Telefon Çekmeyen Köy
Muş'a bağlı Kayaşık köyünde cep telefonu şebekelerinin çekmemesi nedeniyle köylüler yaklaşık 1,5 kilometre yolu yürüyerek çıktıları tepeden telefon görüşmesi yapmaya çalışıyor.
Muş merkeze bağlı 40 kilometre uzaklıktaki Kayaşık köyünde cep telefonu şebekelerinin çekmemesi köylüleri adeta çileden çıkardı. Sevdikleriyle diledikleri gibi görüşemeyen, bir hasta olduğu zaman sağlık ekiplerine güçlük çeken köylüler, coğrafik yapısı nedeniyle tepelik alan arasında kalan köylerine bir şebeke alıcısı kurulmasını istiyorlar. Köylerinin 45 hane ve 500 nüfuslu olduğunu belirten Kayaşık köyü muhtarı Veysi Bilen, yetkililerden acil çözüm beklediklerini söyledi. Hasta olduğunda ya da telefonla görüşmek isteyen herkesin tepeye çıkmak zorunda kaldığını ifade eden Bilen, "Bizim köyde telefon çekmiyor. Gece bir hastamız oluyor, bu tepeye çıkıyoruz. Bazen kurt baskını oluyor. Hangi devirdeyiz. Bizde Türkiye'nin vatandaşıyız. Bizim köyde 45 hane var. En azından 500 nüfusu vardır. 1,5 kilometre çoluk, çocuk tepeye çıkıyoruz. Köyde, evlerin içinde telefon çekmiyor" dedi.
Telefon şebekeleri çekmemesi nedeniyle mağdur olduklarını kaydeden köylülerden Nesim Bilen de, "45 hanemiz var köyde, aşağı yukarı 500 nüfusumuzu var. Her evde ortalama 10-12 telefon var. Telefonla konuşabilmemiz için bir tepeye çıkıp orada konuşabiliyoruz. Kar, kış var. Bayağı mağduruz. Bize bir yardım etsinler" ifadelerini kullandı.
"AMBULANS YANLIŞLIKLA BAŞKA KÖYE GİDİYOR"
Köyde bir hasta olduğunda çağırdıkları ambulansların başka köye gittiğini ileri süren Sırrı Özcan ise, "Bir ambulansı arayacağız, 1 kilometreden fazla yürüyüp ondan sonra ambulansı arıyoruz. Kar oluyor, kış oluyor, gece geç saat oluyor, telefonu evimizde kullanabilmek istiyoruz. Bu mağduriyetimizi yetkili kişi ve kuruluşlar duysun istiyoruz. Burada tepeye çıkıp konuşmak zor oluyor. Bazen ambulansı yönlendireceğiz, ambulans ses kesiliyor başka köye yanlışlıkla gidiyor. Bazen tam derdimizi anlatamıyoruz. Buradan başka yerde telefon çekmiyor. Günde defalarca buraya çıkıyoruz. Telefon ihtiyacı olan herkes buraya çıkma zorunda kalıyor" şeklinde konuştu.
Farklı illerdeki akrabalarını her zaman arayabilme özgürlüğü olmadığını söyleyen Mehmetşah Güler de, "Bizim akrabalarımız dışarıda çok var. Mesela İzmit'te, Denizli'de, İstanbul'da, Ankara'da akrabalarımız var. Onları telefon çekmediği için özlüyoruz. Bu tepelere çıkıp onları arıyoruz. Onlar aradıkları zaman ulaşamıyorlar bize. Bayramlarda rahat konuşamıyoruz" dedi.
"SINAV ÖNCESİ ÖĞRETMENİYLE GÖRÜŞTÜ"
Pazar günü yapılacak olan YGS'ye girecek olan Hasköy Kız Mesleki ve Teknik Lisesi son sınıf öğrencisi Zozan Tanyeli de 1,5 kilometrelik yolu yürüyüp öğretmeniyle görüştü. Öğretmenini çok sevdiğini ve kendisine moral verdiğini vurgulayan Tanyeli, "Yarın sınavım var. Hocadan moral almak için buraya geldim. Sadece ondan moral almak için bu kar kışta çok soğuktur. Zor durumdayız. Hatta pansiyondan babamı ararken çok zor duruma geliyorum. Sevincimi paylaşamıyorum ulaşılamıyor çünkü telefonlara" dedi.
İl merkezindeki Ahi Evran Anadolu Lisesi'nde okuyan 7. sınıf öğrencisi Berzan Tanyeli de, "Bir sorun olduğunda ailemizi arayamıyoruz. Hasat olduğumuzda veya bir şey olduğunda ailemizi arayamıyoruz. Çünkü şebeke sorunu burada çok fazla. Devletten yardım bekliyoruz. Hafta sonu ailemi görebiliyorum. Hafta içi de onlardan haber alamıyorum şebeke burada çekmiyor" şeklinde konuştu.
Vatandaşlar, tepelik alanlar dışında ağaç ve elektrik direklerine çıkarak da konuşmaya çalışsalar da telefon şebekelerinin çekmemesi nedeniyle mecburen yay olarak 1,5-2 kilometre yürümek zorunda kalıyorlar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.