Saü’de ‘Endüstri 4.0 Ve Geleceğin Teknolojileri’ Konuşuldu

Saü’de ‘Endüstri 4.0 Ve Geleceğin Teknolojileri’ Konuşuldu
Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezince (SASGEM) düzenlenen Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör...

Sakarya Üniversitesi Akademik ve Sosyal Gelişim Merkezince (SASGEM) düzenlenen Çarşamba Konferanslarının bu haftaki konuğu Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik oldu.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleşen konferansta "Endüstri 4.0 ve Geleceğin Teknolojisi" konusu ele alındı. Prof. Dr. Erdal Çelik, konuşmasında endüstriyel devrimlerin tarihsel gelişimi, endüstri 4.0'ın ne zaman başladığı ve mevcut durumu, endüstri 4.0'ın Türkiye'de ve dünyada nasıl şekilleneceği ve buna bağlı olarak geleceğin teknolojisinin nasıl ilerleyeceği konularına değindi. Konuşmasının başında ilk üç endüstri devriminin tarihçesinden bahseden Prof. Dr. Erdal Çelik, "Birinci endüstriyel devrim, su buharı gücüyle çalışan mekanik sistemlere dayalı üretim olarak gerçekleşmiştir. Daha sonraki yıllarda ikinci endüstriyel devrimde, daha çok elektrik enerjisinin devreye girdiği bir yapıyı, insan gücüne dayalı kitle üretim araçlarının devrede olduğu bir yapıyı gördük. Üçüncü endüstriyel devrime baktığımız zaman ise burada da bilgisayar sektörü bilgisayar sistemleri devreye girdi" dedi.

Endüstri 4.0'ın günümüzde başladığını ve önümüzdeki yıllarda etkin bir şekilde kendisini göstereceğini belirten Prof. Dr. Çelik, bu devrimin siber üretim sistemlerine dayalı fiziksel üretimi ifade ettiğini ve tamamen dijitalleşmeye yönelik bir çalışmayı oluşturduğunu kaydetti. Endüstri 4.0'ın otomasyon sistemlerinin veri alışverişleri ve üretim teknoloji sistemleri çerçevesinde bir bütünü oluşturduğuna işaret eden Çelik, "Buradaki hedef, üretim faktörlerini oluşturacak tüm parçalar arasında cihazların haberleşme ağını oluşturması, esnek, dinamik, kendi kendini yönetebilen bir sistemin kurgulanması şeklinde ifade edilmektedir. Tabi bunun altında pek çok sebep var. Endüstri 4.0 neden ortaya çıktı? Bunlardan birisi, yaşlı Avrupa'nın ortaya çıkması, buna bağlı olarak değişimlerin hızlı bir şekilde ayak uyduramamasıdır. Çin'in güçlü bir şekilde gelmesi, buna karşı rekabet üstünlüklerini gösterilememesi etkilidir. Böylece Almanya'da endüstri 4.0 stratejilerinin adı belirlenmiş oldu" diye konuştu.

Endüstri 4.0'ın devamında ise yeni bir döneme girileceğini belirten Çelik, "Buna bağlı olarak farklı bir devir daha açılmaktadır. Toplum 5.0 adını verdiğimiz bu dönemde başta makine, mekatronik gibi alanlar olmak üzere her şey dijitalleşecek. İnsanlar burada nerede olacak, tam olarak bilemiyoruz. Buna bağlı olarak insanların mutluluğu da önem arz ediyor. Bu kapsamda fizik ve metafizik alemdeki mutluluğu ön plana çıkaran bir felsefe ile devam edilmiş oluyor" ifadelerini kullandı.

Saü’de ‘Endüstri 4.0 Ve Geleceğin Teknolojileri’ Konuşuldu

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.