Jpost: Türkiye Artık Masada

Jpost: Türkiye Artık Masada
Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma talebi ve bu konuda Ankara ile Bağdat arasında yaşanan gerginlikler İsrail basınında da irdeleniyor.
Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma talebi ve bu konuda Ankara ile Bağdat arasında yaşanan gerginlikler İsrail basınında da irdeleniyor. Jerusalem Post gazetesine göre, "Türkiye, bölgedeki oyunun yeni kurallarının farkına vardı. Eğer siz müdahale etmezseniz, yerel milisleri eğitmezseniz, sahada adamlarınız yoksa masada da yoksunuz. Türkiye şimdi masada. Mesele, ne kadar iştahı olduğu."

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post'un yayımlandığı bir analizde Ankara'nın " bölgede yeni bir politikanın parçası olarak IŞİD sonrası Musul'u ve Kuzey Irak'a nüfuz etme arzusu" olduğu öne sürülüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul'da bir konuşmasında Irak Başbakanı Haydar El İbadi'ya yönelttiği sert eleştirilere işaret edildikten sonra "Ağır sözler elbette. Ancak bu sözler, Ankara'da şekillenen ve Osmanlı İmparatorluğunun 1918 yılında yakılmasının yol açtığı eski yaraları açmak için eski olaylara dönüş yapan bir gündemin bir parçasıdır" yorumu yapılıyor.

Ahmet Davutoğlu döneminde uygulanan "komşularla sıfır sorun" politikasının Ankara için istenen sonucu vermediğinin belirtildiği analizde, Davutoğlu sonrası Suriye'de "daha güçlü" bir politikayı benimseyen Türkiye'nin Ağustos ayında da Suriye'ye asker ve tank sevk ettiği vurgulanırken Erdoğan'ın bir darbe ile karşı karşıya kalması ve PKK ile savaşmasına karşın "Suriye ve Irak'taki hırsları büyüdü" görüşü de dile getiriliyor.

Türkiye'nin Irak'taki "daha çok" Sünni Arap gönüllerini eğitme politikasının iki yıldır devam ettiği ancak ilk başka "sessiz" olan bir rolün Aralık 2015'ten beri "daha açık ve güçlü" hale geldiği düşünülüyor ve "Şimdi geçen hafta başlatılan Musul operasyonu bittiğinde Türkiye'nin "masada" olma arzusu açıkça konuşuluyor. Türkiye, ayrıca Suriye'de de masada olmak istiyor" deniliyor.

-"SINIRLARIN ÖTESİNE GÜÇ PROJEKTE ETME MESELESİ"-

JPost'un yer verdiği analizde Türkiye'nin politikasının, bölgede yaygın biçimde not edilen, 1916 yılında çizilen Sykes-Picot sınırlarının artık anlamının kalmadığını kabul ettiği gibi göründüğü kaydediliyor ve "Türkiye'nin politikasının nihai hedefi, geçmişte olduğu gibi bugün de saydam değil" görüşü öne sürülüyor.

Irak'ta Kürt Bölgesel Yönetimi gibi özerk bir Sünni bölgesinin kurulmasının herkesin ciddi biçimde ilgilendiği bir konu olmadığı savunulduğu analizde "Bu nedenle ki Ankara, Irak'ın Kuzey Irak'ta kararlara etki etmek istediği söylediğinde açık ki bu aslında Rusların Suriye'de yaptıklarının benzeri demektir. Bu da, ABD ve AB'nin nüfuzu diplomasi ve eski politikalara bağlı kalırken sınırların ötesine güç projekte etme meselesidir" diye yazdı. Analiz şöyle noktalandı:

"Türkiye, bölgedeki oyunun yeni kurallarının farkına vardı. Eğer siz müdahale etmezseniz, yerel milisleri eğitmezseniz, sahada adamlarınız yoksa masada yoksunuz. Türkiye şimdi masada. Mesele, ne kadar iştahı olduğu".(CN/TA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.