Yerli Diriliş 1251’e Tübitak’tan “En İyi Görsel Tasarım” Ödülü
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Kocaeli'nde bu yıl 14'üncüsü düzenlenen "Alternatif Enerjili Araç Yarışları" tamamlandı. KTO Karatay Üniversitesi AR-GE Topluluğu, tamamen yerli tasarım ve üretim olan "Diriliş 1251" adlı elektrikli araç ile "En İyi Görsel Tasarım" ödülünün sahibi oldu.
TÜBİTAK tarafından üniversite öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışları (Efficiency Challenge Electric Vehicle), 6-12 Ağustos 2018 tarihleri arasında İzmit Körfez Yarış Pisti'nde gerçekleşti. Körfez Yarış Pisti'ndeki organizasyon, elektromobil kategorisinde 39, hidromobil kategorisinde 8 aracın final mücadeleleriyle sona erdi. 2018 TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında, Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Araştırma Geliştirme (AR-GE) Topluluğu, öğrenciler, akademisyenler ve sektör danışmanları tarafından geliştirilerek tasarlanan, tamamen yerli "Diriliş 1251" adlı araç ile "En İyi Görsel Tasarım" ödülünün sahibi oldu.
"Diriliş 1251" yarışmanın ilgi odağı oldu
Ülkemiz için yerli üretim yapmanın, geliştirmenin gurur verdiğini aktaran KTO Karatay Üniversitesi AR-GE Topluluğu Başkanı Fatma Nur Bircan "Yorucu ve heyecanlı bir yarış süreci oldu bizim için. Ekip olarak ilk deneyimimizdi. Aldığımız başarı bizi, danışmanlarımızı ve üniversitemizi çok mutlu etti. Kocaeli'nden gururla döndük ve motive olduk. Diriliş 1251 aracımız hem tasarımı hem tamamen yerli üretim bir araç olması sebebiyle birçok pilotun ve katılımcının ilgisini çekti. TÜBİTAK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Hasan Mandal aracımızı detaylı bir şekilde inceleyerek bizleri tebrik etti. Bizleri yarışlar için yüreklendiren, maddi manevi desteklerini esirgemeyen KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanımız Selçuk Öztürk'e, Rektörümüz Prof. Dr. Bayram Sade'ye ve hocalarımıza teşekkür ederiz. Gelecek yıl yarışlarda daha iyi sonuçlar almak için şimdiden çalışmalarımıza başladığımızı da belirtmek isterim" dedi.
"KTO Karatay'dan yerli teknolojiye tam destek"
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, "Öğrenci kardeşlerimizi TÜBİTAK "Alternatif Enerjili Araç Yarışları"nda gösterdikleri bu başarıdan dolayı tebrik ediyor, Diriliş 1251'i daha da geliştireceklerine dair inancımı tüm kalbimle taşıyorum" dedi.
Diriliş 1251'in yüzde yüz yerli ve tamamen Konya'da üretildiğini belirten Rektör Sade, Konya'nın yerli otomobili rahat bir şekilde üretebileceğini söyledi. Öğrencilerin tasarım ve çizimleriyle Konya'da böyle bir otomobilin ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Sade, "Otomobilimiz bir yarış aracı olarak yapıldı. Yarışmalara katılırken, şartlarından birisi de en az güçle en fazla mesafe kat edebilmesidir. Bizde otomobilimizi yaparken hafif olan malzemeleri kullandık. Bilgi üniversiteden, pratik bilgi ise sanayi sektöründen, malzemeler ise Konya sanayisinden alınarak oluşturuldu. Otomobil adına yan sanayi ürünlerinin tamamı bu şehirde, Konya'da üretilebiliyor. Dolayısıyla Konya, otomobil yapma yeterliliğine sahiptir" dedi.
"Diriliş 1251" motordan sisteme kadar yerli
Uzunluğu 4 metre olan araç, 6 kilowattlık batarya ile saatte 100 kilometre hıza ulaşabiliyor. Diriliş 1251'in motor, batarya yönetim sistemi, yerleşik şarj birimi, batarya paketlemesi, telemetre, araç kontrol sistemi ve mekanik aksamı tamamen yerli.
TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışları ile araç teknolojileri ilgili yerli üretimin artırılması ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi, katılımcıların alternatif enerji kaynakları ile ilgili araştırma imkânı edinip dünyadaki gelişmeleri takip etmeleri, deneyim kazanmaları ve bu yolla alternatif enerji kaynaklarının kullanımı konusunda ülke genelinde farkındalığın artırılması hedefleniyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.