Jpost’tan Türkiye-israil Anlaşması Yorumu: Türkiye İsrail’in Silah Pazarına Dönecek Mi?

Jpost’tan Türkiye-israil Anlaşması Yorumu: Türkiye İsrail’in Silah Pazarına Dönecek Mi?
Geçen Cuma günü TBMM tarafından onaylanan Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine ilişkin anlaşmanın İsrail için anlamı tartışılıyor.
Geçen Cuma günü TBMM tarafından onaylanan Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesine ilişkin anlaşmanın İsrail için anlamı tartışılıyor. Bu bağlamda Türkiye'nin İsrail'in silah pazarına dönmesi olasılığı "zayıf" olarak nitelenirken MİT'in Mossad ile bağları yeniden tesis etmeyi kabul etmesine de pek ihtimal verilmiyor

Jerusalem Post, "İsrail'in Türkiye ile anlaşmadan ne kazandı ve bu anlaşma bölge için ne anlama geliyor" başlıklı bir analiz yayımladı. Güvenlik ve istihbarat uzmanı gazete ve yazar Yossi Melman imzasını taşıyan analizde "Türkiye ile uzlaşı anlaşmasından sanki en çok İsrail kazanacak" görüşü savunuluyor.

Melman, "İsrail, nihayet Türkiye'nin ilk başta dile getirdiği İsrail'in denetimi olmadan doğrudan Gazze'ye mal taşımaya izni verilmesi talebine karşı çıktı ve bundan geri adım atmadı. Ancak, Türkiye'nin Hamas'ın askeri karargahı ve aktivistleri topraklarından uzaklaştırma taahhütte bulunmuş olsa da İsrailli savunma çevrelerinin böyle bir şey olmasından kuşku duyuyor" görüşünü öne sürüyor.

Türkiye ile varılan mutabakat uyarınca ayrıca 2010 yılında Mavi Marmara baskınına katılan askerler haklarında açılan davalardan vazgeçileceğine ve yeni davaların açılmayacağına dikkat çekildiği analizde "Türkiye'nin başarıları ise büyük ölçüde onursal" diye iddia ediliyor ve bunun örneği olarak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun baskın nedeniyle özür dilemesi gösteriliyor.

Bunun yanı sıra İsrail'in 20 milyon dolarlık tazminat ödeyeceğinin anımsatılmasından sonra iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçileri atayacağı belirtilirken "Ancak bu da sadece sembolik bir adım" yorumu da yapılıyor.

Bu çerçevede iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin siyasi kriz sürdüğü altı yıllık sürede devam ettiğine, ticaretin arttığına dikkat çekiliyor. JPost'un yer verdiği analizde şu savlar da dile getiriliyor:

"Yıllar içinde Türkiye çok değişti ve daha iyisi için değil. Başarısız bir dış politikayı sürdürerek kendini izole ve komşularıyla ihtilaf içinde buldu, yani Suriye, Irak, Kürtler ve kısa bir süre öncesine kadar Rusya ile."

ABD'nin yıllarca Türkiye ile İsrail arasında uzlaşı anlaşmasını ısrarla istediğini belirtikten sonra "Geçen ay Türkiye'deki darbe girişimi sonrası Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler, kısmen ABD'nin Erdoğan'ın yeminli düşmanı olan ve Türk Cumhurbaşkanı askeri kalkışmadan sorumlu tuttuğu Fethullah Gülen'i iadesini reddetmesi nedeniyle oldukça bozuldu" iddiasına da yer veriliyor.

Yossi Melman, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Esad rejiminin "destekçileri Rusya ile barışmak ve İran ile bağları yeniden tesis etmek istediğini" belirtikten sonra şu yorumu da yaptı:

"Şimdi Türkiye, ağızını değiştirdi ve artık Esad'ın iktidardan uzaklaştırılmasını talep etmiyor, bunun yerine kamuoyu önünde Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve Kürt nüfusunun kendi devletini kurmasının durdurulması gereğini ifade ediyor."

-TÜRKİYE'NİN İSRAİL'İN SİLAH PAZARINA DÖNÜŞ YAPMASI OLASILIĞI ZAYIF"-

Bunun ardından da "İsrail, Türkiye ile ilişkilerde dikkatli olmalı ve saygılı ancak temkinli bir yaklaşım almalı. Erdoğan, Hamas'ı destek vermeye devam edecek ve istihbarat teşkilatının Mossad ile bağları yeniden tesis etmeyi kabul edeceği kuşkulu" gibi savlar da öne sürülüyor.

Mellman, Türkiye'nin "İsrail'in silah pazarına dönüş yapması" olasılığını zayıf olarak görmekle birlikte "Ancak Ankara'nın Kürtlere karşı savaşı için İsrail yapımı insanzız hava araçları veya istihbarat ekipmanını satın almada tereddüt göstermeyeceğine ilişkin pek bir kuşku yok" değerlendirmesini de yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.