Nyt’dan Türkiye Başyazısı: Yeni Bir Amerika Karşıtlığı Dalgası Tetiklendi

Nyt’dan Türkiye Başyazısı: Yeni Bir Amerika Karşıtlığı Dalgası Tetiklendi
Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ABD'ye gösterilen yaygın tepkiler, New York Times gazetesinin Editoryal Kurulu'nun bir başyazısına konu oldu.
Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ABD'ye gösterilen yaygın tepkiler, New York Times gazetesinin Editoryal Kurulu'nun bir başyazısına konu oldu. "Türkiye'de yeni Amerika karşıtlığı dalgasının tetiklendiğini" savunan kurul, Amerika karşıtlığına ek olarak da ülkede yürütülen "yoğun bastırmanın NATO, ABD ile ilişkiler ve Türkiye'nin uzun vadedeki istikrarı için ciddi bir risk oluşturduğunu" iddia etti.

New York Times Editoryal Kurulu, "Başarısız darbe girişimiyle sarsılan Türkiye'nin hükümeti ve birçok vatandaşı, umutsuzca sorumlu tutulacak birini arıyor. Ancak olguları derinlemesine soruşturmak yerine ABD'yi isyanla ortak olmakla suçladılar. Bu da yeni bir Amerika karşıtlığı dalgasını tetikledi" eleştirileriyle girdiği başyazısında Amerika karşıtlığına ek olarak "gerek ve hayal düşmanlara" karşı yürütülen yoğun bastırmanın "NATO, ABD ile ilişkiler ve Türkiye'nin uzun vadedeki istikrarı için ciddi bir risk oluşturduğunu" öne sürdü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve diğer Türk liderlerine göre darbe girişiminin en büyük sorumlusunun Pennsylvania'da yaşayan Fethullat Gülen olduğunu kaydeden gazete,"ancak hükümet yanlısı basın, siyasi liderler ve toplumun tüm kısımlarından sıradan vatandaşların da Washington'a işaret ettiklerine" dikkat çekti.

-"ABD'NİN HAYATİ BİR MÜTTEFİKİNİ İSTİKRARSIZLAŞTIRMAK İSTEMESİ MANTIKLI DEĞİL"-

NYT, ABD'li generaller Joseph Vogel ve John Campbell'e yöneltilen eleştiriler ve suçlamalara değindiği başyazısında "ABD'nin ittifakın güvenliği ve İslam Devletiyle mücadele için işbirliğinin hayati önem taşıyan bir NATO müttefikini istikrarsızlaştırmak istemesi mantıklı değil" görüşünü dile getirdi.

-SERT TEPKİLER, GÜLEN KONUSUNDA WASHİNGTON'A "BASKI YAPMAYA YÖNELİK"-

Türklerin darbe girişimi nedeniyle sarsılmasının anlaşılır olmakla birlikte "iki yüzlü ve kinik bir oyun" oynandığını iddia eden gazete, darbe girişimi sonrası ordu ve devlet kurumlarında gerçekleştirilen yoğun görev almalarının "haklı gösterilebilecek düzeyi çok aştığını" da savundu.

NYT ABD'li yetkililerin Türkiye'de ABD'ye yönelik sert tepkilerin Fethulah Gülen'in iadesi konusunda Washington'a baskı yapmaya yönelik olduğunu varsaydıklarını anlattığı haberinde Türkiye'nin aslında yapması gerekeninin "komplo teorilerini bir kenara iterek darbeyi kimin ve neden organize ettiğini" ortaya çıkarmak olduğunu yazdı.

-" GERİLİM KÖTÜLEŞMESİ VE TÜRKİYE'NİN RUSYA'YA DAHA ÇOK YAKINLAŞMASI" BEKLENTİSİ-

"Washington'daki beklenti, Gülen konusundaki gerilimlerin kötüleşeceği ve Türkiye'yi Rusya'ya daha çok yakınlaştırabileceği yönünde" diyen gazetye göre, ABD'li yetkililer, Türklerin özel konuşmalarda IŞİD'le mücadelede işbirliğini yapmaya devam edeceği güvencesini verdiklerini söylediler

"Uzun vadede ABD'nin ve NATO'nun ellerinde daha derin bir problemi var bu da demokratik kurallardan daha da sapan hayati bir müttefik ile ne yapılacağıdır" diyen gazeteye göre, Amerikalı yetkililer, seçenekleri incelemeye başladılar. Buna da, NATO'nun bir gün, şimdiye kadar açıkça belirlenmemiş olan, demokratik olmayan davranışların sonuçlarına ilişkin karar vermesi olasılığı dahil.

NYT Editoryal Kurulu, yazısını şu yorumla noktaladı: "Muhtemelen NATO'nun olası bir eyleminden bahsetmek bile Sayın Erdoğan'ı öfkelendirir. Ancak Türkiye, Batı'ya o kadar ters düşen ilkeler ve uygulamaları benimserse eğer nasıl güvenilir bir müttefik olabileceğini veya NATO çapası olmadan gelişmesinin ve güvenliğinin devamını nasıl sağlayabileceğini görmek zor."(CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.