“Kan Değeri Sonuçları Hem Tedavi, Hem De Beslenme Planı İçin Yol Gösterir”

“Kan Değeri Sonuçları Hem Tedavi, Hem De Beslenme Planı İçin Yol Gösterir”
Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Kan değeri sonuçları hem tedavi, hem de beslenme planı için yol gösterir. Örneğin; kansızlık problemi olan anemik kişiler...

Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, "Kan değeri sonuçları hem tedavi, hem de beslenme planı için yol gösterir. Örneğin; kansızlık problemi olan anemik kişiler risk grubudur, şeker ve tiroid hastaları risk grubudur" dedi.

Medicana International İstanbul Hastanesi Dyt. Yıldız Melek Aksoylu, ramazan da ve normal hayatımızda beslenme düzenimizi belirlemek için yapılması gereken ilk basamaklar hakkında bilgi verdi.

"Kolesterol problemi olanlar dikkat"

Dyt. Aksoylu, "Kan değerine göre beslenme düzenini şekillendirmek doğrudur. Hatta kan değerlerine hiç bakmadan beslenme düzeni belirlemek sağlıksız ve yanlıştır.

Beslenme düzenini belirlemede önerilen kan tahlileri; demir, demir bağlama, ferritin, hgb, hct gibi tam kan testleri, vitamin ve mineral değerleri (özellikle kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, magnezyum), şeker değerleri (açlık kan şekeri, insülin direnci, 3 aylık şeker ortalaması), kolesterol değerleri en önemlileridir. Kan değeri sonuçları hem tedavi, hem de beslenme planı için yol gösterir. Örneğin; kansızlık problemi olan anemik kişiler risk grubudur, şeker ve tiroid hastaları risk grubudur" dedi.

Aksoylu, normal bir bireyle şeker hastası bireyin beslenme planının aynı olmadığını vurgulayarak, "Vitamin ve mineral değerleri düşük olan kişilerin yaşam kaliteleri düşmektedir. Kolesterol problemi olanlar ilerleyen dönemde kalp-damar problemleri yaşayabilir. Tüm bu faktörler göz önüne alınarak beslenme düzeni şekillendirilmelidir" diye konuştu.

"Meyve tüketmenin en iyi saati kahvaltı ve ikinci"

Meyve yemenin hiç bir zaman zararı bulunmamaktadır. (bazı hastalık grupları istisnadır)

Mühim olan bir öğün içinde neler tükettiğinizdir. Dyt. Yıldız Melek Aksoylu "Normal zamanlarda meyve tüketmenin en iyi saati kahvaltı ve ikindi, gerekirse akşam yemeğinden 1-2 saat sonrasıdır. Ramazan ayında da iftardan 1-2 saat sonra veya sahurda meyve tüketebilirsiniz. Burada önemli olan porsiyonlamadır" dedi.

"Meyveleri kesmeden ısırarak tüketin"

Dyt. Aksoylu, "Yüksek miktarda tüketilen her şey fayda sağlamayacağı gibi zarar ve yağ deposu olarak geri dönecektir. Mevsim meyvelerini tercih ediniz. Meyve tüketmeyi sevmeyenler şekersiz komposto olarak tüketim yapabilirler fakat hazırlık ve pişme aşamalarında ki vitamin-mineral kayıplarını unutmayalım. Meyveleri çok ufak doğramadan mümkünse kesmeden ısırarak ve bekletmeden tüketilmelidir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.