Hükümet, İş Dünyasının Kredi Sorununu Çözüp Rahat Bir Nefes Aldırdı
Hükümet ve Türkiye Bankalar Birliği, bankalarla şirketler arasındaki 'kredi krizi'ne el koydu. Dövizdeki aşırı oynaklık gerekçesiyle bankalar kredileri geri çağırmaya, faiz hadlerini yükseltmeye, ek teminat istemeye başlayıp yeni kredi açmayı da askıya alınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği ortak bir çalışmaya imza atarak, bu gidişata 'dur' dedi.
Bankalar son dönemde kur artışı nedeniyle şirket bilançolarında bozulma olduğu, çeklerin karşılıksız çıktığı, senetlerin protesto edildiği gerekçesiyle kredi konusunda firmaları sıkıştırıyordu.
Şirketlerin, "Bankalar fırsatçılık yapıyor, bu süreci ranta çevirmek istiyor" isyanına sessiz kalmayan hükümet ve birlik, bankalara, "Kredi musluklarını açık tutacaksınız" tavsiyesinde bulundu.
YERLİ YATIRIMCI UNUTULMADI
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, dünya çapında 6 bin yabancı yatırımcıya telekonferans ile güven mesajı vermesinin hemen ardından, yerli yatırımcıları da rahatlatacak kredi kararı açıklandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, açıklanan tedbirlerin, Türkiye Bankalar Birliği'yle belirlendiğini ve her bir firmanın durumunun ayrı ayrı özenle değerlendirilerek, karşılıklı iyi niyet esasına dayalı olarak alındığını ifade etti.
BANKALAR KREDİLERİ GERİ ÇAĞIRMAYA BAŞLAMIŞTI
Döviz kurundaki aşırı oynaklık nedeniyle bankalar, şirketlere kullandırdıkları kredilerde bozulma riskinin önüne geçmek amacıyla bir dizi tedbiri devreye sokmuş, bu çerçevede yeni kredi kullandırmada nazlanmaya, geri ödemesi devam eden krediler için ek teminat istemeye ve hatta kredileri geri çağırmaya başlamıştı.
NAKİT AKIŞI BOZULDU
Kredi musluklarının kapanmasıyla nakit akışı bozulan ve kontratlarını yerine getirememe, ödemelerini zamanında yapamama riskiyle karşı karşıya kalan şirketler, şikayetlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankalar Birliği'ne bildirmeye başlamıştı.
BAKANLIK DURUMA EL KOYDU
Sıkıntı daha fazla büyümeden Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği duruma el koydu. Ayrıca dövizdeki oynaklığın başladığı 8 Ağustos'tan itibaren kredi ödemelerindeki gecikme, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler için 'mücbir sebep' şerhi koyarak, firmaların zararlarını telafi yolunu açtı. Mücbir sebep; ölüm, iflas, deprem, sel gibi nedenlerle taahhüdünü yerine getirmeyen şirketlerin borçlarına ödeme kolaylığı sağlıyor.
YENİ KOBİ PAKETİ GELİYOR
Hazine ve Maliye Bakanlığı, KOBİ'lerin finansmanı amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve çatısı altındaki odaların işbirliği, özel ve kamu bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Açıklamada, "Yakın bir zaman içinde başlaması beklenen uygulama hakkında detaylı açıklama ilgili taraflarca kısa bir süre içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır" denildi. Piyasalarda istikrarın sağlanması yanında ekonomik faaliyetin sağlıklı sürdürülmesinin desteklenmesini teminen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan önlemlere ilave reel sektör ve bankaların işbirliğinde ek önlemler alındığı belirtildi.
KREDİ ERİŞİMİNE ENGEL YOK
Reel sektöre nefes aldıran kararlar şöyle sıralandı: "Firma nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda esneklik sağlanmaya devam edilecek. Kur artışı nedeniyle limit aşımı oluşan kredilerde limit aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak. Yine kur etkisi ile teminat değeri risk tutarını karşılamada yetersiz kalan krediler için firmalardan ilave teminat talep edilmeyecek. 8 Ağustos 2018'den itibaren ekonomik ortam nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi'ne mücbir sebep koduyla bildirilecek. Bu uygulama kredi erişimine engel teşkil etmeyecek."
İŞ DÜNYASINI RAHATLATAN TEDBİRLER
Hazine ve Maliye Bakanlığı, reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbirin devreye alındığını ve kredi kanallarının açık tutulmaya devam edileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Ülkemize karşı başlatılan ekonomik saldırıların etkilerini kırmak ve ekonomimizi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlattığımız politikalarımızı sürdürürken, kurdaki yükseliş sonrası bankalarımızı ve reel sektörümüzü rahatlatmak için devreye aldığımız aksiyon planımızı uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda özellikle reel sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi rahatlatıcı tedbiri devreye alıyoruz" denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.