Nyt: Ankara-bağdat Kavgası, Musul Operasyonunda ‘Kabus Senaryosu’ Olasılığını Artırdı
New York Times Editoryal Kurulu'nca "Türkiye, davetsiz Musul savaşının içerisine dalıyor" başlığı ile yayınlanan yazasına "Musul'u İslam Devleti'nden geri almaya yönelik ABD ve Irak'ın liderliğindeki operasyonun, çok sayıda ülkenin ve mezhep grubunun çıkarlarının uzlaştırılması ve rollerinin dikkatle koordine edilmesini gerektirecek lojiistik ve stratejik bir bulmaca ve olası bir kabus bile oluşturduğu baştan beri belli idi" sözleriyle girdi.
"Türkiye'nin Irak ile kavga etme kararı ile kabus senaryosu çok daha olası hale geldi. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, savaşta askerleri için hiç kimsenin öngörmediği doğrudan bir rol talep ederken Irak'ın egemenliğini çiğniyor gibi görünüyor" iddiasına yer verildiği yazıda "Bu, kaygı verici bir gelişme çünkü eğer Sayın Erdoğan ısrar ederse, Iraklı Şii milisli liderleri, savaşa katılma tehdidini yerine getirebilir" denildi.
-ANKARA'NIN "GERÇEK ÖNCELİĞİ KÜRT AYRILIKÇILARINI YENİLGİYE UĞRATMAKTIR"-
Yazıda Musul operasyonuna katılma talebinden önce Türkiye'nin "Başika'da 600-800 askeri tutarak Bağdat'ı kızdırdığının" belirtildikten sonra şu yorum da yapıldı:
"Ankara'nın gerçek önceliği, Türkiye ve Irak sınır bölgelerinin her iki tarafında bulunan ve on yıllarca Türk devletine karşı bir isyanı yürüten Kürt ayrılıkçılarını yenilgiye uğratmaktır. Sayın Erdoğan da İran'ın bölgedeki artan nüfuzunu sınırlamak ve Musul ve çevresindeki bölgelerde yaşayan Sünni Araplar ve Türkmenlerin bir koruyucusu olarak görünmek istiyor."
NYT Editoryal Kurulu, " Türkiye'nin NATO müttefiki ve bir zamanlar Avrupa Birliği üyeliği yolunda idi ve Müslüman demokrasi için umut verici bir geleceği vardı" dediği yazısında analistlerin Erdoğan'ın artık "daha müdahaleci bir dış politika yürütmek istediği" değerlendirmelerine yer verdi. Kurul, ABD Savunma Bakanı Ash Carter'in Bağdat ile Ankara arasında bir uzlaşı sağlamaya çalıştığına dikkat çektikten sonra şu savları da dile getirdi:
"Sayın Erdoğan'ın kısa bir süre önce yaptığı bir konuşmada dediği gibi Türkiye'nin "bölgede tarihi bir sorumluluğu var'. Aynı zamanda NATO üyesi olarak İslam Devletini yenilgiye uğratmak için müttefikleriyle birlikte çalışma sorumluğu da var. Son dönemde Rusya ve Çin ile samimileşen Erdoğan, o türden bir ortak amacı paylaştığı nadiren görünüyor" sözleriyle nokta koydu. (CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.