Wsj’ye Göre, Ab Ve Türkiye, Mülteci Anlaşmasına Yönelik Riski Azalttı

Wsj’ye Göre, Ab Ve Türkiye, Mülteci Anlaşmasına Yönelik Riski Azalttı
Türkiye ile AB arasında Cumartesi günü AB üyesi Slovakya'nın başkenti Bratislava'da yapılan görüşmelerin "ortak zemin" bulmaya odaklandığı" düşünülüyor....
Türkiye ile AB arasında Cumartesi günü AB üyesi Slovakya'nın başkenti Bratislava'da yapılan görüşmelerin "ortak zemin" bulmaya odaklandığı" düşünülüyor. AB yetkililerinin Türkiye'ye yönelik söylemlerinin tonunu "yumuşattığını" düşünen Wall Street Journal gazetesi, göç anlaşmasına yönelik riski azalttığı" yorumunu da yaptı.

ABD'nin yüksek tirajlı gazetelerinden Wall Street Journal, Bratislava mahreçli geniş haberine "Türkiye ile AB, Temmuz darbe girişiminden sonra ortaya çıkan yüksek gerilimleri azaltmaya çalışırken Türkiye Cumartesi günü Avrupa Birliği'nin hızla Türk vatandaşlarına vizesiz erişimini onaylamaması durumunda göç anlaşmasından çekilme tehdidini geri çekti" diye yazıyor.

Bratislava'da yapılan gayri resmi AB Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile AB üst düzey yetkilileri arasında yapılan görüşmelere ilişkin "Slovakya'da görüşmelerin AB ile Türkiye arasında ortak zemin bulunmasına odaklandığını" yazan gazete, AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de görüşmelerin AB ile Türkiye arasındaki bağlarda potansiyel bir "dönüm noktası"na vurgu yaptığını söylediğine dikkat çekti.

Buna karşın "keskin anlaşmazlıklar ve potansiyel yanma noktalarının sürdüğünü" de söyleyen gazete, "ABD yetkilileri, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın askeri darbeyi muhalefeti daha da bastırmak ve iktidar üzerindeki kontrolünü sıkılaştırmak için kullanmasından kaygılanmaya devam ediyor" diye yazdı.

WSJ "Avrupa'nın Türkiye'nin terörle mücadele yasaları ve Türk ordusunun Suriye müdahalesine ilişkin güçlü kaygılar sürüyor. Ankara da vize serbestisi hedefi ve AB'ye katılma çabasında ilerleme yokluğu nedeniyle açıkça hayal kırıklığını duyuyor" yorumunu da yaptı.

Mogherini'nin görüşmelere ilişkin sarf ettiği "Aramızda var olan tüm anlaşmaların devam edeceği ve saygı gösterileceği konusunda anlaştık" sözlerini aktaran gazete, "Türkiye'nin mevcut göç anlaşmasına bağlı kalma kararını, kısa vadede yeni bir tur atışma riskini kaldırdı" değerlendirmesinde de bulundu.

AB-Türkiye göç anlaşmasının Türkiye üzerinden Avrupa'ya yönelik göç akınını azaltmak için taşıdığı kritik önemin altını çizen gazete, Ömer Çelik'in Cumartesi günü Bratislava'da insani nedenler ötürü anlaşmayı uygulamaya devam edeceklerini söylediğini anlattıktan sonra Çelik'in aynı zamanda idam cezasının gündemde olmadığını ifade ettiğine de dikkat çekiyor.

-"AB YETKİLİLERİNİN TÜRKİYE'YE YÖNELİK SÖYLEMLERİN TONU YUMUŞADI"-

WSJ, AB yetkililerinin de son günlerde Türkiye'ye yönelik söylemlerinin tonunu da "yumuşattığını" derken, Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Cumartesi günü yaptığı AB'nin öz eleştiri yapması gerektiği açıklamasına da dikkat çekiyor ancak orta vadede ilişkilerde bir yumuşamanın pek beklenmediği yorumunu da yapıyor.

Bu bağlamda Avusturya'nın AB'ye yaptığı Türkiye ile katılım müzakerelerine son verme çağrısına değinen ABD'li gazete, Ömer Çelik'in de Türkiye'nin terör tehdidiyle karşı karşıya iken vise muafiyetini elde etmek için terörle mücadele yasalarını değiştirmeyeceğini açıkça dile getirdiğinin altını çiziyor.

-"ANKARA'NIN SURİYE TAARRUZU TÜRKİYE-AB BAĞLARI İÇİN DE BİR TEST"-

WSJ, AB ile "kilit bir NATO üyesi" olarak nitelediği Türkiye arasındaki bağlar için "Ankara'nın Suriye'deki askeri taarruzunun da bir test oluşturduğunu" savunduğu haberinde "Gerilimler Washington ile de arttı" dedikten sonra Türkiye ile ABD arasında Gülen'in iadesi nedeniyle yaşanan sıkıntılara da dikkat çekiyor. (CN/TA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.