Times: Türkiye Çok Önemli Ama Nato'da Ayrıcalıklı Üye Olmamalı

Times: Türkiye Çok Önemli Ama Nato'da Ayrıcalıklı Üye Olmamalı
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Batı medyasındaki Türkiye tartışmaları tüm hızla sürüyor.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası Batı medyasındaki Türkiye tartışmaları tüm hızla sürüyor. Darbe girişimi sonrası NATO ve AB'yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a destek göstermede yavaş davranmakla eleştiren İngiliz The Times gazetesi, Türkiye'nin Batı'nın hayati müttefiki olmaya devam etmekle birlikte NATO'da "ayrıcalıklı bir üye" olmaması gerektiğini savundu.

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Times, Türkiye'nin Batı açısından çok önemli bir müttefik olduğunu, ancak Türkiye'ye NATO içinde ayrıcalıklı bir üyeliğin verilmemesi gereğini savunduğu editoryal görüş yazısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in hafta içindeki görüşmede alınan kararlara dikkat çekti.

-"NATO VE AB, ERDOĞAN'A DESTEKLERİNİ GÖSTERMEDE YAVAŞ DAVRANDI"-

Bunun ardından "Erdoğan, ABD'de sürgünde bulunan vaiz Fethullah Gülen'i, kendisini devirmeye çalışmakla suçluyor. Gülen'in iadesini talep ediyor ve Beyaz Saray ile CIA'in onun iplerini elinde tuttuğunu ima ediyor" diyen gazete, BBCTürkçe'den yansıttığı yazısında şöyle devam etti:

"NATO ve Avrupa Birliği ülkeleri, generallerin ayaklanmasından sonraki ilk saatlerde Erdoğan'a desteklerini göstermede yavaş davrandı. AB bu sıralarda, Türk vatandaşlarına Avrupa'da seyahat kolaylığını sağlamasından önce Erdoğan'a, terörle mücadele yasalarını yumuşatması yönünde ısrar etmekteydi.

"Tüm bunlar Türk liderin Batı'ya karşı tutum almasına neden oluyor gibi görünüyor. Putin, darbeden sonra Türk Cumhurbaşkanı'na desteğini açıklamada tüm Batılı liderlerden daha hızlı davrandı. Putin şimdi kendisini Ankara'nın doğal bir ortağı olarak sunuyor ve NATO ittifakına zarar vermeyi hedefliyor."

-"İŞİD'E KARŞI BİRLİKTE SAVAŞMA PLANI BATI'DAKİ AYRILIKLARI KIŞKIRTMAYI HEDEFLİYOR"-

Times, IŞİD'e karşı birlikte savaşma planı bile Batı'daki ayrılıkları kışkırtmayı hedeflediğini iddia ederken "Askeri operasyonlara Türkiye, anlık istihbarat paylaşımı ve komutanlar arasında iletişimle dâhil olacak. Türkiye, şimdiye kadar Cumhurbaşkanı Esad karşıtı isyancılara yardım ediyordu. Rusya ise Esad'ı destekliyor. Suriye muhalefetindeki birçok kişi bu yardımın yakında kesileceğinden korkuyor" diye yazdı.

"Belki Erdoğan'ın Kremlin'e kur yapması, Batı'nın çok daha istekli bir destek sunmasını ve saygı duymasını sağlama çabasıdır" savını da dile getiren Times, "Şüphesiz, Avrupa Birliği, göçmen akışını durdurmak için Türkiye'nin önemli desteğine ihtiyaç duyuyor. Ve Türkiye IŞİD'e karşı mücadele de olmazsa olmaz bir ülke" dedikten sonra şu görüşleri de savundu:

"Darbe girişimi sonrasındaki kapsamlı sıkı önlemlere karşın Türkiye hayati bir şekilde Batı'nın müttefiki olmaya devam ediyor. Ama Batı şunu da netleştirmeli: Erdoğan kendisi için NATO içinde, arkadaşı Vladimir Putin'e masada söz hakkı verecek, ayrıcalıklı bir üyelik yaratamaz."(CN/TA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.