Türk Bilim Yıldızı, Almanya’da Parlıyor
Moleküler biyoloji ve genetik alanında Almanya'da çalışmalarına devam eden Muğlalı Dr. Veli Vural Uslu, her yıl 5 farklı kıtadan 30'un üstünde ülkenin katıldığı, milyonlarca izleyicisi ile bilim-iletişim alanında dünyadaki en büyük yarışması "FameLab" performansı ile adından söz ettiriyor.
Yarışmanın ulusal kanallarda canlı yayınlanan Almanya'nın Bielefeld kentindeki finalinde bin 200 kişi önünde yaptığı sunum ile Almanya şampiyonu olan Dr. Uslu, İngiltere'deki Uluslararası finale seçildi. Uslu, İngiltere'deki yarı finali geçip, son 10 yarışmacı arasına kalabilirse dünyanın en önemli bilim yarışmalarından birinde Almanya adına yer alacak. Uslu her ne kadar Almanya adına yarışmaya katılsa da; "Uluslararası finalde içten içe Türkiye ve Ortaca insanını temsil ettiğimi hissederek finale gidiyorum." sözleri ile duygulandırdı.
Kemaliye Mahallesinden, merhum matematik öğretmeni Zafer Uslu ve emekli tarih öğretmeni Leyla Uslu'nun oğlu olan Dr. Veli Vural Uslu, Dalaman Anadolu Lisesi'nden mezun olduktan sonra üniversite sınavında Türkiye 32'ncisi olarak girdiği Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü'nü 1'incilikle bitirdi.
Üniversite başarısının ardından Dr. Uslu, Almanya'da yılda bir kişiye verilen "Jeff Schell's Darwin Trust" bursuyla doktorasını tamamladı. Şu anda yine Almanya'da Heidelberg Üniversitesi'nde Prof. Dr. Rüdiger Hell'in, laboratuvarında çalışmalarına devam eden Uslu, üniversitede ders verip artan zamanında da bilimsel çalışmaları topluma anlatmak adına Almanya'da sıkça çeşitli konferanslara katılıyor.
- 5 farklı kıtadan, 30'un üstünde ülke
Almanya'daki başarısının ardından İHA'nın ulaştığı, Dr. Veli Vural Uslu, soruları yanıtladı.
FameLab yarışmasının bilimsel konuları, bu konular hakkında bilgisi olmayan insanlara eğlenceli bir şekilde anlatmak için British Council tarafından İngiltere'de Cheltenham Bilim Festivali'ne dahil edildiğini aktaran Uslu; "FameLab yarışma formatında yarışmacılar kendi seçtikleri ya da üzerinde çalıştıkları bir konuyu 3 dakika içinde herhangi bir bilgisayar-sunum desteği olmadan, stand-up tarzında bir gösteriyle anlatmaya çalışıyorlar. Üniversite Profesörlerinden, Devlet Tiyatroları çalışanlarından ve gazetecilerden oluşan jüri üyeleri ise kazananı belirliyor. Elektronik mühendisliğinden, zirai araştırmalara, kuantum fiziğinden, soyut matematiğe, uzay araştırmalarından, adli tip, kanser araştırmaları ya da psikiyatriye kadar çok çeşitli alanlarda çalışan insanlar katılıyor. Her yıl 5 farklı kıtadan 30'un üstünde ülke katılmasıyla ve her yıl bir milyondan fazla izleyici çekmesi ile "bilim-iletişim" alanında Dünya'daki en büyük yarışma FameLab." diye konuştu.
- 3 dakikalık konuşma ile Almanya şampiyonu
Almanya'da ilk olarak Baden-Württemberg eyalet finalinde yarıştığını belirten Uslu; "Buradaki yarışmada, "Neden insanlar kirlendiklerinde kendilerini rahatsız hissederler" sorusunu son bilimsel çalışmalar ışığında anlatıp, Almanya finaline kaldım. Final öncesi Almanya'nın eyalet finalistleri ile birlikte BBC Londra'dan meşhur belgesel yapımcısı Malcolm Love'dan özel eğitimden geçtik. Almanya'da Bielefeld'de bin 200 seyirci önünde gerçekleşen WDR kanalından canlı yayınlanan ulusal finalde insanlara sadece zararlı virüsler olmadığını, aslında vücudumuzda yüzbinlerce virüs olduğunu ve bunların bir kısmının bizim için hayati öneme sahip yararlı virüsler olduğunu anlattığım 3 dakikalık konuşma ile Almanya şampiyonu oldum." dedi.
- Finale, Almanya temsilcisi olarak seçildi
İngiltere'deki Uluslararası finalde Almanya'yı temsil edeceğini ifade eden Dr. Veli Vural Uslu; "Beyaz kan hücrelerinin davranışlarımızı nasıl etkilediğini anlatacağım İngiltere'deki yarı finali geçip, son 10 yarışmacı arasına kalabilirsem, 7 Haziran'da Uluslararası finalde Almanya'yı temsil edeceğim. Bu yarışma Türkiye saati ile 7 Haziran Perşembe günü 22.30'da www.youtube.com/user/famelab adresinden canlı takip edilebilir." şeklinde konuştu.
- "Uluslararası finalde içten içe Türkiye ve Ortaca insanını temsil ettiğimi hissediyorum"
Toplumun bilime dahil edilmesinin önemine değinen Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü; "Bilim insanları için bilimsel çalışmalar yapmak esastır. Ancak toplumun bilime dahil edilmesi, bilimsel sonuçları anlaması, hatta şüpheyle yaklaşması, ancak tekrarlanabilir ve farklı yöntemlerle gösterilmiş çalışmaları benimsemesi yani bilim toplumunun oluşması için bilim insanlarının iletişim alanında da faaliyet göstermesi olmazsa olmazdır. Bu amaç doğrultusunda umarım bir gün kendi doğduğum, büyüdüğüm Ortaca ve çevresinde de bu gibi etkinler yapma ve katılma fırsatım olur. Her ne kadar resmi olarak Almanya adına yarışmaya katılsam da, Uluslararası finalde içten içe Türkiye ve Ortaca insanını da temsil ettiğimi hissederek gidiyorum bu finale."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.