Organize Sanayi Bölgesi Atık Suyunu Geri Kazanıp, Aspir Bitkisi Yetiştiriyorlar

Organize Sanayi Bölgesi Atık Suyunu Geri Kazanıp, Aspir Bitkisi Yetiştiriyorlar
Ege Üniversitesi bilim insanları, organize sanayi bölgesinde atık suları geri kazanarak bir enerji bitkisi olan aspir yetiştirdiler.

Ege Üniversitesi bilim insanları, organize sanayi bölgesinde atık suları geri kazanarak bir enerji bitkisi olan aspir yetiştirdiler.

Ege Üniversitesinden bilim insanları İTOB Organize Sanayi Bölgesinde (İTOB-OSB) atık suyunun geri kazanılması için SANTEZ, TÜBİTAK, BAP projeleri kapsamında araştırmalar yürütüyor. Projeler kapsamında kurulan pilot tesislerde, sanayide kullanılan suyun arıtılarak tarımsal sulamada ve peyzaj uygulamalarında kullanılması sağlandı. Çalışmalarda ayrıca geri kazanılan suyun proses suyu olarak OSB'lerde geri kullanılması yönünde yürütülen çalışmalardanda olumlu sonuçlar alındı.

ITOB-OSB'de yürütülen projeler konusunda bilgi veren EÜ Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nalan Kabay, "Çalışmalarımızda, atık suların yeniden kullanılabilmesi için; gerçekleştirdiğimiz pilot ölçek çalışmalarla ileri membran arıtma yöntemlerinin uygulanabilirliğini araştırıyoruz. Arıtılmış atık suların bir enerji bitkisi olan aspir yetiştiriciliğinde sulama suyu olarak kullanılması, İTOB-OSB'de yapılan tarla denemeleriyle incelendi. Günümüzde çevre dostu alternatif bir yakıt olan biyodizelin üretilebilmesi için, yağ içeriği yüksek yağ bitkilerinin yetiştirilmesine ihtiyaç duyuluyor. Projemizde, MBR yöntemiyle arıtılmış ve geri kazanılmış atık sular kullanılarak yetiştirilen aspir bitkisinden elde edilen yağın; gıda amaçlı yemeklik yağ ve biyodizel üretiminde kullanılabilirliğini araştırıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda önemli sonuçlar elde ettik. Arıtılmış atık suların ikincil değerlendirme çalışmalarından bir diğeri, peyzaj alanlarında ve sulamada işlevsel ve estetik amaçlı kullanımı. Bu amaçla; İTOB OSB Arıtma tesisi sahasında rekreasyon amaçlı peyzaj çalışmalarını da sürdürüyoruz" dedi. Geri kazanılan suyun proses suyu olarak da kullanılabileceğini vurgulayan Prof.Dr.Nalan Kabay, bu sayede OSB'lerde su tüketiminin minimize edilebileceğini, bunun da ülkemizde yakın bir gelecekte yaşanacak su kıtlığı problemine çözüm oluşturacağını belirtti.

İTOB-OSB'yi ziyaret eden EÜ Rektörü Prof.Dr. Necdet Budak, İTOB Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ramazan Acar, İTOB-OSB Bölge Müdürü Mutlu Kenanoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi. Sanayi ve üniversite işbirliğinin değerlendirildiği ziyaret sonrasında Ege Üniversitesi tarafından İTOB bünyesinde sürdürülen "Membran Ayırma Yöntemleriyle Arıtılarak Geri Kazanılan Atıksuların Proses Suyu Üretiminde, Enerji Bitkisi Yetiştirilmesinde ve Peyzaj Amaçlı Yeniden Kullanılması" konusunda yürütülen TÜBİTAK projesinin pilot tesisine inceleme gezisi düzenlendi.

Proje konusunda bilgi alan Rektör Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi'nin Türkiye'nin öncelikleri doğrultusunda sanayi ile olan yakın işbirliğini sürdürmeye devam ettiğini söyledi.

Rektör Prof. Dr. Budak şöyle konuştu: "Üniversite-sanayi işbirliği konusunda ülkemize pek çok örnek projeyi kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Ancak hızla değişen bir teknoloji ve dolayısıyla bir rekabet ortamı var. Geçmişteki işbirliklerimizin ve sanayiye olan katkılarımızı katma değeri yüksek ürünler olarak ekonomimize kazandırmamız gerekiyor. Bu anlamda işbirliklerimiz artarak devam edecek. Atık suların arıtılarak geri kazanılması konusunda ise İTOB bünyesinde akademisyenlerimiz pilot bir çalışma yürütüyorlar. Burada yürütülen projede disiplinler arası bir yaklaşım söz konusu. Bu projemizde Mühendislik Fakültesinden öğretim üyelerinin yanı sıra Ziraat Fakültesi, Fen Fakültesi, Su Ürünleri Fakültesi, Bergama Meslek Yüksekokulu, Bayındır Meslek Yüksekokulundan öğretim üyelerimiz görev alıyorlar. Akademisyenlerimiz burada yürütülen çalışma ile alternatif su kaynaklarını oluşturarak su kaynaklarımızın korunmasına, dolayısıyla ulusal ekonomimize ve sürdürülebilir kalkınmamıza katkıda bulunuyor. Bu değerli projeye imza atan akademisyenlerimizi kutluyorum. İTOB yönetimine de işbirliklerinden dolayı teşekkür ediyorum."

Organize Sanayi Bölgesi Atık Suyunu Geri Kazanıp, Aspir Bitkisi Yetiştiriyorlar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.