Maarif Modeli ile çocuklarının yerine geçtiler

Maarif Modeli ile çocuklarının yerine geçtiler
Kayseri’de çocuklarını okul öncesi eğitim için anaokuluna yazdıran veliler, çocuklarının yerine geçti. Çocuklarının alacağı eğitime birebir şahit olan veliler, oyunlar oynayarak adeta çocuk gibi eğlendiler. Okul öncesi eğitim için çocuklarını Hikmet Madazlı Anaokulu’na yazdıran velilere özel bir uygulama yapıldı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yapılan uygulamada veliler, okula yeni başlayacak çocuklarından önce okula giderek, okulun...

Kayseri’de çocuklarını okul öncesi eğitim için anaokuluna yazdıran veliler, çocuklarının yerine geçti. Çocuklarının alacağı eğitime birebir şahit olan veliler, oyunlar oynayarak adeta çocuk gibi eğlendiler.


Okul öncesi eğitim için çocuklarını Hikmet Madazlı Anaokulu’na yazdıran velilere özel bir uygulama yapıldı. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yapılan uygulamada veliler, okula yeni başlayacak çocuklarından önce okula giderek, okulun havasını soludu. Çocuklarının göreceği eğitimi birebir alan veliler, değneklerle şarkı eşliğinde dans etti. Daha sonra velilere öğretmenler tarafından deprem konusunda bilgiler verildi. ‘Çök, kapan, tutun’ hareketleri gösterilirken, deprem sırasında korunmak için yapılabilecek önemli hususlar anlatıldı. Kozalak takımı ve yaprak takımı olarak ikiye ayrılan veliler, oryantiring de oynadı. Eğlenceli vakit geçiren veliler, son olarak Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse ile sohbet etti.



“Çocuklaşmak güzeldir”


Çocuklarının nelerle karşılaşabileceklerini ve neler yapacaklarını görmüş olduklarını söyleyen velilerden Derya Gültekin, çocuklaşmanın çok güzel olduğunu belirtti. Maarif Modeli’nin yeni gelen kuşağa çok uygun bir model olduğunu söyleyen Gültekin, “Kızım Derin Gültekin’i bu yıl ilk defa Hikmet Madazlı Anaokulu’na yazdırdım. Daha öncesinde yeni eğitim modeli olan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ni öğretmek için bize bir çalışma yapacağımızı söylemişlerdi. Buna katıldık, çok eğlenceliydi. Çocuklarımızın nelerle karşılaşacağını ve neler yapacaklarını görmüş olduk. Onlar için yeni eğitim modelinin daha eğlenceli ve uygulanabilir olduğunu gördük. Çok memnunuz. Afet çantası hazırlamamız ve çocuklarımızla birlikte evde korunma yöntemlerini yaparak uygulamamız gerektiği söylendi. Kayseri’de depremi yaşamış insanlar olarak, çocuklarımız da bundan çok etkilendi. Bu uygulama bizim için çok güzel oldu. Yeni bir kuşak geliyor. Bizim kuşağımız gibi değil, biz Y kuşağı insanlarıyız. Yeni kuşakta artık öğrenme de çok hızlı, kapasiteleri de arttı çocuklarımızın. Maarif Modeli’nin buna çok uygun olduğunu düşünüyorum. Hep birlikte çok eğlendik, çocukluğumuza döndük. Hatta birçok veli de ‘Her gün gelsek de böyle eğlensek’ dediler. Çocuklaşmak güzeldir. Bizi de çocukluğumuza döndürdüler, güzel oldu” ifadelerini kullandı.


Çocuklarının okula başlamasını bekleyen velilerin çok güzel bir empati yaşadıklarını aktaran İl Milli Eğitim Müdürü Bahameddin Karaköse, “Şu anda Hikmet Madazlı Anaokulu’muzdayız. Bugün burada eğitim-öğretime başlayacak çocuklarımızın velilerine yönelik Türkiye Maarif Modeli ile ilgili tanıtımlar yapıldı, çeşitli uygulamalar yapıldı. Değişen Maarif Modeli’ni tanıtmak ve bunda başarıyı elde edebilmek için yeni sistemde velilerimizin de eğitimciler kadar sistemi çok iyi tanıması gerekiyor. Çünkü köklerinde bilgi, odağında beceri ve hedefinde de gelecek dediğiniz zaman çocukların kendi becerilerini ortaya koymaları gereken bir sistem gerekiyor. Ailelerin yaşantıları, davranışları ve kurdukları iletişim çok önemli. Burada her şeyden önemlisi ailelerimiz tekrar bir öğrencilik yaşadılar. Çocuklarının okula başlayacak olmasını büyük bir heyecanla bekleyen veliler bu empatiyi kurdular. Burada velilerimize Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin tanıtımı yapıldı. Çocuklarımızdan istenilen davranışlar ve onların beceri alanları ile ilgili tanıtımlar, uygulamalar oldu. Biz önümüzdeki eğitim-öğretim yılında okul öncesinde, 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıfta değişen bu Maarif Modeli’ni uygulamaya başlayacağız. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Bu süreçte de öğretmen eğitimlerimizden önce ailelerin eğitimi planlandı ve atölye çalışmaları başladı. Veliler çok heyecanlıydı, böyle bir şey beklemiyorlardı. İnsan olmanın gereği öncelikle kendi çocukluklarına gittiler, bir kıyaslamada bulundular. Kendi zamanlarındaki imkanlarla şimdiki imkanlar arasındaki farklılıkları ortaya koydular ama böyle bir çalışma beklemediklerini, şok olduklarını ve çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Kendileri her şeyden önce çocuklarının okula başlama heyecanını velilerimiz yenmiş oldu. Ebeveynlerimiz bu heyecanı yenerse çocuklarımız çok daha rahat yeneceklerdir. Burada biz konuyla ilgili bir sohbette bulunduk. En önemlisi velilerin okulda bir gün geçirmeleri, birbirlerini tanımaları, aralarındaki köprünün böyle bir buluşmayla kurulmuş olması” şeklinde konuştu.



HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.