Trump’un Dış Politika Muamması
Donald Trump'in seçim kampanyası sırasında ABD ordusunun önemli ölçüde güçlendirileceğini vurgularken ABD'nin dünya sahnesindeki rolünün azalacağına ilişkin işaretler verdiği dikkat çekiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile daha yakın bir ilişkiyi arzuladığını ortaya koyan Trump, İran'ın bölgesindeki artan ağırlığından rahatsız olduğunu, ABD ve Rusya dahil BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın Tahran ile imzaladığı nükleer anlaşmasına da sert dille eleştirerek göstermişti.
-DIŞİŞLERİ, SAVUNMA EKİPLERİ BİLİNMİYOR-
Ancak Trump'un gerek dış politika gerekse savunma bakanlıklarının başına kimleri getireceği henüz bilinmiyor. Diğer bir bilmezlik ise, Washington'un dış ve güvenlik politikalarında büyük bir rol oynayan Beyaz Saray'ın ulusal güvenlik ekibidir.
Bu çerçevede, "DAEŞ ile mücadeleyi yetersiz" diye sert dille eleştirirken Başkan Barack Obama ve Hillary Clinton'u "DAEŞ'i kurmakla" suçlayan Donald Trump'un bu bağlamda Washington'un Irak ve Suriye politikalarınını ciddi biçimde gözden geçirip geçirmeyeceği ve değiştirmesi halinde bu ülkelerdeki askeri varlığını ne ölçüde azaltayacağı yanıt bekleyen önemli sorular arasında bulunuyor.
-GÜLEN'İN İADESİ
Türkiye özellikle Trump yönetimi döneminde ikili ilişkilerde yaşanan bazı sıkıntı ve ayrışmaların gidirileceği beklentisi içinde. Ankara, Washington'un şimdiye kadar Suriye'de terör örgütüyle mücadele için gerekli gördüğünu dediği YPG'ye sağladığı desteği sona erdireceğini umuyor.
Bunun yanısıra Ankara özellikle Trump Yönetiminin, 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün başı olduğu gerekçesiyle Fethullah Gülen'in göz altına alınmasını sağladığını ve iade edilmesi için elinden gelenini yaptığını görmek istiyor. (CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.