Mültecilerin Geri Dönüşü Başlıyor

Mültecilerin Geri Dönüşü Başlıyor
İçişleri Bakanı Efkan Ala AB ile varılan mutabakat sonrası geri kabullerin 4 Nisan'da başlayacağınız açıkladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, AB ile varılan mutabakat sonrası Avrupa'dan mültecilerin geri kabullerinin yarın başlayacağını açıkladı.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yasadışı göçle mücadele istişare toplantısına katılan Ala, "Burada önemli bir mevzuyu değerlendirmek için toplantı yapıyoruz. Bu mevzu yasa dışı göç ile etkin mücadeledir. Bu konu ile ilgili Türkiye v AB arasında bir mutabakata varıldı. Bu mutabakat çerçevesinde 4 Nisan'dan itibaren geri kabullerimiz başlayacak. Suriye'den ülkemize göç eden, başka ülkelerden ülkemize göçmen olarak gelenler, yasa dışı yollardan Yunanistan'a oradan da AB ülkelerine geçiş yapıyorlardı. Biz bu konuda son günlerde çok daha bir çaba içerisinde AB ile beraber yeni bir takım değerlendirmeler yaptık ve yeni önlemler aldık. Bu çerçevede bir mutabakata varıldı. Bu mutabakatın da gereğini yerine getiriyoruz" dedi.

Yasadışı göçle mücadele istişare toplantısına, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Bakan Yardımcısı Sebahattin Öztürk, Muğla Valisi Amir Çiçek, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Manisa Vali Vekili Mehmet Yüce, Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı Tümgeneral Arif Çetin, Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Necmettin Emre, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Osman Hacıbektaşoğlu ve Göç İdaresi uzmanları katıldı.

İçişleri Bakanı Ala toplantı öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, "Millet için, devlet için değerleri için hayatları verip şehit olan kardeşlerimizi rahmetle anıyorum. Ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Bu mücadele Türkiye'nin başarabileceği bir mücadeledir" dedi.

TÜRKİYE'DE 2 MİLYON 749 BİN SURİYELİ VAR

Suriye'de yaşanan krizden dolayı Türkiye'de şu an itibari ile 2 milyon 749 bin Suriyeli olduğunu belirten Bakan Ala, "Bu sayıya başka ülkelerden de gelenleri eklediğimizde 3 milyon 069 bin 640 kişi Türkiye'de göçmen olarak bulunmaktadır. Türkiye bu kadar kişiye gerçekten takdire layık bir biçimde misafir etmektedir ve milletimize buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bugüne kadar 10 milyar dolar bir harcama yaptık. Bu konuda Uluslar arası bir takım yapıların, kuruluşların yaptığı yardım henüz 450 milyon dolardır. AB ile yaptığımız görüşmeler sonunda varılan mutabakat çerçevesinde yapacağını taahhüt ettiği, ama bize şu ana kadar ulaşmamıştır ama ulaşacaktır. Ulaştığı anda da bunu tekrar zikrederiz" dedi.

Yasa dışı göçün Türkiye'nin gündeminde ve Avrupa'nın en önemli konularından birisi olduğunu belirten Ala, "Bu konuda her ülkenin üzerine düşen görevi yapması gerekir. Bu yasa dışı göçün bu kadar dünyayı meşgul etmesi, aynı zamanda bazı suç örgütleri tarafından beslenildiğini ve organize edildiğini de ortaya çıkarmaktadır. Türkiye'de yasa dışı göçü organize eden organizatörlerin yakalanması için de ciddi adımlar atıldı. Türkiye'de sadece Ege Denizi'nde kıyısı olan şehirlerimizin kıyı uzunluğu 3 bin 463 kilometredir. Bütün bunlara rağmen Türkiye bu konuda da etkin ve sonuç alıcı güvenlik izlemektedir" dedi.

ÜÇ AYDA 64 BİN 891 KİŞİ YAKALANDI

Bakan Ala 2016 yılının ilk üç ayında yakalanan göçmenler hakkında da bilgi verdi. Ala, "İlk üç ayda 64 bin 891 kişi yakalandı. Bu 2015 yılının aynı dönemine göre 4,5 kat artış demektir. Geçen aynı döneminde yaklaşık 15 bin kişi yakalanmış. Son 5 yılda 11 bin 933 organizatör yakalandı. 2016 yılında bugüne kadar Bin 115 organizatör yakalandı. Bunlardan 351'i tutuklandı" dedi.

YASAL GÖÇÜN ÖNÜ AÇILIYOR

18 Mart 2016 tarihinde AB ile yaptığımız mutabakat çerçevesinde yasa dışı göçle mücadelede caydırıcılığı artıracak ve geçiş rotasını önleyecek adımları atıyoruz. Bu tedbirler Türkiye'ye yasal yollarla gelip, buradan Avrupa Birliği'ne geçecek olan yasal göçün de önünü açacaktır. AB ile vardığımız mutabakat yasadışı göçü önleyelim, ama yasal yollardan ülkemizdeki Suriyeli mültecilerin göçmenlerin bir kısmı Avrupa Birliği'ne gitsin. Bu konuda bir anlaşmaya varıldı. Yaptığımız çalışmalar yasa dışı göçü önlerken, yasal yolları teşvik etmektedir. Bu dünyanın sorunudur. AB ülkeleri ile ikili görüşmelerimizde bu külfetin paylaşılması konusunda her türlü mutabakata varıldı. Attığımız her adım bu genel mutabakat çerçevesinde olmaktadır. Bizim ve AB ülkelerinin lehine olan işler yapıyoruz. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum" dedi.

GERİ KABULLER 4 NİSAN'DA BAŞLIYOR

İçişleri Bakanı Efkan Ala AB ile varılan mutabakat sonrası geri kabullerin 4 Nisan'da başlayacağınız açıkladı. Bakan Ala, "4 Nisan'dan itibaren geri kabul başlayacak. Burada 20 Mart'tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Biz bunları alacağız. Suriyelilerin dışında Afganistan, Pakistan, Irak'tan gelenler, Yunan adalarından alındıktan sonra geri gönderme merkezlerine intikal ettirilecekler. Geri gönderme merkezlerinden de bu ülkelere gerek ikili ilişkiler, gerekse geri kabul anlaşması olan ülkelere iade edilecekler. Burada şunun altını çizmek istiyorum. Türkiye'nin çeşitli illerinde geri gönderme merkezleri var. Kıyı şeridinde yok. Buralardan kendi ülkelerine dağıtımlarını yapacağız. Suriyelileri isi geçici koruma altına alacağız. Pazartesi gününden itibaren Suriyeli olup, Yunanistan'a geçmiş olanları geçici koruma merkezlerine alacağız, ardından da uygun yerlere göndereceğiz. Bunlarla ilgili daha çok ülkemizin Güneydoğusu'nda ve Suriye'ye yakın bölgelerde kurduğumuz kamplar var. Bu kamplarda uygun merkezlere göndereceğiz. Aldığımız Suriyeli kadar da AB ülkelerine Türkiye'de bizim seçtiğimiz bizim belirlediğimiz Suriyeli göçmenleri göndereceğiz. Bu sistem şimdi işlemeye başlıyor" dedi.

YUNAN ADALARINA 25 İRTİBAT GÖREVLİSİ GÖNDERİLDİ

Geri kabul çalışmaları kapsamında Yunan adalarına Türkiye'den 25 irtibat görevlisinin görevlendirildiğini açıklayan Ala, "Bu görevlilerimiz kimler gelecek, kimler gidecek bunları tespit ediyor. Bu 25 irtibat görevlimiz görevlerine başladılar. Yunanistan'da da Türkiye'ye 5 irtibat görevlisi geldi. Böylece karşılıklı ikili ilişkiler çerçevesinde bu süreci yönetiyoruz. Son aldığımız raporlara göre son 10 gün içerisinde Yunana adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş var. Günlük bu sayı 300 kişinin altına düşmüştür. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin ortayla konulan politikaların ne kadar gerçekçi, ne kadar etkili ve sonuç alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aldığımız her bir Suriyeli için bir Suriyeli AB ülkelerine gönderilecek. Bu projenin ana cümlesi budur.

"PAZARTESİ 500 KİŞİ İSTEDİK"

4 Nisan Pazartesi günü Yunan makamlarından 500 kişilik bir talebinde bulunduklarını açıklayan İçişleri Bakanı Ala, "Yunanistan'dan kabul ettiğimiz her bir Suriyeli için AB ülkelerine bir Suriyeli yerleştireceğiz. Biz ilk grup olarak Pazartesi günü 500 kişiyi istedik. Planımızı, programımızı, kapasitemizi ortaya koyuyoruz. Bu talebimizi Yunan makamlarına ilettik. Yunan makamları şu ana kadar bize 400 kişiyi gönderebileceklerini ilettiler. Bu rakam yarın artabilir. Bize gönderilecek olanlar içinde Suriyeli olanları varılan mutabakat gereği her bir kişi için biz de AB ülkelerine göndereceğiz. Bu çerçevede AB ülkeleri ile gerekli çalışmalar yapıldı, mutabakata varıldı, Pazartesi günü bize ne kadar gelirse, bizden gideceklerin hangi ülkeye gidecekleri belirlendi ve hazırlıklar tamamlandı" dedi.

"KIYI ŞERİDİNDE TUTULMAYACAKLAR"

Bakan Ala, Geri kabul ile Türkiye'ye gelen sığınmacıların kesinlikle kıyı şeridindeki illerde tutulmayacağını açıkladı. Ala, "Geri kabul ile gelenleri iç bölgelerimizdeki kamplarımıza ve çeşitli barınma merkezlerine göndereceğiz. Buradan göndereceğimiz kişileri bir seçerek AB ülkelerine göndereceğiz. Geri göndermemiz gereken, yani Afganistan, Pakistan ve Iraklıları da kendi ülkelerine göndereceğiz. Bunların hepsinin ayrı prosedürü var. Bu konu Türkiye'nin AB ile şu anda sürdürdüğü vize serbestisi diyaloğuna ciddi katkıda bulanacaktır. Ayrıca zaman zaman bütün insanların ve bizim yüreğini yakan Ege Deniz'inde çeşitli yerlerde karşılaştığımız insanlık dramının engellenmesine önemli katkıda bulunacaktır. Bu tedbirler aynı zamanda yasa dışı göçün azalmasına, engellenmesine de önemli katkıda bulanacaktır. Türkiye bugünkü geldiği noktada ekonomik gelişmişlik seviyesi ile kalkınmışlığı ile artık sadece göç yolları üzerinde olan bir ülke değildir. Yasa dış göç eskiden çok gelişmiş ülkelerin problemi idi. Türkiye'nin gelişmişlik seviyesi artık üzerinden geçilen bir yol olmaktan çıkardık. Şimdi AB'nin sorumluluğu ne kadar ise bizim de sorumluluğumuz o kadar. Buradan ne kadar kolay geçerler ise AB ülkelerine, o insanlar o kadar fazla geliyorlar. Biz geçişi ne kadar önler isek, buraya gelişler de o kadar azalacaktır. Son günlerdeki rakamlar da bunu net olarak ortaya koymuştur. Bugün burada Ege Belgesine sınırı olan illerimizdeki valilerimiz ile ve güvenlik bürokrasisi ile bu meseleyi ele alacağız, önlemlerimizi gözden geçireceğiz. Sistemin saat gibi işlemesi için almamız gereken tedbirler var ise tekrar alacağız" dedi.

Mültecilerin Geri Dönüşü Başlıyor

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.