Wsj’ya Göre, Rakka Operasyonu İçin Güç Oluşturmaya Çalışan Abd Türkiye İle Görüşüyor
ABD'nin yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal, planlanan Rakka harekatına ilişkin "ABD, İslam Devleti'nin Suriye karargahını geri almak için bir güç oluşturuyor" başlığı ile verdiği geniş haberine "İslam Devleti'ni Irak'taki kalesi Musul'dan çıkarmaya yönelik operasyon sürerken ABD, aşırı unsurların Suriye'deki fiili başkentini geri almak için bir güç oluşturmaya çalışıyor" sözleriyle girdi.
Bunun ardından "Yakında Rakka kentine bir taarruzu başlatmak için bir anlaşma sağlamaya çalışan üst düzey ABD yetkilileri, son haftalarda Türkiye, Suriye'deki Kürt liderleri ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere İslam Devleti karşıtı koalisyonun üyeleriyle buluştu" diyen gazeteye göre, "Böyle bir operasyon, Suriyeli kentteki aşırı unsurları izole etmeyi, Irak ve Suriye çapındaki uydu kalelerini güçlendirme kabiliyetini sınırlamayı ve kaçış yollarını kapatmayı amaçlıyor".
-PLANI "KARMAŞIKLAŞTIRAN" UNSURLAR-
Ancak ABD'nin Suriye'deki sahadaki sınırlı askeri rolünün planı karmaşıklaştırdığını belirten gazete, Suriye'de birkaç düzine Özel Kuvvet üyesinin "ABD ve koalisyonun hava baskınlarıyla desteklenen Türkiye ve müttefikleriyle çalıştığını" belirterek "Bu durum, ABD'yi, Türkiye ile Kürtler ve Kürt savaşçıları ile Arap Sünni güçleri arasındaki güvensizliğin bir meydan okuma oluşturduğu kinci bir ittifaka dayanmak zorunda bırakıyor" yorumunu yaptı.
WSJ, "Bazı ABD yetkilileri, İslam Devleti savaşçılarının Musul'tan Rakka'ya çekilmemesi için kente yönelik operasyonunu hızlı biçimde başlatmayı umuyor" dediği haberinde "Türkiye'nin Rakka taarruzunda Kürtlerin liderliğindeki bir gücün kullanılması yönündeki ABD'nin önerilerine karşı çıkıp bunun yerine operasyonun öncülüğünü Arap isyancılarının yapmasını talep etmesinin ABD'nin Rakka operasyonu konusunda bir konsensüse ulaşma çabalarını karmaşıklaştırdığını" öne sürdü.
-TÜRKİYE'NİN SÜNNİ ARAP SAVAŞÇILARINI EĞİTME KABİLİYETİ-
Bazı Batılı yetkililerin de "Kürtlerin liderliğindeki bir gücün nüfusu çoğu Arap olan Rakka'daki mezhebi ihtilafı artırabileceğini ve Kürtlerin liderliğindeki bir saldırı olasılığının şimdiden oradaki Arapları İslam Devletine yönlendirdiğini söylediklerine" dikkat çeken gazete, "Arap isiyancılarının da başka yerlerde Suriye hükümetiyle savaş batağına saplanmış olduklarını" belirtikten sonra "ABD yetkilileri, Türkiye'nin, oldukça etkin Kürt savaşçılarının yerini alması için hızlı biçimde yeterli sayıda Sünni Arap savaşçısı eğitip silahlandırma kabiliyetinden kuşku duyuyor" savlarını da dile getirdi.
WSJ, bu çerçevede "Üst düzey bir ABD yetkilisi"nin Rakka işinin aciliyet taşıdığını düşündüklerini ancak "Türklerin ise, aynı aciliyet hissini" paylaşmadıklarını söylediğini aktaran gazete, haberinde Batılı yetkililerin Rakka'yı almak için gerekli savaşçı sayısının 10 bin olarak tahmin ettiklerine işaret etti.
-TÜRK YETKİLİLERİ, BEKLEMEYİ TERCİH EDİYOR-
ABD'li gazete, Türk yetkililerin koalisyonun "YPG'ye dayanmadan bir operasyonun başlatılabilecek zamanın beklenmesini tercih ettiklerini" söylediklerine dikkat çekerken de Ankara'nın YPG'yi terör tehdidi olarak gördüğünü belirterek "Türkiye geçmişte benzer koşulları koymuştu ancak sonra Amerika'nın YPG ile işbirliğini zimnen kabul etmişti" diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:
"YPG'nin Rakka taarruzundaki rolü de müzakere edilmesi lazım. Amerikalı yetkilileri, Kürtlerin operasyonuna katılmak için Suriye'nin kuzeyinde Rojava adlı bir özerk bölge oluşturma çabalarına siyasi destek talep ettiklerini söylediler. Böyle bir çabaya hem ABD hem de Türkiye karşı çıkıyor."
WSJ, ABD'nin bir alternatif olarak Rakka ilindeki Arap aşiretlerine uzandığına, bu çabanın sonucunda birkaç bir savaşçının sağlanabileceğine işaret ettiği haberinde YPG'nin ağırlıklı unsuru olduğu Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Rakka operasyonuna öncülük etmesine itirazlarına vurgu yaparken de "SDG içindeki bazı Arap birliklerinin de gruptaki Kürt hakimiyetine karşı çıkmaya başladığına" dikkat çekti. (CN/ORH)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.