gözle görülür olarak şahit oluyoruz. Asıl önce bir meselemiz olduğunu kabul etmekle başlıyor. Bu sorunları döne döne konuşmaktan ziyade hemen tedbir alıp çözümler üretmek zorundayız. Öncelikle yapılacak iş çocuklarımıza interneti doğru kullanmayı öğretmek. Oradaki zararlardan korunması için gerekli zırhı onlara kazandırmak" ifadelerini kullandı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.