Saygılı’dan Büyükşehir’e kentsel dönüşüm tepkisi
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, Büyükşehir Belediyesinin Örnekköy’deki kentsel dönüşüm projesi ile ilgili, “İlk ihalesi 2018’de yapıldı, iki yıl içinde proje hak sahiplerine teslim edilecekti. Sonuç hüsran. Bir grup politik çıkar elitinin elinde CHP’nin oyuncağı olan kentsel dönüşüm çalışmaları yeni mağdurlar oluşturdu. Sayın Cemil Tugay, İzbeton’da neler oluyor çıkıp açıklasın. Yetkisini kanunsuz kullananlar ile belediye ve vatandaşı zora sokanlar hakkında ne yapacak bize anlatsın” dedi.
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, parti binasında düzenlediği basın toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kent gündemine dair değerlendirmede bulundu. Toplantıya, Tanıtım ve Medyadan Sorumlu AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Safa Narlı, Yerel Yönetimlerden Sorumlu AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Tansu Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Hakan Yıldız, AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş, AK Parti İzmir İl Gençlik Kolları Başkanı Recep Tayyip Taslak, AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Çölmekçi ve Özcan Tekin katıldı.
“İzbeton ve kooperatif çeteleriyle karanlık işler yapılmıştır”
İzmir Büyükşehir Belediyesinin İzmir’i kentleşme krizine sürüklediğini vurgulayan Saygılı, şunları söyledi: “Örnekköy’deki kentsel dönüşüm için ilk ihale 2018 yılında yapıldı. Sözde 6 bin kişi bu dönüşümden faydalanacaktı. Maket projeler ve süslü vaatlerle vatandaşın helal parası toplandı. İki yıl içinde proje hak sahiplerine teslim edilecekti. Sonuç hüsran. Bir grup politik çıkar elitinin elinde CHP’nin oyuncağı olan kentsel dönüşüm çalışmaları yeni mağdurlar oluşturdu. 380 konut ve 27 iş yerinden oluşan 4’üncü etap inşaatı ihalesi 2022 yılında yapıldı. Katılımcılardan 1’er milyon TL’ye yakın para toplandı. Bizim belediye başkanından beklentimiz, belediyemize güvenerek tapularını devrenden, bizim de mecliste oy birliği yaparak yetki verdiğimiz İzbeton’da neler oluyor çıkıp açıklasın. Yetkisini kanunsuz kullananlar ile belediye ve vatandaşı zora sokanlar hakkında ne yapacak bize anlatsın.”
“Paralar kime harcandı”
EXPO 2026 alanına dönüşmesi planlanan Yeşildere ile ilgili de Başkan Tugay’dan açıklama beklediklerini aktaran Saygılı, “Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesi bu vadide başlayacak ve bölge dört yıl içinde Expo 2026 alanına dönüşecekti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay 1 Haziran’da verdiği bir mülakatta, geçen yıl EXPO Yönetim Kurulu Üyeleriyle yapılan bir toplantıda, 2026 yılına kadar tamamlanmasının mümkün olmadığını dile getirmiş. Kamulaştırmanın yarısının yapıldığını, 500 milyon lira harcandığını ve borçlanıldığını açıklayan Cemil Tugay, en az bir milyar liralık bir üst yapı çalışmasının da gerekli olduğunu aynı röportajda söylemiş. Bu paralar kime harcandı, nereye ne kadar ödendi? İzmir’in küresel organizasyonları yapacak bir noktaya gelmesini elbette en çok biz isteriz. Asıl sormak istediğim, verdiğimiz uluslararası taahhüt ne olacak? Bu projeyi nerede yapacaksınız; yoksa pardon vazgeçtik mi diyeceksiniz?” şeklinde konuştu.
“Hem genel başkanlarını hem halkı kandırdılar”
İzmir Büyükşehir Belediyesinin, TOKİ’nin yaptığı tüm planlara itiraz ettiğini söyleyen Saygılı, “İzmir Büyükşehir Belediyesinin son dönemdeki bir diğer büyük iddiası, İzmir’in dönüşüm sorununa köklü çözüm bulmak oldu. Uzundere’de 33 bin bağımsız bölüm yapılacakken, şimdiye kadar, dükkanlar hariç, 800 - 850 konut teslim edilebilmiş. Örnekköy dönüşüm projesi de 2016 yılında başlatılmış bir proje ama burada da hiçbir ilerleme kaydetmediler. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı’nın bütçesi 68 milyon TL iken reklam ve tanıtım bütçesi 250 milyon TL. 3 buçuk katından fazla. Hizmete reklam arası verilmez. Deprem riskiyle böylesine sorumsuzca mücadele edilemez. 40 ayda sıfır konut teslim edilmiş, üretimleri yüzde 10 seviyesinde. 68 milyon TL ancak personel maaşlarını karşılıyor. Yine Gaziemir Emrez’de bir gösteri sergilediler. 220 bin metre kare alanda 10 bin konut yapılması planlanan mahallede eski Genel Başkanları Kılıçdaroğlu’na bir temel attırdılar. Ama 275 konutluk çalışmayla hem genel başkanlarını hem halkı kandırdılar” cümlelerini aktardı.
“Tüm sürece kredi dahil biz destek verdik”
Konuşmasında ulaşım konusuna da değinen Saygılı, “Geçen dönem destek verdiğimiz Gıda Çarşının girişini rahatlatacak battı çıktı için gereken krediyi ilgi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız sayesinde İller Bankası’ndan çıkarttık, projenin kredisi hazır bekliyor. Şu an ihale yapmalarını bekliyoruz. Tüm sürece kredisi dahil biz destek verdik. Yapmaları gereken sadece İller Bankası’nın Dünya Bankası’ndan aldığı kredi için fizibilite hazırlayıp teslim etmek ve ihaleye çıkmaları” diye vurguladı.
Cemil Tugay’ın ‘turizm’ ile ilgili çıkışına tepki
Turizm konusunda Başkan Cemil Tugay’ın; "İzmir’i turizm kenti yapmayı düşünmüyorum, böyle bir hayalim yok" açıklamalarını eleştiren Saygılı, şöyle devam etti: “Cemil Tugay’ın açıklaması, İzmir’in ekonomik çeşitliliğini artırma ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlama hedeflerine de aykırıdır. Turizm sektörü, sadece doğrudan değil, aynı zamanda dolaylı yoldan da birçok sektöre can suyu sağlar. Başkan Tugay’ın ‘turizm kenti’ olma fikrine mesafeli duruşu, İzmir’in mevcut potansiyelini değerlendirme konusundaki isteksizliğini gösteriyor.”
"İZBAN günde 300 bin yolcu taşımaktadır"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın İZBAN ile ilgili açıklamalarına da cevap veren Saygılı, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve geldikten sonra verdiği demeçler, bizde kentimiz için bir umut belirmesini sağlamıştı. Ama görüyoruz ki büyükşehir başkanlığı tarafında bir söylem ve eylem birlikteliği yok. İZBAN ülkemizde benzer taşıma modelleri içinde 136 km ile en uzun hatta sahip yolcu taşıma ağına sahiptir. Bugüne kadar 41 istasyon, 219 vagonluk filo ve günlük 275 tren seferiyle 986 milyon 543 bin 538 İzmirliyi taşıdı. Bu rakamlar İZBAN’ın ne kadar geniş bir alanda hizmet verdiğinin en somut örneğidir. Ancak son zamanlarda İzmir gündemini birçok bilgi eksikliğiyle haksız şekilde meşgul etmektedir. İZBAN günde 300 bin yolcu taşımaktadır, bugün İZBAN olmasa, ESHOT İZBAN’ın yerine günde 2 bin 200 ek sefer yapmak zorunda kalacaktı. Büyükşehir Belediye Başkanının sağlıklı bir bilgi aldığını düşünmüyoruz. İZBAN’ın bakanlığa 911 milyon TL borcu olduğunu mecliste bizim grubumuz dile getirdi. Bankalarla kredi yapılandırma sözleşmesini yine biz dile getirdik ve geçen dönem onaylamadıkları için trenleri alımı için kullanılan döviz cinsinden kredinin TL’ ye dönme sürecinden kendilerinin haberi yoktu” diye konuştu.
Gazze konusu ve kardeş şehir
Tel Aviv’in İzmir ile kardeş şehir ilan edilmesini eleştiren Saygılı, “İzmir, tıpkı tüm Türkiye’nin olduğu gibi Gazze halkının haklı mücadelesinin yanındadır. Hal böyleyken, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıllarda Tel-Aviv ile birbirini kardeş şehir ilan etmiş olması yeniden ele alınmalı ve bu kâğıt üzerinde anlam ifade eden safsataya acilen son verilmelidir. İzmir, masum sivilleri ve günahsız yavruları katleden bir devletin ya da şehrin kardeşi olamaz, olmamalıdır” ifadelerine yer verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.