Trabzonspor'da İşler Yolunda Gitmiyor
Türk futbolunda 49 yıllık bir geçmişe sahip olan Trabzonspor, bugüne kadar yaptığı transferlerle adından sıkça söz ettirdi. Türkiye ve Avrupa piyasasında yaptığı transferlerle gündeme gelen bordo-mavili kulüp bu konuda oldukça kötü bir puana sahip. Bazı futbolcularla mahkemelik olan Karadeniz ekibi büyük bir imaj kaybı da yaşadı. Pahalı transferlerin Trabzonspor'un genleriyle uyuşmadığı her transfer döneminde görülmesine rağmen, yıldız oyuncu transferlerinin bordo-mavili takımı başarıya getireceği fikri ise bugüne kadar sonuçlara yansımadı. Son yıllarda yapılan transferlere bakıldığında Karadeniz ekibinin yukarıya doğru tırmanma beklentisi kulübü dip yapma noktasına kadar ulaştırdı.
Her pahalı transfer enkaz ve zarar bıraktı
Trabzonspor bugüne kadar yaptığı pahalı transferlerden zarar etti. Bordo-mavili kulübün, iş bilmezlik sonucu büyük umutlarla transfer ettiği ve pahalı bonservis bedeli ödediği oyuncular gittiklerinde bir enkaz ve manevi tahribat bıraktı. Bu örneklerin başında ise 2000'li yıllarda transfer edilen Norveçli Rune Lange yer alıyor. 14 milyon Mark'a (7 milyon Euro) transfer edilen oyuncu sezonu tamamlayamadan Trabzonspor'dan ayrılmıştı. Üstüne oyuncuyla mahkemelik olan Trabzonspor'a bu transferin maliyeti ise 18 milyon Mark'ı (9 milyon Euro) bulmuştu.
Gökhan Ünal 6 milyon 200 bin Euro ile en pahalı transfer oldu
Trabzonspor, tarihinin en pahalı transferini 6 milyon 200 bin Euro ile Kayserispor'dan transfer ettiği Gökhan Ünal ile gerçekleştirdi. Gol kralı olarak geldiği bordo-mavili takımda beklentileri karşılayamayan oyuncu Burak Yılmaz takası ile Fenerbahçe'ye gitmişti. Waris Majeed'e 6 milyon Euro ödeyen Karadeniz ekibi 4 milyon 500 bin Euro'ya bu oyuncuyu gönderdi. 5 milyon 250 bin Euro'ya transfer edilen Adrian Mierzejewski 3 milyon 250 bin Euro'ya gönderildi. Didier Zokora 5 milyon Euro'ya transfer edilirken bedelsiz gitti. Oscar Cardozo 5 milyon Euro'ya transfer edildi ve 2 milyon 200 bin Euro'ya gönderildi. Bu oyuncular bordo-mavililerde akıllara gelen ilk isimler olurken, kulüp yerli ve yabancı birçok oyuncuyla maddi ve manevi olarak sorun yaşadı.
Yıldızlarını kendi üretti
Trabzonspor, yıldız transferi olarak adlandırılan oyunculardan beklediği verimi alamazken, cüzi miktarlara transfer ettiği oyuncuları ise yıldız yaparak Türk futboluna ve Avrupa futboluna kazandırdı. Bunun en belirgin örneklerinin başında ise Shota Arveladze geliyor. İkiz kardeşi Arçil Arveladze ile birlikte Trabzonspor'a gelen Shota, Trabzonspor'a geldiğinde çok genç olmasına rağmen mükemmel bir performans gösterip penaltı bile atmadan 1995-96 sezonunda 25 gol atarak Tarık Hodziç'ten sonra gol kralı olan ikinci yabancı futbolcu unvanını kazandı. Trabzonspor taraftarlarınca takıma gelmiş en iyi yabancı futbolcu olarak gösterilen Shota 1997 yılında Ajax'a transfer oldu.
UEFA ve Süper Kupa'yı kaldırdı.
Trabzonspor'un altyapısından yetişen Fatih Tekke ise Anadolu'da bazı takımlarda oynadıktan sonra tekrar geldiği Trabzonspor'da gol kralı oldu. 2006-2007 sezonunun başında 7 milyon 500 bin Euro'ya Trabzonspor'dan Rusya Premier Lig ekiplerinden Zenit takımına transfer oldu. Aynı takımda UEFA Kupası'nı ve Süper Kupa'yı kaldırdı.
Takasla geldi, kral oldu, 7 milyon Euro kazandırdı
Burak Yılmaz Türk futbolunda kendini gösteremediği dönemde Trabzonspor'a transfer olarak yıldızı parladı. 2010 yılında Gökhan Ünal'a karşılık Trabzonspor'a gelen oyuncu 2011-12 sezonunda 33 golle gol kralı oldu. Burak 2012 yılında Galatasaray'a transfer olurken, Trabzonspor bu transferden 5 milyon Euro, Çin'e transferinde ise 2 milyon Euro alarak bu oyuncudan 7 milyon Euro'yu kasasına koydu.
Yeni dönemde yıldız adayı oyuncular transfer edildi
Son yıllarda yapılan transferler ve elde edilen sportif tabloda dip yapan Karadeniz ekibi eski yıllara oranla bu transfer döneminde yıldız oyuncu yerine yıldız adayı oyuncular ile anlaştı. 7 oyuncuya 37 milyon 700 bin TL bonservis ödeyen Karadeniz ekibi, dış transferde Sheidaev ve Durica'yı bedelsiz transfer etti. Ibanez'i 1 milyon 400 bin Euro (4 milyon 600 bin TL), Onazi'yi 3 milyon 500 bin Euro (11 milyon 500 bin TL), Bero'yu 2 milyon 500 bin Euro (8 milyon 244 bin TL) bonservis bedeli ile kadrosuna kattı. Karadeniz ekibi Suk için 750 bin Euro (2 milyon 474 bin TL), Castillo için ise 3 milyon Dolar (10 milyon 349 bin TL) kiralama bedeli ödedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.