Türkiye’nin Yüzde 67’sini Çekirdek Aile OIuşturuyor

Türkiye’nin Yüzde 67’sini Çekirdek Aile OIuşturuyor
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı "Aile İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye'de çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüzde 66,9, tek kişilik hanehalklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Türkiye'deki hanehalklarının yüzde 66,9'u çekirdek ailelerden oluşturdu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılı "Aile İstatistikleri'ni açıkladı. Türkiye'de çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüzde 66,9, tek kişilik hanehalklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Aile ve hanehalkı kavramları, Türkiye'de aile yapısını inceleyen sosyologlarca çok uzun zamandır birbirinin yerine kullanılıyor. Aile, evlilik, kan bağı ve yasal yollarla birbirine bağlı, karşılıklı hak ve yükümlülüklerle bir arada yaşayan bireyler topluluğu olarak tanımır. Hanehalkı ise, aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı adreste yaşayan bir veya birden fazla kişiden oluşan topluluktur. Hanehalkı, bir aileden oluşabileceği gibi birden fazla aileden de oluşabilir.

Çekirdek aile ise yalnızca eşlerden veya eşler ve çocuklarından veya yalnız ebeveyn ve en az bir çocuğundan oluşan aileler olarak tanımlanmaktadır. Bu tanım kapsamında, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, 2015 sonuçlarına göre, Türkiye'de çekirdek ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüzde 66,9, tek kişilik hanehalklarının oranı ise yüzde 14,4 oldu.

Birden fazla çekirdek aile veya en az bir çekirdek aile ile çekirdek aile üyesi olmayan en az bir kişiden oluşan aile olarak tanımlanan geniş ailelerden oluşan hanehalklarının oranı yüzde 16,5, çekirdek aile bulunmayan hanehalklarının oranı ise yüzde 2,2 oldu.

Nüfusun yüzde 63,9'u çekirdek aileden oluşan hanehalklarında, yüzde 27,6'sı geniş ailelerden oluşan hanehalklarında ve yüzde 1,5'i ise çekirdek aile bulunmayan hanehalklarında yaşamaktadır. Tek kişilik hanehalklarında yaşayan nüfusun oranı ise yüzde 4 oldu.

Türkiye'deki toplam hanehalklarının yüzde 7,8'inde yalnız ebeveyn ve çocuklar yaşıyor. Toplam hanehalklarının; yüzde 1,6'sı baba ve çocuklarından, yüzde 6,2'si ise anne ve çocuklarından oluşturdu. Nüfusumuzun ise yüzde 1,1'i baba ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşarken, yüzde 4,6'sı anne ve çocuklarından oluşan hanehalklarında yaşamaktadır.

Yalnız ebeveyn ve çocuklardan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 14,9 ile Tunceli, en düşük olduğu il ise yüzde 8,5 ile Bayburt'tur. Yalnız anne ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 11,9 ile Tunceli ve yüzde 11,7 ile İzmir, en düşük olduğu iller ise yüzde 6,7 ile Burdur ve yüzde 6,8 ile Bayburt'tur. Yalnız baba ve en az bir çocuğundan oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu iller yüzde 3,5 ile Malatya ve Eskişehir, en düşük olduğu il ise yüzde 1,4 ile Kayseri'dir.

Tek kişilik hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 23,5 ile Tunceli oldu. Bunu yüzde 22 ile Eskişehir ve yüzde 21,9 ile Gümüşhane izledi. Tek kişilik hanehalkı oranının en düşük olduğu il yüzde 7,7 ile Diyarbakır oldu. Bunu yüzde 7,9 ile Batman ve yüzde 8,2 ile Van izledi.

Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 72,7 ile Kayseri oldu. Bunu yüzde 72,3 ile Osmaniye ve yüzde 72,1 ile Ankara takip etti. Çekirdek ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il yüzde 53,8 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 57,1 ile Kastamonu ve yüzde 57,9 ile Tunceli izledi.

Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en yüksek olduğu il yüzde 32,5 ile Şırnak oldu. Bunu yüzde 29,5 ile Hakkari ve yüzde 27,8 ile Ağrı izledi. Geniş ailelerden oluşan hanehalkı oranının en düşük olduğu il yüzde 10,2 ile Çanakkale oldu. Bunu yüzde 11,2 ile Balıkesir ve Eskişehir, yüzde 11,6 ile de Ankara izledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.