Eskişehir Teknik Üniversitesi 2024-2025 akademik yılına ‘merhaba’ dedi

Eskişehir Teknik Üniversitesi 2024-2025 akademik yılına ‘merhaba’ dedi
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2024-2025 akademik yılına 24 Eylül Salı günü yapılan törenle ‘merhaba’ dedi. Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören, ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Ardından ESTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Hatice Nur Güçlü’nün piyano ile çaldığı eserler dinlendi. “Öğrencilerin üniversitemizi öncelikli olarak...

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ), 2024-2025 akademik yılına 24 Eylül Salı günü yapılan törenle ‘merhaba’ dedi.


Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başlayan tören, ESTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Ardından ESTÜ Kimya Mühendisliği Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Hatice Nur Güçlü’nün piyano ile çaldığı eserler dinlendi.



“Öğrencilerin üniversitemizi öncelikli olarak tercih etmesi bizleri gururlandırıyor”


Törenin açılışında konuşan ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, ESTÜ’nün 2024-2025 Eğitim-Öğretim Döneminde yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirterek, "2024 yılı tercihlerine göre Pilotaj programına YKS ile ilk yerleşen Türkiye 549’uncusu, son yerleşen ise Türkiye 2 bin 519’uncusudur. Uçak Mühendisliği Programına son kaydolan öğrencimiz sıralamada 19 bin civarındadır ve programa son yerleşen öğrenci 480 puanla yerleşmiştir. Yükseköğrenim için öğrencilerimizin üniversitemizi öncelikli olarak tercih etmesi bizleri gururlandırmaktadır” ifadelerini kullandı.



“Öğrencilerimizi sektörün zirvesine taşıyacak programlarımız bu yıl ilk öğrencilerini aldı”


ESTÜ’de 2024-2025 Eğitim-Öğretim Döneminde 4 lisans, 3 önlisans programı açıldığını hatırlatan Özcan, “Bilişim Teknolojileri Meslek Yüksekokulu kuruldu ve yüksekokul bünyesinde ‘Oyun Geliştirme ve Programlama’, ‘Bulut Bilişim Operatörlüğü’ ve ‘Robotik ve Yapay Zekâ’ olmak üzere 3 önlisans programı açıldı. Fen Fakültesinde de ‘Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri’ ile ‘Bilgi Güvenliği Teknolojisi’ olmak üzere 2 yeni yüzde 100 İngilizce eğitim veren lisans programı açıldı. Uçak Mühendisliği (İngilizce) ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği (İngilizce) programları da hayata geçirildi. Yakın gelecekte öğrencilerimizi sektörün zirvesine taşıyacak, bilgi ve becerilerle donatacak programlarımız bu yıl ilk öğrencilerini aldı” diye konuştu.



ESTÜ programları Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu taşıyor


Eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve uluslararası standartları sağlama konusunu önemsediklerini vurgulayan Özcan, “Avrupa Yeterlilikler Çerçevesine açık bir referans olarak görülen ve öğrencilere uluslararası alanda avantajlar sağlayan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) Logosu kullanım hakkı, yükseköğretimdeki 30 bin program arasından şu ana kadar sadece 890 diploma programına verilmiş ve ESTÜ’nün mezun veren 26 lisans programının 15’i bu logonun kullanım hakkını kazanmıştır. Bu durum, üniversitemizin eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve uluslararası standartları sağlama konusundaki duyarlılığının önemli bir göstergesidir” dedi.



“30’a yakın ülkede 100’ün üzerinde üniversiteyle 300’e yakın anlaşmamız var”


Rektör Prof. Dr. Özcan, ESTÜ’de 70 farklı ülkeden 400 civarında uluslararası öğrencinin eğitim gördüğüne dikkat çekerek, “Erasmus+ Programı kapsamında 30’a yakın ülkede 100’ün üzerinde üniversiteyle 300’e yakın anlaşmamız devam ediyor. Ayrıca AB dışındaki 21 farklı ülkede 37 üniversiteyle 218 anlaşmamız da bulunuyor. Geçen yıl 32 öğrencimiz Erasmus+ Staj Hareketliliği kapsamında stajını yurt dışında yaptı. 106 öğrencimiz de öğrenim hareketliliği kapsamında yurt dışına gitme fırsatı buldu" diye konuştu.



“ESTÜ’lü bilim insanları dünyanın en değerli bilim insanları arasında yer alıyor”


ESTÜ’lü bilim insanlarının dünyanın en değerli bilim insanları arasında yer aldığını ifade eden Özcan, “Dünyadaki 7 milyon bilim insanı arasından ilk yüzde 2’lik dilime giren dünyanın en etkili bilim insanları listesi 2024 güncellemesi Elsevier yayınevi tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Üniversitemizden ’Kariyer Boyu Etki’ kategorisinde 14 öğretim üyemiz, ’Yıllık Etki’ kategorisinde ise 9 öğretim üyemiz bu listelerde yer aldı. Çok kıymetli öğretim üyelerimizi tebrik ediyorum” dedi.


ESTÜ Proje Takımlarının başarılı dereceler elde ettiğine dikkat çeken Özcan, “Başarılarımız öğrenci takımlarımızla da devam ediyor. ESTÜ İHA Takımı, ESTÜ Solar Team Takımı ve ESTÜ Hidroana Takımı üniversitemizi en iyi şekilde temsil ediyor.



“ESTÜ Akademi Programları’ sayesinde öğrencilerimizin yetkinliklerini arttırıyoruz”


Üniversite sektör kapsamında Ford-Otosan, ICI, Eczacıbaşı, Alp Havacılık, Başarsoft, Netcad, TÜRASAŞ, Sişecam, Teknotam ile çok sayıda akademi programı yürüttüklerini belirten Özcan, “Üniversite-sektör iş birliğiyle düzenlenen ‘ESTÜ Akademi Programları’ sayesinde öğrencilerimizin yetkinliklerini arttırıyoruz. Meslek Yüksekokullarıyla ‘İşletmede Mesleki Eğitim (İME)’ protokolleri kapsamında Haier Europe’da bu yıl 17 önlisans öğrencimiz, Ford Otosan’da 29 önlisans öğrencimiz, Şişecam’da 15 önlisans öğrencimiz ve Eczacıbaşı Vitra’da 17 önlisans öğrencimiz kalite, bakım ve Ar-Ge bölümlerinde mesleki eğitim almıştır” dedi.


Özcan, öğrencilerin sosyal hayatlarını destekleyen çok sayıda etkinlikler düzenlediklerini belirterek, “26-27 Eylül tarihlerinde kampüsümüzde Oryantasyon Günleri etkinliğimiz olacak. Buna ek olarak her yıl mayıs ayında Bahar Şenlikleri düzenliyoruz. Konserlerle değerli sanatçılarımızla öğrencilerimizi buluşturuyoruz. Kampüsümüzdeki sosyal hayatı destekleyen bu etkinliklerimize, 30’un üzerindeki öğrenci kulübümüz de katkı sağlıyor. Eğitim-öğretim yılının sonunda ise 13 bin 500 kişilik stadyumumuzda mezuniyet törenimizi gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.



“Eğitim uçağı filomuzun sayısını 18’e çıkardık”


ESTÜ ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) arasında 2022’de imzalanan ortak protokol kapsamında Porsuk Projesinin hayata geçirildiğini hatırlatan Özcan, “Porsuk Projesi kapsamında, havacılık alanında ülkemizin önde gelen eğitim kurumlarından biri olarak filomuza 7 adet yeni eğitim uçağının katılmasıyla eğitim uçağı filomuzun sayısını 18’e çıkardık. Ayrıca dünyada ruhsatlı ilk üniversite havalimanı olma özelliğine sahip olan ve Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültemiz tarafından işletilen, uluslararası uçuşa açık havalimanımız, Brüksel uçuşları ve hac ve umre uçuşlarıyla şehrimize katkı vermeye devam ediyor. Havalimanı, Pilotaj Programı öğrencileri için eğitim uçuşları ve hava trafik kontrolü programı öğrencileri için kule uygulamaları fırsatı sunmaktadır. SHY 145 yetkisine sahip Uçak Bakım Hangarları ise Uçak Gövde Motor Bakımı ve Havacılık Elektrik Elektroniği programlarındaki öğrenciler için önemli uygulama alanları fırsatı sunmaktadır” dedi.


TÜBİTAK Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi 2022 Yılı Sonuçlarına göre ESTÜ’nün değerlendirmeye alınan 192 üniversite arasında 22. sırada yer aldığını hatırlatan Özcan, “Yükseköğretim Kurulu tarafından verilen ve yeni teşvik sistemi olan ‘Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi’ kapsamında da, Türkiye’de 15 bilim alanında, 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm veya programına, YÖK tarafından öncelikli alan misyonu verilmesinin kararlaştırıldığı listeye ESTÜ, ‘Seramik ve Kompozit Malzemeler’ alanında girerek çok büyük bir başarıya imza atmıştır” diye vurguladı.



ESTÜ patent ticarileştirme alanında Türkiye’de beşincisi


Özcan, ESTÜ’nün TÜBİTAK 1004 Programı - Yüksek Teknoloji Platformları programı kapsamında desteklenen 4 platformda ESTÜ’nün yürütücü kuruluş olarak yer aldığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl üniversitemiz öğretim üyelerinin yürütücülüğünde; 100’e yakın TÜBİTAK projesi, 12 Avrupa Birliği projesi yanında BEBKA, KOSGEB ve Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) gibi kurumlar ve özel sektör tarafından desteklenen çeşitli projeler aktif olarak yürütülmüştür. PatentEffect tarafından yayımlanan 2023 yılı Patent raporunda Eskişehir Teknik Üniversitesi, Patent Ticarileştirme alanında Türkiye’de 5. sırada yer alarak, inovasyon ve girişimcilik ekosistemindeki güçlü konumunu bir kez daha pekiştirmiştir. Üniversitemiz bünyesindeki ESQUAKE Sismik İzolatör Test Laboratuvarında depremin verebileceği hasar potansiyelini düşürmek için yapılara eklenen sismik izolatörlerin hangi ölçülerde yapılması gerektiği ve dayanıklılık oranları test edilmektedir. Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak TÜBİTAK 2209A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı, 2209B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında desteklenen proje/öğrenci sayısı açısından da ülkemizde ön sıralarda yer alıyoruz. 2023 yılında TÜBİTAK 2209A kategorisinde Üniversitemizden yapılan başvuruların 149’u, TÜBİTAK 2209B kategorisinde ise 48’i desteklendi. Ayrıca TÜBİTAK 2242Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmalarında her yıl finale kalan ve dereceye giren öğrenci projelerimiz bizleri gururlandırıyor.” şeklinde konuştu.


Özcan, bu yıl hayatını kaybeden ESTÜ’lü öğretim üyeleri ve öğrencileri unutmadı. Konuşmasının sonunda bu yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Musa Şenel, Doç. Dr. Filiz Bayrakçı Karel, Prof. Dr. Bekir Karasu, Öğretim Görevlisi Dr. Altan Çetinkaya ve hayatını kaybeden ESTÜ’lü öğrencilere Allah’tan rahmet, aileleri ve yakınlarına başsağlığı diledi.



İlk dersi TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit verdi


Açılış konuşmalarının ardından 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı ilk dersini TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit verdi. Prof. Dr. Akşit, TEI’nin yerli ve milli teknolojiler üreten en önemli teknoloji şirketlerinden biri olduğunu vurguladı. TEI’nin geliştirdiği teknolojileri tek tek anlatarak, ulusal ve uluslararası alanda elde ettiği başarıları da paylaştı. TEI’nin uluslararası arenada da ülkemizin yüz akı teknoloji şirketlerinden biri olduğunun altını çizen Akşit, ürettikleri bazı motorların kendi sınıfındaki dünyada en fazla güç üreten motorlar olduğuna dikkat çekti. “TEI, dünyada havacılık alanında uluslararası sertifikaya sahip en fazla proses yapan şirket konumundadır.” diyerek, ülkemizin motor teknolojileri alanında hatırı sayılır bir noktaya ulaştığını ifade etti.


ESTÜ 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni, Akademik Başarı Ödüllerinin takdiminin ardından sona erdi.


Törene ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, TEI Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Arif Hamdi Sazak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâmil Çolak, Anadolu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Kemal Şenocak, ESTÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Yunus Özdemir, Prof. Dr. Onur Kaya, Genel Sekreter Cengiz Kaçal, Senato ve Yönetim Kurulu Üyeleri, öğretim elemanları, idari kadro ve öğrenciler katıldı.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.