Prof.dr. Hüseyin Şeker: “Büyük Veri Ve Yapay Zeka Gelecek 5-10 Seneye Hükmedecek”

Prof.dr. Hüseyin Şeker: “Büyük Veri Ve Yapay Zeka Gelecek 5-10 Seneye Hükmedecek”
Karabük Üniversitesi, Bangladeş Daffodil Uluslararası Üniversitesi ve Güney Kore Dongseo Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Siber Güvenlik...

Karabük Üniversitesi, Bangladeş Daffodil Uluslararası Üniversitesi ve Güney Kore Dongseo Üniversitesinin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Siber Güvenlik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı (ICONCS2018) Karabük Üniversitesinde gerçekleşiyor.

18-20 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Siber Güvenlik ve Bilgisayar Bilimleri Konferansı (ICONCS2018) Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hamit Çepni Konferans Salonu'nda başladı. Konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, İngiltere'de bulunan Northumbrian Üniversitesinden Prof. Dr. Hüseyin Şeker, Amerika'da bulunan Albany Üniversitesinden Prof Dr. Sanyaj Goel ile birlikte çok sayıda öğretim görevlisi ve öğrenci katıldı.

Siber güvenlik alanındaki bilimsel ve endüstriyel çalışmaların paylaşıldığı konferansta akademisyen ve uzmanlar tarafından siber güvenlik sistemleri teknik, hukuki, ekonomik ve sosyal boyutlarıyla ele alınıyor. 3 gün sürecek konferansa başta İngiltere, Malezya, Amerika, Güney Kore, Bangladeş, Ukrayna ve Fransa olmak üzere çeşitli ülkelerden katılan 200'e yakın akademisyen konuyla ilgili bildiri ve çalışmalarını sunacak.

Konferansta konuşan Northumbrian Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Hüseyin Şeker, yaklaşık 20 yıldır İngiltere'de bulunduğunu bilgisayar, yapay zeka ve veri analizleri gibi alanlarda çalıştığını ve edindiği bilgileri konferansa katılan öğrencilere aktarmak istediğini belirterek, "Bugünkü konuşmamda olaya hem İngiltere hem de dünya perspektifinden baktım. Dünyadaki gelişmeleri anlatmaya çalıştım ve aynı zamanda kendi yaptığım çalışmalardan da bahsetmeye çalıştım. Özellikle son 2-3 senedir çalıştığım endüstri projelerinden bahsettim. Mesela General Electrics (GE) ile yaptığımız petrol ve gaz boru hatlarının akıllı bir şekilde analiz edilmesi ve daha önceden haberimiz oluğunda nasıl sızıntı ve korozyon olmasını engelleyebiliriz. Bu konuda toplanmış 30 senelik veri var. Yaklaşık bir milyon kilometrelik boru hatlarından elde edilmiş veriler var. Biz bunları akılla hale getirdik. Senelik yaklaşık 1000 saatlik insan gücünden tasarruf etmiş oluyoruz. Bunun maddi karşılığı da yaklaşık 100 bin dolarına tekabül ediyor. Bu konuda GE ile beraber çalışıyoruz. Bu proje hem İngiliz hükümeti tarafından hem de GE tarafından desteklenmiş durumda. Bunların haricinde gençler için bir takım örnekler vermeye çalıştık" dedi.

"İnsanları geliştirebilmek için çok büyük enstitü kurdular"

Dünyadaki gelişmelerden bahsederek bu konuda neler yapılabileceğini ve verinin toplanması, analiz edilmesi ve bununla beraber doğru veri kaynaklarına ulaşmanın da çok önemli olduğunu ifade etmeye çalıştıklarını kaydeden Şeker, " İngiltere'de 2015'te artık akıllı tekniklerle bir takım modüller geliştiriliyor. 2017'de İngiltere'de endüstriyel strateji açıklandı. Buradaki kelimeleri sayarsanız "data" kelimesi ve yapay zeka kelimeleri daha fazla. Bunun üzerine çok büyük bir yatırım var. 2018 Mart ayında İngiliz hükümetinin AI Stratejisi yayınlandı. Buna bağlı olarak da insanları daha iyi geliştirebilmek için çok büyük bir enstitü kurdular. 25 üniversitenin ve 40 şirketin beraber çalışacağı bir enstitü kurdular ve çalışma yapıyorlar" diye konuştu.

"Büyük veri ve yapay zeka gelecek 5-10 seneye hükmedecek"

Şeker, gerek veri analizi gerekse yapay zeka üzerinde devletlerin çok ilgili olduğunu ve katkı yapmaya başladıklarını dile getirerek gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"Şirketler de bu konu üzerinde çalışıyorlar. Gerek devlet gerekse endüstri, işlerini otomatize etmeye çalışıyor. Dolayısıyla veri madenciliği, büyük veri analizi, büyük veri yönetimi ve yapay zeka gelecek 5-10 seneye gerçekten hükmedecek. Üzerinde çok fazla durulacak. Gençlerin bu konuda çalışmalarını tavsiye ederim. İngiltere'de son yapılan bir çalışmada da zaten bunun önemini gösterdiler. İngiliz hükümeti gelecek 5-10 yıl içerisinde bu konuya 80 milyar sterlin ayırdı. Son yıllarda şirketlerle yapılan mülakatlarda da iki konu önemli olarak öne çıkıyor. Birincisi veri madenciliği ve bu konu ile otomatize edilmiş araçların geliştirilmesi. İkincisi de bu verilerin korunması. Gençlerin bu konularla ilgili çalışmasını özellikle de endüstri ile ilgili alanla da çalışmasını tavsiye ediyorum."

Konferansın sonunda konuşmacılara hediye takdimi yapıldı.

Prof.dr. Hüseyin Şeker: “Büyük Veri Ve Yapay Zeka Gelecek 5-10 Seneye Hükmedecek”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.