Havacılık Sektörü Dünya Ortalamasının 3 Kat Üzerinde Büyüdü
TBMM Genel Kurulu'nda devam eden 2016 Yılı Bütçe Kanun Tasarısı üçüncü tur görüşmelerinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Türkiye ve Orta-Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, Devlet Personel Başkanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Türk Akreditasyon Kurumu'nun bütçeleri görüşüldü. Görüşmelerin sonunda hükümet adına söz alan Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin 13 yılına bakıldığında ulaştırmada nereden nereye gelindiğinin görülebileceğini belirterek, ulaşım ve iletişimin Türkiye'nin geleceği için ne anlama geldiğini değerlendirdi. "Ülkemizin milli geliri içinde istihdam bakımından ve büyüme bakamından ulaşım ve iletişimin büyük bir katkısı var" diyen Bakan Yıldırım, 13 yıllık dönem içinde ulaştırma ve haberleşmenin GSYH içindeki büyüklüğünün yüzde 10'dan yüzde 15'e yükseldiğini kaydetti.
"YOLLARI BÖLDÜK, MİLLETİ BİRLEŞTİRDİK"
"Ulaşım ve iletiyim olmasa dünyada insanların yarısı açlıktan ölür, diğer yarısı da soğuktan ölür" ifadelerini kullanan Bakan Yıldırım, bakanlığın önemli bir özelliği olduğunu, trafik nedeniyle yolda kalan vatandaşın da, uçağını kaçıranın da, telefonu çekmeyenin de kendilerine selam gönderdiğini kaydetti. Bakan Yıldırım, "Ulaştırmanın asıl amacı insanımızın yaşamını kolaylaştırmak, hayat kalitesini artırmak, kalkınmanın temel taşları olan altyapıyı iyileştirmek. 13 yıl önce Türkiye'ye bakalım, sadece 5 tane il birbiri ile bölünmüş yol ile bağlıydı, diğer 76 tane ili arasında bir gidiş, bir geliş, çok düşük kaliteli yolları vardı. Geçen 13 yıl içinde araç sayısı 20 milyona dayanmış. Bu yollar bölünmüş hale getirilmeseydi o zaman oluşacak manzarayı düşünmenizi istiyorum. Bugün 6 bin 100 kilometre ile devraldığımız bölünmüş yol ağının üzerine 18 bin 300 kilometre daha ek yaptık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik, yolları böldük milleti birleştirdik. Doğusunu batısına, kuzeyini güneyine ülkeyi bölünmüş yollarla bağladık" dedi.
"HIZLI TREN KONUSUNDA DÜNYADA 8'İNCİ, AVRUPA'DA 6'INCIYIZ"
50 yıldır el atılmayan demir yolu hatlarını yenilediklerini belirten Bakan Yıldırım, "13 yılda 10 bin kilometre demir yolumuzu tamamen yeniledik. Sinyalde yüzde 5 seviyesindeydik, sinyalleşme seviyesinde yüzde 30'ların üzerine çıktık. Türkiye'nin yarım asırlık özlemi hızlı treni Türkiye'ye getirdik. Hızlı tren konusunda dünyada 8'inci, Avrupa'da 6'ıncıyız. İngiltere'de, Amerika'da hızlı tren yok Türkiye'de var. Milletimiz hızlı treni çok sevdi. Ankara-İzmir hızlı tren projesinde çalışmalar sürüyor, Ankara-Afyonkarahisar arasında altyapı işleri büyük bir ölçüde tamamlandı. Ankara-Sivas hızlı tren hattı. Ankara ile Sivas arasında 804 kilometrelik ve 12 saat süren yolculuk bu hat tamamlandığında 2 saate düşecek. Konya-Karaman hızlı trenini bu sene çalıştırmaya başlatacağız, seyahat süresi 35 dakikaya inecek. Bursa-Bilecik hızlı tren projesi de başka bir projemiz. Bu hattın tamamlanması ile birlikte Bursa'dan Bilecik'e ve Ankara'ya seyahat süresi yarıdan fazla azalmış olacak. Bu sene içinde başlayacağımız hatlar da var. Bakü-Tiflis-Kars projesini bu sene tamamlayacağız. Ulukışla-Karaman hattına, Adana-Mersin hattına başladık, yapımları devam edecek, Halkalı-Edirne yüksek hızlı tren inşaatına da bu sene içinde başlıyoruz. Milli tren projemizin, milli metro-tramvay setleri için çalışmalar devam ediyor, artık rayımızı, bağlantı elemanlarımızı kendimiz yapıyoruz" diye konuştu.
"KISKANÇLIĞA LÜZUM YOK"
Türkiye'nin havacılıkta destan yazdığını belirten Bakan Yıldırım, "Dünyada havacılık yılda yüzde 5 büyürken, Türkiye'de üst üste yüzde 15 büyüdü. Dünya havacılığının toplam büyüklüğü içinde Türkiye'nin payı yüzde 0.45 iken yüzde 2'ye erişti. Havacılıkta önemli bir adım da Türkiye artık havacılığın transit merkezi haline geldi. 2002 yılında 2 milyon 300 bin transit yolcumuzu varken, şuanda 24 milyona çıktı. Onun için dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'a yapıyoruz. Bu havalimanı bütün gelişmiş ülkelerin dikkatini çekiyor, kıskandırıyor. Ama kıskançlığa lüzum yok. Dünyanın gelişimini, zamanı okumak lazım. Genel bütçeden kaynak kullanmadan 10 milyar 250 milyon euro yatırım ile dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. Bu yıl İstanbul Avrupa'da üçüncü oldu. Londra ve Paris'ten sonra İstanbul geliyor. Biz göreve başladığımızda İstanbul 14'üncüydü, seneye İstanbul ikinci olacak, birkaç yıl sonra Avrupa'nın birincisi olacak. İzmir'e dünyanın en güzel, en çevreci iç hatlarını yaptık. İzmir'de sadece iki noktaya uçuş varken, şuanda 21 noktaya doğrudan uçuş var. Önümüzdeki dönemde Avrupa uçuşlarını da artıracağız" şeklinde konuştu.
Havacılığın gelecek nesillere daha da sevdirilmesi için önemli adımlar atacaklarının altını çizen Yıldırım, "Bütün şehirlerde mutlaka amatör havacılık ve özel uçuşlar için küçük havalimanımız olacak. Bütün illerde bunu yapacağız" dedi.
"YENİ BİR SİGORTA SİSTEMİNİ DEVREYE SOKACAĞIZ"
Bir takım yasal boşluklardan yararlanılarak sigorta kapsamındaki hasarların miktarının arttığına, sigorta sisteminin de buna dayanarak primleri artırdığına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Bugünlerde yapacağımız bir düzenleme ile kasko ile trafik sigortasının içeriğini göz önünde bulundurarak tek bir poliçeye döndürüp, yasal boşluktan kaynaklanan istismarın önüne geçerek yeni bir sigorta sistemini devreye sokacağız. Kısa süre içinde bu çalışmayı tamamlamış olacağız" diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.