Lise Öğrencileri Üniversitelerde Bulunmayan Özellikte Biyoloji Müzesi Kurdu

Lise Öğrencileri Üniversitelerde Bulunmayan Özellikte Biyoloji Müzesi Kurdu
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde lise öğrencileri biyoloji öğretmenlerinin öncülüğünde, birçok üniversitede bulunmayan nitelikte, canlı ve cansız...

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde lise öğrencileri biyoloji öğretmenlerinin öncülüğünde, birçok üniversitede bulunmayan nitelikte, canlı ve cansız türlerin sergilendiği Biyoloji Müzesi kurdu.

Siverek'in Yenişehir Mahallesi'nde bulunan Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğrencileri, bilimsel araştırma çalışmalarında kullanmak amacıyla bölgede bulunan canlı hayvan ve uzuvları, bitki örtüleri, bitki ve sebze tohumları gibi birçok parçanın yer aldığı bir Biyoloji Müzesi kurdu. Bu sayede öğrenciler birebir uygulamalarla çalışmalar ve deneyler gerçekleştirebilecek.

Müzede, bölgede bulunan yılan cinsleri, akrep, çekirge, kuş, yengeç hayvanların iç organları ve uzuvları bulunuyor. Canlı türleri özel bir sıvı içinde mumyalama sistemi ile korunarak yıllarca bozulmayacak şekilde korunabiliyor.

Biyoloji öğretmeni Fehmi Özmodanlı çalışmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Burada biyoloji etkinlikleri adı altında yaptığımız bir çalışma var. Ders işlerken özellikle 11. sınıfta sistemleri işlerken gelen dokuları kaybetmeme açısından onları bir solüsyona alıp ileriki yıllarda da kullanma ihtimalini de sağladık. Daha sonra buna devam ettik ve bir müze kurup diğer doku ve canlı çeşitlerini sergilemek için öğrencilerin yardımıyla buradaki çalışmaları tamamladık. Kullandığımız malzemeler geri dönüşümden geldi yani okulda atık madde malzemelerini kullandık. Kullanılmayan kameralardan projeksiyon cihazı yaparak ışıklandırmasını bu şekilde yaptık yani cüzi bir maddi imkanla bunu tamamlamaya çalıştık" dedi

"Özel solüsyona uğrayarak bozulmadan muhafaza ediliyor"

Bölgede var olan çeşitli canlı türleri ile bitkileri bir araya getirerek müzeyi kurduklarını belirten Özmodanlı, "Müzemizde bitki ve hayvan türleri var, bunların içerisinde bitkiler ve çiçek türleri var. Bunların yanında yaprak çeşitleri, kök çeşitleri ve onların tohumları, kozalak yapılarını sergiledik. Örnek vermek gerekirse; burada ağaç gövdesini bir kütük kullanarak yaş halkalarını sergiledik, sistemlerde işlediğimiz sinir sisteminde beyni, duyu organlarında göz, kulak, burun gibi diğer sistemlerde dolaşım sisteminde kalbi yani anlayacağınız sistemlerle ilgili bütün dokuları bu şekilde sıraladık. 9. sınıf konularında sınıflandırma konusunda orada canlıları 5 gruba ayırıyorduk; bu grup içerisinde omurgasız canlılarda sürüngenler var. Burada böcekler var ve omurgasız diğer solucan türleri de var onları da sergiledik daha sonra kuşlar, memeli canlılar, balık kurbağa türleri ve kertenkele türleri var. Bunlar da ayrıca özel solüsyona uğrayarak bozulmadan muhafaza ediliyor" diye konuştu.

Mustafa Kemal Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Sevilay Baldemir de örnek bir çalışmaya imza atmaktan mutlu olduklarını belirterek, "Fehmi Hoca'nın yardımıyla Biyoloji Müzesi'ni kurduk. Bu çalışma da bitki konularında birçok arkadaşlarımızla beraber biz ilgilendik. Bitkilerin topraklarını değiştirdik, sonra Siverek ortamında bulunabilecek yöresel bitkileri, yaprakları bulduk, bitkilerin birçok çeşidi bize geldiği zaman zaten toprakların değişime uğraması lazımdı, değiştirdik, sulamayı yaptık. Çürüyen yapraklarını değiştirdik sonra birçok yaprağın tek tür olanlarının aldık burada sergiledik. Arkadaşlarımız görsün diye. Duymak yeterli değil görmek kalıcı ve yeterli olur diye düşündük ve böyle bir müze yaptık, ilgilenen ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde belirtti.

10. sınıf taşıma öğrencisi İlhan Kayyaş, köyde ailesine katkı amacıyla çalışırken bulduğu ölmüş hayvanları toplayıp, müzeye getirdiğini ifade ederek, "Ben köyde aile bütçesine katkı amacıyla ineklere giderken, yabanda böyle böcek falan hayvanlar buluyordum. Bu müze katkısı için onları toplayıp buraya getirdim. Eğer buraya bir katkım olmuşsa, ne mutlu bana" dedi.

Lise Öğrencileri Üniversitelerde Bulunmayan Özellikte Biyoloji Müzesi Kurdu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.