Suriye Operasyonu Sonrası Çarpıcı Analiz: Putin'in 'sert Adam' İmajı Sarsıldı
ABD, İngiltere ve Fransa ortaklığında cumartesi sabahı Suriye'deki kimyasal silah depo ve tesislerine gerçekleştirilen füze saldırılarının ardından geriye cevaplanmamış sorular kaldı
1- SURİYE'DE KİMYASAL SALDIRI TEHDİDİ BİTTİ Mİ?
ABD Başkanı Barack Obama döneminde Suriye'ye karşı atılan kesin diplomatik adımların ardından rejim hükümeti, elindeki kimyasal silahların ayrıntılı bir dökümünü Rusya ve ABD arasında varılan anlaşma uyarınca 2013 yılında Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (KSYÖ) teslim etmişti. 2013 yılında Suriye'nin sahip olduğu yasaklı kimyasallar arasında bin ton sarin ve hardal gazı da bulunduğu düşünülüyordu. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Suriye hükümetinin kimyasal silahlarının imhası konusunda göstermiş olduğu işbirliğinden dolayı övgüyü hak ettiğini" söylemişti. KSYÖ, böylece tarihinde ilk defa çatışmaların sürdüğü bir ortamda bir ülkenin kimyasal silah cephaneliğini imha etmekten sorumlu oldu.
Gazete Habertürk'ün haberine göre Esad yönetimi kimyasal silah cephaneliğini ve üretim tesislerini açtı ve yaklaşık 1300 ton kimyasal silah Akdeniz'de özel bir gemide imha edildi. KSYÖ, 2014'ün temmuz ayında Suriye'de kalan kayıt altındaki son 100 ton kimyasal silahın da gemiye nakledildiğini açıkladı. Suriye'deki kimyasal silahların imha sürecinde 30 devlet yer aldı.
59 FÜZE ATILMIŞTI
Ancak 2017 yılında kimyasal saldırı Han Şeyhun'da tekrarlandı. 4 Nisan 2017 tarihinde kimyasal silahlar yeniden uluslararası alanda gündem oldu. İdlib'i kontrolü altında tutan muhaliflere Han Şeyhun kasabasında kimyasal saldırı düzenlendi. ABD Başkanı Donald Trump, zehirli gazı taşıyan uçağın kalkış yaptığı öne sürülen havalimanını 59 füze ile vurdu.
2- TRUMP'IN GÖREVİ GERÇEKTEN "BAŞARIYLA" MI TAMAMLANDI?
ABD Başkanı Trump, Fransa ve İngiltere ortaklığında gerçekleştirilen füze saldırılarının ardından "Görev başarıyla tamamlandı" açıklamasında bulundu. Saldırılar sonrası herhangi bir ölüm bildirilmemesi, kimyasal silah depoları veya tesislerinin o sırada tahliye edildiğini ya da çoktan terk edildiğini gösteriyor. Aynı zamanda bölgeye 100'den fazla deniz ve hava füzesinin atılmasının ardından herhangi bir gaz sızıntısı olduğuna dair haberler gelmemesi de dikkat çekici. 240 milyon dolara mal olduğu sanılan saldırının kararını ABD Kongresi'nin onayını almadan kendi başına alan Trump'ın füzelerinin "çok da etkili olmadığı" da Amerikan basınına yansıyan haberler arasında.
3- ABD'NİN SURİYE'DEKİ MİSYONU NE?
New York Times'a konuşan eski ABD Başkanı George Bush'un ulusal güvenlik danışmanı Meghan O'Sullivan, "Bu saldırıların Trump'ın Suriye politikasını netleştirdiğini düşünmüyorum" dedi. O'Sullivan, "Teorik olarak kimyasal saldırılara karşı hedeflenmiş, çok taraflı bir saldırının gerçekleşmesi ile DEAŞ'a karşı konuşlanan ABD askerlerinin geri çekilmesi arasında bir bağ yok. Ancak saldırı Amerikan askerlerinin neden çekilmediğine dair ve bizim Suriye'de ne yaptığımıza dair önemli bir sorunun altını çiziyor" diye konuştu.
RUSYA'YA YENİ YAPTIRIM YOLDA
Oxfam America Sözcüsü Noah Gottschalk da "Trump yönetimi maalesef çatışmaya bir son vermek için tutarlı bir stratejiden yoksun. Bunun yerine insani yardımları kesmek ve Suriyeli mültecilere kapıyı kapatmak gibi kaygıları var" ifadesini kullandı. ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley ise dün yaptığı açıklamada "hedefler tamamlanana kadar ABD askerlerinin Suriye'den çekilmeyeceğini" belirtti.
Haley, "ABD, Rusya'ya yeni yaptırımlar hazırlıyor. Rusya'ya yeni yaptırımların gerekçesi Suriye'ye destek vermesi" dedi. Yeni yaptırımların bugün açıklanacağı kaydedildi.
4- ESAD GEREKLİ DERSİ ALDI MI?
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, dün başkent Şam'ı ziyaret eden Rus vekiller heyetini kabul etti. Rus milletvekili Dmitriy Sablin'in görüşmeden sonra verdiği bilgiye göre Esad, "Dün ABD'nin saldırganlığını gördük. Bu saldırganlığı, 1970'li yıllarda üretilen füzelerle püskürtmeyi başardık. 1990'lı yıllardan başlayarak Amerikan filmlerinde, Rus yapımı silahlar 'geri kalmış' gibi gösteriliyor. Bugün, kimin silahının geri kalmış olduğunu görüyoruz" dedi.
Yakında Moskova'ya gideceği açıklanan Esad'ın "keyfinin yerinde olduğu" aktarıldı. Esad, ABD ve müttefiklerinin füze saldırısından beri "Suriyelilerin NATO'dan korkmadığını" da belirtti.
5- PUTİN'İN İMAJI SARSILDI MI?
AP Ajansı'nın analizinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "kontroldışı sonuçlar doğuracak şekilde yanıt vermek" yerine Suriye'nin vurulmasına izin vererek "barış seçeneğine" başvurduğu ifade ediliyor. Bu tavrın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "sert adam" imajına darbe vurduğu ancak saldırının Rusya'nın Suriye'deki konumunda herhangi bir değişikliğe yol açmayacağı da vurgulanıyor. Rusya ordusu, Suriye'deki 2 üste bulunan hava savunma sisteminin füzeleri takip ettiğini ancak bunlara angaje olmadığını açıklamıştı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Esad'ın Saldırısı Türkiye ve Rusya'nın Arasını Açtı Suriye Operasyonu Sonrası Tweet Atan Trump, Bu Kez Medyayı Hedef Aldı ABD Operasyon Sonrası Suriye Kararını Duyurdu: Hedefler Tamamlanana Kadar Çekilmiyoruz Esad'dan ABD'yi Kızdıracak Sözler: Kimin Silahının Geri Kalmış Olduğunu Görüyoruz "Suriye'ye Bir Operasyon Daha Olacak mı" Sorusuna İngiltere'den Yanıt: Masada Öneri Yok ABD, Fransa ve İngiltere'den Yeni Suriye Hamlesi: BM'ye Kimyasal Araştırma Tasarısı Sundular Suriye'ye Harekatının Maliyeti 240 Milyon Dolar ABD Operasyonunun Şifreleri: Aslında Hedefte Suriye Yoktu, Rusya'ya Mesaj Verildi Rusya'nın BMGK'da Kabul Edilmeyen ABD'yi Kınama Tasarısına, Sadece Çin ve Bolivya Destek Verdi ABD'nin Suriye Operasyonunun Detayları: 3 Hedef Vuruldu, 105 Füze Atıldı Suriye Ordusu Kimyasal Krizin Fitilinin Ateşlendiği Doğu Guta'yı Kontrol Altına Aldı Suriye Saldırısı Sonrası Erdoğan'dan Macron ve Putin'le Telefon Görüşmesi Suriye Saldırısı Sonrası Atağa Geçen Rusya, BM'den Eli Boş Döndü: ABD'yi Kınama Tasarısına Ret Pentagon, ABD'nin Suriye'ye Düzenlediği Operasyonun Görüntülerini Yayınladı Erdoğan: Rejimin Kimyasal Saldırıları Cevapsız Kalamazdı, Operasyonu Doğru Buluyorum Esad'ı Vuran Fransız Füzeleri Böyle Ateşlendi! Suriye Operasyonu Sonrası Pentagon'dan Açıklama: Tüm Hedefler Başarıyla Vuruldu ABD'den "Suriye'yi Yine Vuracağız" Sinyali: Operasyon Bugünlük Bitti ABD'nin Vurduğu Şam'daki Bilimsel Araştırma Merkezinden İlk Görüntüler Suriyeli Muhalifler ABD Operasyonunu Beğenmedi: Suçluya Dokunmadılar İran Saldırıya Çok Sert Çıktı! Ruhani Esad'ı Aradı: Yanınızdayız Hükümet Açıkladı: ABD Saldırısında İncirlik Kullanılmadı ABD'nin Suriye'yi Vurmasına Beştepe'den İlk Yorum Geldi: Kimyasal Saldırı Cevapsız Kalamazdı Operasyonun Ardından Esad'dan İlk Açıklama: Batı, Kontrolü Kaybettiği için Saldırdı ABD'nin Suriye'ye Saldırısına Hangi Ülke Ne Tepki Verdi? ABD Vurdu, Esad Twitter'dan Video Paylaştı! İşte İlk Görüntüsü ABD Vurdu, Şam'da Halk Suriye ve Rusya Bayraklarıyla Sokağa Döküldü ABD Suriye'yi Vurdu, Rusya'dan Sert Tepki Geldi: Karşılıksız Kalmayacak! ABD'nin Suriye Operasyonuna Türkiye'den Destek: Memnuniyetle Karşılıyoruz ABD Operasyonu Sonrası Suriye'den İlk Açıklama: Üsler Boşaltılmıştı, 3 Yaralı Var ABD Suriye'yi Vurdu, İlk Aşama Sona Erdi! İşte Operasyonun Detayları ABD Suriye'yi Böyle Vurdu ABD'nin Suriye Saldırısı Sonrası NATO'dan İlk Açıklama: Harekatı Destekliyoruz İran'dan ABD'nin Suriye Saldırısına Ağır Eleştiri: Bölgesel Sonuçları Olacak İngiltere, Suriye'yi Kıbrıs'tan Vurdu AK Parti Sözcüsü Duyurdu: ABD, Suriye'yi Vurmadan Önce Türkiye'ye Haber Verdi Suriye'nin Hava Savunma Sistemlerini Aktif Ettiği Anlar Görüntülere Yansıdı ABD Suriye'de Nereyi, Hangi Silahla Vurdu? İngiliz General Esad'ın Kimyasal Saldırıyı Neden Yapabileceğini Sorgularken Yayını Kestiler "Suriye'yi Vurmayacağız" Diyen Merkel, ABD'nin Operasyonuna Destek Verdi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.