Kocaeli'nde Hayvanat Bahçesini Yağmur Ormanına Çevirdiler
Kocaeli'nin Darıca ilçesinde yer alan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi'nde oluşturulan Botanik Parkı'ndaki 600 türden 8 bin bitki ile ziyaretçilere yağmur ormanlarını tanıma fırsatı sağlanırken, hayvanların da besin ihtiyaçlarının bir bölümü karşılanıyor.
Darıca'da bulunan Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda egzotik bitkilerin de aralarında yer aldığı 600 türde 8 bin bitki bulunuyor. Hayvanat Bahçesini ziyaret edenler, hayvanları tanıma fırsatı bulurken yağmur ormanlarında bulunan tropikal bitkilerle oluşturulan botanik alanda yağmur ormanları hakkında bilgi sahibi oluyorlar.
"600 TÜRDE 8 BİN BİTKİ VAR"
Oluşturulan botanik park hakkında bilgi veren Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Eğitim ve Pazarlama Müdürü Gökmen Aydın, "Genellikle hayvanat bahçesi unsuru ön plana çıkmış olmasına rağmen, hayvanat bahçemiz 600 türde 8 bin bitkinin bulunduğu bir Botanik Park içerisine kurulmuş durumda. Türkiye'nin en önemli Botanik Parklarından bir tanesi burası. Özellikle egzotik bitkiler var. Ülkemiz ikliminde yetişmeyen geniş yapraklı, hem Güney yarım kürede hem Kuzey yarım kürede yaşayabilecek yağmur ormanlarına ait egzotik bitkilerin yanı sıra aromatik bitkiler, ülkemizde yetişen bitkileri de görebiliyoruz" dedi.
HAYVANLAR, SEVDİKLERİ BİTKİLER İLE BULUŞTURULUYOR
Barınak kurarken bitkiler ile hayvanlar arasındaki uyuma dikkat ettiklerini söyleyen Aydın, "Bir barınak hazırlandığı zaman, hayvanın beslendiği bitki ile de bağlantı kurup barınak içerisine bu tür bitkiler koyabiliyoruz. Örneğin Kızıl Pandalar bambu bitkisini çok severler. Barınağına gittiğimiz zaman Kızıl Panda ile bambuyu yan yana görebiliriz. Bu da gelen ziyaretçilere bilgi açısından önemli bir unsurdur, önemli bir bilgi sunar" diye konuştu.
TÜKENME TEHLİKESİNDE OLAN BİTKİLER DARICA'DA
Birçok önemli bitkinin parkta bulunduğunu belirten Aydın, "Hem tükenme tehlikesi olan hayvanlar var hem de tükenme tehlikesi altında olan artık günümüzde sayısı çok azalmış bitki türleri var bunları yan yana görebiliyoruz. Mesela siyah jaguarı görürken yanında Akdeniz defnesini de görebiliyoruz. Akdeniz defnesi mitolojik öyküsü olan bir bitkidir. Meşrutiyet döneminde ülkemize getirilmiş olan mantar meşesinden ada çayına kadar birçok önemli bitkiyi de görebiliyoruz" şeklinde konuştu.
AROMATİK BİTKİLER HAYVANLARI DİNGİNLEŞTİRİYOR
Son olarak aromatik bitkiler ile hayvanları terapi ettiklerini dile getiren Aydın, "Hayvanlar stres altına girmesin diye de aromatik bitkiler ile de onları terapi edebiliyoruz. Özellikler Aslan ailesinin etrafına diktiğimiz Ada Çayı ve Lavanta gibi kokulu aromatik bitkiler hayvanların daha çok dinginleşmesini rahatlamasını sağlayabiliyor" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.