Nyt’ya Göre, Türkiye Suriye’de ‘Başlıca Bir Rol Oynuyor’

Nyt’ya Göre, Türkiye Suriye’de ‘Başlıca Bir Rol Oynuyor’
Atdeşkes çabalarının ardından ABD öncülüğündeki koalisyonun uçaklarının Suriye ordusunu bombalaması üzerine tüm dünyada yoğun biçimde tartışıldığı...
Atdeşkes çabalarının ardından ABD öncülüğündeki koalisyonun uçaklarının Suriye ordusunu bombalaması üzerine tüm dünyada yoğun biçimde tartışıldığı Suriye savaşını okuyucularına soru yanıt biçiminde anlatan New York Times gazetesine göre, Türkiye, Suriye ihtilafındaki "başlıca bir rol oynayan" beş ülkeden biridir.

New York Times gazetesi, "Suriye savaşına ilişkin temel sorulara net yanıtlar" başlığı ile yayınladığı analizde Suriye savaşında birden fazla ihtilafın eş zamanlı yaşandığını belirtirken esas mücadele Esad rejimi ile ona karşı çıkan isyancılar arasında olsa da "ikinci bir ihtilafın da kaos arasında Suriye'nin etnik Kürt azınlığının silaha sarılması ile patlak verdiğini" yazdı.

Kürtlerin "bazan ABD'nin desteği ile Kürt olarak gördükleri toprakları aldıkları", ABD'nin de Kürtleri "cihatçı gruplara karşı bir müttefik olarak gördüğünü" kaydeden gazete, "Esad, Kürt gruplara savaşmaya odaklanmazken bu gruplara karşı, kendi Kürt azınlığı ile ihtilaf içinde olan komşu Türkiye çıkıyor" yorumunu yaptı.

Üçüncü ihtilafın cihatçı gruplar arasında meydana geldiğina, dördüncü ve "en karmaşık" olanının ise Rusya ve İran destekli Suriye ordusu ile ABD'den destek alan isyancılar arasında yaşandığına dikkat çekildiği analizde "Hangi ülkeler karışıyor ve neden?" sorusuna ise "Suriye'de her biri farklı gündemleri olan beş ülke başlıca bir rol oynuyor ve müdahaleleri, savaşı gittikçe daha da kötüleşen bir açmazda kilitlemiş bulunuyor" karşılığı verildi.

NYT, söz konusu beş ülkenin İran, Suudi Arabistan, ABD, Türkiye ve Rusya olarak sıraladığı haberde Türkiye için "Türkiye, Esad'a zarar vermek ve belki devirmek amacıyla Suriyeli isyancıları barındırdı ve yabancı militanları getirdi. Daha sonra da Türkiye'deki Kürt isyanını güçlendirebileceği korkusuyla Suriyeli Kürt gruplara karşı harekete geçti" görüşünü öne sürdü.

Suruye savaşının yarattığı mülteci sorununa değinilirken de mülteci durumuna düşen 5 milyon Suriyelinin karşılaştığı ciddi sorunlara dikkat çekildikten sonra "Suriyeli mültecilerin çoğu, onlara yardımcı olmak için gereken kaynaklardan yoksun olan komşu ülkeler Ürdün, Lübnan ve Türkiye'de. Akın özellikle, Suriyeli mültecilerin halen nüfusunun önemli bir parçası oluşturdukları Ürdün ve Lübnan'da istikrarsızlaştırıcı olabilir" değerlendirmesi de yapıldı. (CN/ORH)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.