Rtük Başkanı Şahin: “Ortaokul Öğrencilerimiz Okul Haricinde Yeni Medyanın Adeta Bağımlısı Durumundadır”

Rtük Başkanı Şahin: “Ortaokul Öğrencilerimiz Okul Haricinde Yeni Medyanın Adeta Bağımlısı Durumundadır”
Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması'nın sonuçlarını açıklayan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı...

Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması'nın sonuçlarını açıklayan Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin "Ortaokul öğrencilerimiz okul haricinde yeni medyanın adeta bağımlısı durumundadır" dedi.

RTÜK konferans salonunda düzenlenen programda "Çocukların Medya Kullanım Alışkanlıkları ve Siber Zorbalık Araştırması" sonuçlarını açıklayan RTÜK Başkanı Şahin, "Ortaokul öğrencilerimizi kapsayan araştırmamızda yeni medya kullanım alışkanlıkları, ders çalışma süreleri ve dijital cihazların derslerde kullanımı ile siber zorbalığa maruz kalma durumlarına ilişkin çarpıcı neticelere ulaştık. 2015 yılında ortaokul öğrencileri arasında televizyon izleyenlerin oranı yüzde 98,3 iken, 2018 yılında bu oranının yüzde 95,2'ye düştüğünü gördük. Aynı çerçevede düzenli olarak en fazla izlenen program türünün yüzde 51,5 oranıyla dizi filmler, yüzde 41 ile filmler ve yüzde 28 oranıyla canlı spor müsabakaları/spor programları olduğunu tespit ettik" şeklinde konuştu.

"2015 yılında internet kullananların oranı yüzde 90,4 iken, 2018 yılında bu oranın yüzde 97'ye çıktığı görülmektedir"

Araştırmaya katılan öğrencilerin neredeyse yarısının interneti her gün kullandığını belirten Şahin, "2015 yılında internet kullananların oranı yüzde 90,4 iken, 2018 yılında bu oranın yüzde 97'ye çıktığı görülmektedir. Araştırma kapsamında "İnternetin sizin için önem derecesini belirtiniz" sorusuna verilen cevaplar incelendiğinde öğrencilerin yüzde 84'lük çoğunluğunun internetin kendileri için çok önemli olduğunu belirtmesi üzerinde durulması gereken bir konudur" dedi.

"Ortaokul öğrencilerimiz okul haricinde yeni medyanın adeta bağımlısı durumundadır"

Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin medya araçları kullanım ve ders çalışma sürelerini açıklayan Başkan Şahin, şöyle devam etti:

"Öğrencilerin günlük ortalama cep telefonu kullanım süresi 1 saat 26 dakika, televizyon izleme süresi 1 saat 29 dakika, internet kullanım süresi 2 saat 13 dakika, dijital ortamda günlük oyun oynama süresi 1 saat 16 dakikadır. Öğrencilerimizin günlük ortalama ders çalışma süresi ise 1 saat 30 dakika olarak belirlenmiştir. Bu verilerden açıkça görülüyor ki ortaokul öğrencilerimiz okul haricinde yeni medyanın adeta bağımlısı durumundadır. Araştırmamızda medya araçları tercihleri ve önem düzeylerini de irdeledik. Buna göre öğrencilerin yüzde 66'sı için cep telefonu, yüzde 44'ü için bilgisayar, yüzde 30'u için tablet, yüzde 31'i televizyonu önemli görmektedir."

"Siber zorbalık günümüzün önemli sorunlarındandır"

Siber zorbalık konusuna değinen Şahin, "Siber zorbalık malumlarınız, internette incitici yorum alma, kişisel saldırı, izinsiz fotoğraf-video paylaşımı, cinsel içerikli mesajlar alma olarak kısaca özetlenebilir. Teknik ve güvenlik sorunları da bunun içerisindedir. İnternetteki siber zorbalık, günümüzün önemli sorunlarındandır. RTÜK, "Siber zorbalığa" karşı başta çocuk ve gençler olmak üzere toplumu bilinçlendirmeye yönelik önemli çalışmalar yürütüyor. Üst Kurulumuz üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile kadına ve çocuklara şiddet konusunda, Gençlik Spor Bakanlığı ile gençlerin korunmasına yönelik, Sağlık Bakanlığı ile davranışsal bağımlılık, obezite ile mücadele, Milli Eğitim Bakanlığı ile medya okuryazarlığı konularında birçok çalışmayı ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

"Erkeklerin kızlara göre hem daha fazla siber zorbalığa maruz kaldığı hem de daha fazla siber zorba oldukları ortaya çıkmıştır"

Araştırmaya göre öğrencilerin internette en fazla rahatsız olduğu konuların başında siber zorbalığın geldiğini vurgulayan RTÜK Başkanı Şahin, "Araştırmanın en önemli sonuçlarından biri öğrencilerin yüzde 59,6'sının internete bağlandığında tek başına olduğu ve çevrimiçiyken hoşlanmadıkları kişi veya içerikle yani siber zorbalıkla karşılaşma oranının yüzde 44,2 olduğudur. Aynı zamanda her 4 öğrenciden 1'inin internette hoşlanmadığı bir durumla karşılaştığında bunu hiç kimseyle paylaşmaması üzerinde durulması gereken bir konudur. Araştırma sonuçlarına göre erkeklerin kızlara göre hem daha fazla siber zorbalığa maruz kaldığı hem de daha fazla siber zorba oldukları ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin internette en fazla rahatsız olduğu konuların başında siber zorbalık gelmektedir. Ayrıca öğrencilerin internette rahatsız olduğu diğer öne çıkan konularsa reklamlar ve yalan/asılsız haberlerdir" dedi.

"Bundan sonraki araştırmamız ise "Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması" olacaktır"

Bu araştırmanın ardından "Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması" yapılacağını ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu olarak çocuklarımızın bilinçli medya tüketicileri olmaları ve bu konuda yapılan medya okuryazarlığı eğitimlerinin tüm aile fertlerinin faydalanabileceği ölçüde geliştirilmesinin önemini biliyor ve bu çerçevede düzenleyici ve denetleyici kamu otoritesi olarak öğrencilerimize, ailelerimize ve eğitimcilerimize rehber olmayı hedefliyoruz. Bundan sonraki araştırmamız ise, Radyo Dinleme Eğilimleri Araştırması olacaktır. Saha analizleri biten yeni çalışmamızı Dünya Radyo Günü olan 13 Şubat 2020'de açıklamayı düşünüyoruz. Şu anda da tüm Türkiye'de Televizyon Yayınlarında Şiddet Araştırmamızın saha faaliyetleri devam etmektedir. Sözlerimin sonunda Çocukların Yeni Medya Kullanımı ve Siber Zorbalık Araştırması'nı hayata geçiren mesai arkadaşlarımı kutluyorum."

Açıklamanın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, programa katılan okul müdürü ve öğrencilere hediye verdi.

Rtük Başkanı Şahin: “Ortaokul Öğrencilerimiz Okul Haricinde Yeni Medyanın Adeta Bağımlısı Durumundadır”

Rtük Başkanı Şahin: “Ortaokul Öğrencilerimiz Okul Haricinde Yeni Medyanın Adeta Bağımlısı Durumundadır”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.