İnşaat ruhsatları gecikiyor, maliyetler artıyor, fatura vatandaşa çıkıyor
İnşaat maliyetleri her geçen gün artarken, kentsel dönüşüm kapsamında binayı yenileyen müteahhitler, ruhsat aşamalarında yaşanan gecikmeyle beraber belirlenen sürede inşaatları teslim edemeyince bu maliyetleri mal sahiplerine yansıtıyor, iki veya üç katı para talep ediyor. Bu sıkıntıya dikkat çeken İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, "Kentsel dönüşümde bazı değişiklikler yapılmalı; çünkü vatandaş ve müteahhit arasında ciddi sıkıntılar çıkıyor" dedi.
İzmir’de bina yaş ortalamasının 25 yıl ve üzeri olduğu belirtilirken, uzmanlar kentte kentsel dönüşümün biran önce başlaması gerektiğini ifade ediyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu da, binaların yaşlı olmasına dikkat çekerek, “İzmir’de kentsel dönüşüme ömür yetmez; ama şart” dedi.
Güleroğlu, 60-65-70 yıllık binalarda vatandaşların oturmaya devam ettiğini söyledi. Başkan Güleroğlu, “Binaların yenilenmesi gerekiyor. Özellikle Bayraklı bölgesi, diğer tarafta; Gürçeşme, Kadifekale, Çiğli o bölgelerde çok ciddi anlamda bu çalışmaların yapılması önemli. Eski binalar çok fazla” şeklinde konuştu.
Ruhsatlar gecikiyor, maliyetler artıyor, fatura bina sahiplerine kesiliyor
Kentsel dönüşümde, inşaat maliyetlerinin yükünü ise daire sahipleri çekmeye başladı. Özelikle ruhsatlandırmada yaşanan ciddi gecikmeyle inşaatları belirlenen sürede teslim edemeyen müteahhitler, maliyetleri vatandaşlara yansıtıyor. Müteahhitler, anlaşılan fiyatların iki-üç katı para talep ederken, dairesini teslim almak isteyen vatandaşlar çaresiz bu durumu kabul ediyor veya yargıya başvuruyor.
"Müteahhitler eskiden yarış yapıyorlardı; ama şimdi girmek istemiyorlar"
Kentsel dönüşümde bir takım değişikliklerin yapılması gerektiğini aktaran Mesut Güleroğlu, son aylarda daire sahipleri ve müteahhit arasında sorunlar yaşandığını anlattı. Güleroğlu, inşaat maliyetlerinin arttığını, bu durumun vatandaşla müteahhitleri karşı karşıya getirdiğini söyleyerek, “İnşaat maliyetleri gün gün artıyor. Bunlarda otomatikman vatandaşa, mal sahiplerine yansıyor. Kimisi dairesini ödeyemeden, içine giremeden dairesini satmak zorunda kalıyor. Böylece kentsel dönüşümde ciddi sıkıntılar ortaya çıkıyor. Burada hükümetimizin bu eksikleri, bu yapılması gerekenleri iyi analiz edip; sıkıntıları çözebilecek, problemleri aşabilecek yeni bir düzenlemeyle vatandaşın ve müteahhidin önünü açmaları gerektiği kanaatindeyim. Müteahhitlerde kentsel dönüşüme girmek istemiyor. Eskiden yarış yapıyorlardı, ’o binayı ben alayım’, ’orayı ben alayım’ diye. Bu ani yükselmeler, özellikle dolar endeksli olarak inşaat maliyeti hesaplandığında çok ciddi sıkıntılar oluyor” şeklinde konuştu.
İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, kentsel dönüşüm düzenlemelerinin pafta bazında yapılması gerektiğini de kaydederek, şöyle konuştu:
“Kentsel dönüşümler yerinde dönüşüm değil, pafta bazında, adalar bazında değişiklikler yapılmalı ki o bölgenin demografik yapısını farklı bir boyuta getirmeli. İşte; yollar, parklar, bahçeler, yeşil alanlar daha farklı kalmalı. Yüksek kata izin verilmeli. Deprem yönetmeliğinin uygun şartlarında olan yerlere bakmak gerekiyor.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.