ESOGÜ’de Soyut Fotoğraf Sergisi

ESOGÜ’de Soyut Fotoğraf Sergisi
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 2023-2024 Bahar Dönemi Nöroestetik ve Fotoğraf dersi kapsamında yapılan ‘Bak(ma) Gör Beni’ Soyut Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı. Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon Fuaye alanında sanatseverlerin ziyaretine açık olan sergide 43 sanatçının 83 eseri yer aldı. Sergi davetiyesi Merve Atsay, afişi ise Ayşenur Şenol tarafından...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 2023-2024 Bahar Dönemi Nöroestetik ve Fotoğraf dersi kapsamında yapılan ‘Bak(ma) Gör Beni’ Soyut Fotoğraf Sergisi’nin açılışı yapıldı.


Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon Fuaye alanında sanatseverlerin ziyaretine açık olan sergide 43 sanatçının 83 eseri yer aldı. Sergi davetiyesi Merve Atsay, afişi ise Ayşenur Şenol tarafından tasarlandı.


Nöroestetik ve Fotoğraf dersi, Türkiye de ilk defa ESOGÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı bölümünde verilmeye başlandı. Dersin yürütücülüğü Öğretim Görevlisi Safiye Buluş tarafından yapıldı. Sergide eserleri yer alan sanatçılarsa bu dersin ilk öğrencileri oldu.


Sergi açılışında açıklama yapan Öğretim Görevlisi Safiye Buluş “Nöroestetik disiplin, sanatın beyinde nasıl algılandığıyla ilgilenmektedir. Fotoğraflar da bu anlamda en güçlü uyaranlardır. Fotoğraf, hiçbir şeye ihtiyaç duymadan çok şey anlatan göstergelerdir. Soyut fotoğraflar, sanatçıyı olduğu kadar alıcıyı da (izleyen/seyirci) özgür kılmaktadır. Görünenin ötesindeki anlamın açığa çıkması için alıcıyı düşünmeye, anlam üretmeye zorlamaktadır. Böylelikle alıcı da anlam üretme sürecine dahil olmakta ve eserin yeni anlamlarla varlığını devam ettirmesini sağlamaktadır. Bu serginin temel amacını ‘Bak(ma) Gör Beni’ ile ifade etmektedir’’ dedi.


Buluş, ‘’Bakmak ve görmek kavramlarına dikkat çekerek alıcının, sanatın olmazsa olmaz üç temel ögesinden birisi olduğunun’’ altını çizdi.


Sergiyi gezen sanatseverler; alışık olmadık fotoğraflarla karşılaştıklarını, sunum şeklinde oldukça etkileyici olduğunu ifade ettiler. Her eserin yanına ters olarak yerleştirilen manifestoları alıcıların, anlam üretmesi sonrasında okumaları istenildi. Bu durumu Buluş, “Herkes farklı bir bakış açısına sahip. Bu doğrultuda aynı fotoğrafa bakanların, neler gördükleri ve hissettikleri bizim için önemli. Bu şekilde bir sergileme yapmamız, alıcının daha fazla düşünmesini sağlayacaktı” diye yorumladı.


Soyut fotoğraf sergisinin Eskişehir’den sonra; İstanbul, Zonguldak ve Bilecik’te de sanatseverlerle buluşturulması planlanıyor.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.